Vad gör en cache till en bra cache? – Del 1

Del 1 av 2. För del två av denna artikelserie, klicka här.

Geocaching handlar som bekant inte bara om att hitta burkar. Två stora delar av geocaching är själva platsen där cachen finns samt resan dit. Att hitta något är såklart jättekul, och även om det egentligen är det centrala i sammanhanget tycker jag, likt många andra, att det bara är en bonus i förhållande till själva upplevelsen.

Det behöver dock inte handla om en lång vandring eller en fysisk resa. En cache är först väldigt lyckad om den gör något unikt. Vad det är kan variera, men i detta inlägg – det första i en serie av två – går jag igenom några förslag på vad som kan göra en cache ”bättre” än en micro på en lycktstolpe.

Varje underrubrik har även länkar till mer eller mindre lokala cacher i Kungsbacka med omnejd som passar under rubrikerna ifråga. Har du fler förslag, cacher att rekommendera, eller platser där du tycker det borde finnas en cache, kommentera gärna detta inlägg!

Historiska eller kulturella platser

Många geocachare vill att en gömma ska visa något av historisk eller kulturell betydelse. Vad kan då detta vara? Vad som helst, egentligen. En forntida gravplats kanske? En traditionell sevärdhet? Eller varför inte ett slott eller en fästning?

Det kan vara passande att leda geocachande turister till dessa platser, då du säkerligen känner till en del i ditt område. Men om du inte kommer på några bra idéer kan du t.ex. kolla i en turistbroschyr. Turistbyrån i Kungsbacka har en del att välja mellan. Kolla sedan upp om det är någon av dessa platser som inte har någon cache.

Visste du till exempel att Tjolöholms slott, som ju är en stor turistattraktion, ännu inte har någon cache vid själva slottet? Visst, där finns en del inte allt för långt bort, men ingen vid själva byggnaden. Detsamma gäller fästningen som finns i Varberg: ingen cache på själva platsen, och där finns det ändå väldigt många hålor och bra gömmor!

Oddsen är dock att du, som lokal invånare, även känner till en del lokala ”pärlor” som turistbyråer inte säger något om. Geocaching ger dig en utmärkt chans att framhäva dessa ”points of interest”.

Exempel på lokala cacher med historiskt eller kulturellt tema:

Naturfenomen

För den som inte är så historieintresserad kanske naturen lockar mer. Men hur rolig är en cache under en sten ute i skogen egentligen? Nej, här måste det vara något mer speciellt, och det finns ju många alternativ. Utkiksplatser/höga punkter, grottor, vattenfall, med mera. Platser som naturen skapat själv, och som erbjuder något vackert, spännande eller bara annorlunda. Även vandringar genom vacker natur, även om själva platsen kanske inte är den bästa, kan göra en cache till en höjdare.

Exempel på lokala cacher med naturen i fokus:

Kreativitet är en dygd

Oberoende av om platsen är intressant eller inte blir en cache alltid roligare om den är kreativt uppbyggd. Att vara kreativ är ofta svårt, men kom ihåg att det inte är något fel i att använda sig av andras idéer. Känner du t.ex. till en kreativ cache utomlands eller i en annan del av Sverige finns det inget som stoppar dig från att sätta upp något liknande här hemma. Till och med mer kända saker som falska stenar, ihåliga stubbar, etc. är ju trots allt inte så vanliga.

Även enklare saker kan göra en stor skillnad. En av de mest minnesvärda cacherna jag tagit såg t.ex. ut att vara en till synes vanlig cache i skogen, med hinten ”under en sten”. Väl på plats fick jag dock leta en stund, och det riktigt irriterande var hur ägaren retade oss jägare: på en sten stod det nämligen ”inte denna sten” (och mycket riktigt, cachen var inte under den stenen). Och var fanns cachen då? Jo, uppe i ett träd! Och på burken låg en sten för att den inte skulle blåsa ner. Tänk att en så enkel sak kan bli så rolig!

Andra roliga idéer: en cache i form av en bok vars sidor det skurits ett hål i för att göra den ihålig (boken kan sedan placeras t.ex. i ett bibliotek, med en ledtråd utomhus som original-koordinaterna leder till), en nattcache där man använder bilen och billyktorna, ledtråd i form av en ljudinspelning, osv.

En av mina egna halv-kreativa (åtminstone inte allt för vanliga) cacher, i brist på vetenskap om andra kreativa cacher i området (kommentera gärna om du känner till några):

Denna artikel fortsätter med del två inom en snar framtid. Kommande innehåll är bland annat storlekar på behållare samt svårighetsgrader. Tills dess!

Annons

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Cacher, Listor, Reseberättelser. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Vad gör en cache till en bra cache? – Del 1

 1. Pingback: Vad gör en cache till en bra cache? - Del 2 « Geocaching Kungsbacka

 2. Blaufish skriver:

  Mysta borde vara med när man pratar om Kungsbackas bästa cacher… Historiens vingslag och vacker natur.

 3. Jozii skriver:

  Jag har bara tittat på Sandsjöbacka-cacherna, men inte tagit någon ännu. Nu är det sent på säsongen, och jag väntar nog helst tills våren. men den ska tas, lita på det 😀

 4. Birgitta skriver:

  Kolla in PP-fossil GC193CH
  En av mina absoluta favoriter!
  PP-Biofuel ligger inte långt efter! GC181YH
  Johanbe är verkligen finurlig, fler sådana, tack!!!

 5. Jozii skriver:

  Aldrig varit där, men av loggarna att dömma låter det intressant 😀 Cache-siden avslöjade dock inte så mycket, och med tanke på den lätta svårighetsgraden (ovaligt för ambitiösa gömmor) blir man lite nyfiken…

 6. Pingback: Ur Arkivet #1 – Oktober 2008 « GeoBloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s