SWAG

Vad termen SWAG står för tycks det vara skilda meningar om på nätet, men en vanlig version är ”Stuff We All Get”. Betydelsen av termen råder det dock inga tvivel om: SWAG är helt enkelt de saker som geocachare lämnar efter sig i cacher, och använder som bytesföremål.

Många geocachare bär med sig en påse eller burk med bytesföremål, ifall de kommer över något av intresse i en cache. För regeln säger ju att om man tar något från en cache bör man också lämna något annat av samma värde i gengäld. Men samtidigt är det ju ytterst sällan man stöter på något värdefullt i en cache. Ofta är det fråga om billiga plastleksaker, visitkort, eller hemmagjorda föremål.

Regler för SWAG:

 • Det är inte tillåtet att lämna mat i cacher.
 • Det är inte tillåtet att lämna vassa, giftiga eller på annat vis farliga föremål i cacher.
 • Det är inte tillåtet att lämna material som har en åldersgräns eller kan anses stötande.
 • Det är inte tillåtet att lämna kommersiella föremål, rabattkuponger, reklamblad, o.d.

I regel tycker jag folk håller sig till ”lagen”, men den sista punkten, kommerciella saker, kan det ibland vara lite si och så med 😛 Hur många gånger har man inte stött på en rabattkupong till ”Lisas Frisörsalong” eller en broschyr om ”Kalles Cyklar”? Personligen har jag inget emot det (jag låter dem ändå bara ligga), men som sagt, det är i teorin mot GC’s regler.

Tips på SWAG:

 • Billiga föremål – Den vanligaste formen av SWAG är billiga föremål, plastleksaker, småsaker man har liggande hemma, osv.
 • Hemmagjorda föremål – Många tillverkar sina egna föremål, allt från specialdesignade coins till målade stenar. Föremål av denna typ är ofta billiga, men samtidigt roliga för att signalera att ”här har jag varit”.
 • Personliga geocaching-visitkort – För att visa att just du har varit vid en cache kan det vara kul att lämna ett ”visitkort”. Visitkort inom geocaching innehåller ofta cacharens alias, riktiga namn, mejladress samt en bild av cacharen. Dessa fungerar egentligen inte som bytesföremål, men är ändå roliga att lämna efter sig.
 • CITO-kit – CITO innebär som de flesta säkert vet att man plockar skräp när man geocachar, för att värna om naturen. Ett CITO-kit är helt enkelt en burk innehållandes en plastpåse. Poängen är att andra, som inte har någon påse med sig, ska uppmuntras att själva samlas skräp i framtiden.
 • Batterier – Behövs ofta och uppskattas alltid av geocachare. Är osäker på om det finns någon regel som gör att man inte bör lägga batterier i cacher (gifter?), men har själv hittat batterier just när man behövt dem, så det uppskattas ändå!
 • Dyrare föremål – Självklart uppskattas dyrare saker mer än billigare, åtminstone i de flesta fall. Personligen har jag stött på bland annat en finare ficklampa. Här faller principen om att alltid lämna något av samma värde lite då det ju inte är troligt att någon är villig att själv lämna något dyrt, men samtidigt är det ju alltid kul att göra någon annan glad.

Slutligen vill jag påpeka att det ofta är bra att köra efter principen ”byt upp en cache”, dvs. att alltid lämna en cache ”bättre” än vad den var när man hittade den. Även om man inte tar något föremål kan det alltså vara schysst att ändå lämna något man har med sig. Och tar man något är det alltid bra att lämna något ännu mer värdefullt efter sig.

Har du några fler förslag på bra SWAG, eller åsikter om SWAG i allmänhet? Lämna en kommentar 😀

Annonser

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer. I run a podcast — The TLI Podcast, check it out on Itunes — and write on "The Longform Interviewer", www.thelongforminterviewer.com.
Det här inlägget postades i Allmänt, Listor. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till SWAG

 1. Blaufish skriver:

  SWAG är nog en term från Dilbert om det nu inte är ännu äldre. Det är namn på gratis pennor, godis, badankor, tshirt mm man kan få på t.ex mässor.
  Batterier i cacher är lite tveksamt då cacher kan bli blöta och många kanske tror det är gamla batterier.

 2. Jozii skriver:

  Dilbert som i serien Dilbert?

  Och batterierna (har förresten fortfarande dina, muhaha 😛 ) kan man ju alltid ha i ett nytt, oöppnat paket, inte löst i cachen 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s