Frågor och Svar

Vem sysslar med geocaching?

Geocaching är en sport för alla. En majoritet av deltagarna är teknikintresserade och/eller intresserade av naturen, andra vill helt enkelt bara komma ut och röra på sig. Åldersgrupperna sträcker sig från studenter och yngre par till barnfamiljer och pensionärspar, så att definiera den “typiska geocacharen” är närmast omöjligt.

Det är lätt att tro att geocaching är något enbart för tonåringar, men förvånansvärt nog är det vanligare att se äldre människor syssla med detta; är det tonåringar inblandade beror det ofta på att en eller båda föräldrarna är intresserade.

Måste man ha en GPS?

För att kunna geocacha fullt ut krävs en GPS, ja. Som nybörjare är det dock många som startar utan. Kanske känner man någon med en GPS som man kan låna, eller också kanske man försöker sig på en lättare cache helt utan GPS. I det sistnämnda fallet krävs det att man på förhand läser beskrivningen av cachen noga, kollar eventuella ledtrådar, ser vad andra har skrivit om cachen, osv. Ofta kan det vara lätt att räkna ut vart cachen ligger, i andra fall kanske det inte är lika självklart.

Att använde en bil-GPS är för övrigt inte att rekommendera. Dessa är tänkta till användning på vägar och saknar ofta de funktioner som gör dem användbara ute i naturen.

Vad finns i en cache?

En cache innehåller som standard en penna och en loggbok. Det kan dock också finnas andra saker, t.ex. små plastfigurer, utländska mynt eller andra “billiga” bytessaker. En generell regel är att om man tar något ur cachen måste man lägga något av samma värde tillbaka. Att hitta värdesaker är dock ytterst sällsynt, och ofta är det som sagt fråga om billigare plastsaker.

Viktigt att nämna är också att det aldrig får läggas mat, giftiga substanser eller vassa eller på annat sätt farliga föremål i cacher.

För fler frågor och svar, besök den nya sida för nybörjare: Frågor och Svar! Här besvaras vanliga frågor om geocaching 😀

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i GeoBloggen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s