Vad gör en cache till en bra cache? – Del 2

Del 2 av 2.

Detta inlägg är en fortsättning på ”Vad gör en cache till en bra cache? – Del 1”. Läs gärna den första delen innan du ger dig på denna 😉

Storleken har betydelse

Storleken kan göra en stor skillnad inom geocaching. En populär tvist på cachebehållare är de ”djävulska” nano-cacherna. Dessa har blivit allt vanligare och ses ofta i större städer. Många hatar dem, andra älskar dem just för att de kan gömmas så väl. Personligen har jag blandade känslor om dessa.

Som rak motsats är extra stora cacher också ofta väldigt trevliga och roliga. På den mer ”vanliga” sidan har vi ammo boxes. Dessa är dock inte alls lika vanliga i vår del av världen som exempelvis i USA. Jag har själv endast hittat en sådan, i Finland, men hört att de allt finns i Sverige också.

Jag har också försökt hitta någonstans att köpa just ammo boxes, men inte hittat något bra i Europa. Har någon några förslag?

Stora cacher kan för övrigt självklart också dyka upp i andra former. Problemet med dem är dock att de är svårare att kamouflera. En möjlighet är att själv göra en stor cache som ser naturlig ut (en stor trädstam i skogen?), en annan att göra cachen till en ”garden cache”, dvs. en cache man har i eller nära sin egen mark/trädgård där den inte löper så stor risk att bli mugglad. De sistnämnda är dock inte alltid så populära hos geocachare då många tycker det är obekvämt att gå in i främmande människors trädgårdar, även om cache-sidan gett dem tillstånd till det.

Exempel på små respektive stora cacher:

Svåra och utmanande platser

Att en cache är svår kan vara frustrerande. Samtidigt kan en cache som utmanar jägaren vara väldigt intressant. Ofta är det här tal om cacher med väldigt högt svårighets- eller terräng-betyg.

Utmaningen kan visa sig i många olika former. De mest vanliga är kanske svåra pussel eller höga höjder. Vissa vill ha cacher där du måste tänka efter lite – antingen på plats eller hemma framför datorn – och lösa en gåta eller dylikt, andra gillar spänningen som ”farliga” cacher ger.

Exempel på cacher som utgör en utmaning:

  • No More Radar, by CyberJunkie – Cache i toppen av en mast i Mölndal. Inte för folk med höjdskräck.
  • Rolfsån by Canoe (A), by Jozii – Första i en serie i Rolfsån nära Kungsbacka. Cachen nås lättast med kanot eller kajak, men man kan också försöka simma genom det ganska strömmande vattnet.

Ovanligt och välgjort

För att avrunda denna artikelserie vill jag bara sammanfatta det hela genom att säga att om en cache är ovanlig, unik och välgjord är den troligen en väldigt bra cache. Tar din cache jägare till intressanta platser, och/eller är gömman klurig, annorlunda eller kreativ, ja, då har du nog lyckats ganska bra.

Jag hoppas att idéerna här har varit till nytta. Vill du rekommendera lokala (Kungsbacka, Göteborg, etc.) cacher, har du förlag på vart det ”borde” finnas en cache, eller vill du utöka listan med saker som gör en cache intressant, kvalitetsenlig och rolig, kommentera gärna detta inlägg!

Annons

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Cacher, Listor, Reseberättelser. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vad gör en cache till en bra cache? – Del 2

  1. Pingback: Vad gör en cache till en bra cache? - Del 1 « Geocaching Kungsbacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s