Intervju: Gavia berättar om Göteborg Städ Stad

Jag kontaktade Gavia, en av de båda arrangörerna till Göteborgs CITO-event, och fick en fördjupad intervju om ämnet 😀

Gavia, arrangör av Göteborg Städ Stad 2009

Gavia, arrangör av Göteborg Städ Stad 2009

Göteborg Städ Stad – Göteborgs bidrag till CITO-dagarna – firar sitt femårsjubileum, med dig och din bror jasy som arrangörer. Hur kom ni på idén att ni skulle starta denna tradition?

Att det skulle bli en sådan positiv grej och bli till en ”tradition” var en positiv överraskning, men jag som person är en som alltid varit tämligen miljömedveten och har aktivt bearbetat politiker och beslutsfattare i Göteborgs Stad för att få till en renare och tryggare stad, bl.a. genom bekämpning av illegal affischering och nedskräpning i allmänhet.

Idén föddes redan 2004, året innan vårt första CITO-evenemang, när cacharen ”hedberg” arrangerade ett cykelevenemang och jag föreslog att vi skulle ta med varsin påse och samla skräp under tiden. ”hedberg” gillade idén och gjorde om evenemanget till ett CITO, Sveriges första. Vi hade gôrskoj under vår cykeltur och jag kände att det här vill jag göra fler gånger.

Från början hade jag tänkt göra det helt på egen hand, men jag insåg ganska snart att det kunde bli jobbigt och introducerade därför idén till min bror ”jasy” som gillade den och hängde på.

Det har fungerat så att vi har varit ”huvudansvariga” vartannat år, men vi har naturligtvis använt de kontakter som var och en skapat genom åren. I år är det jag som drar det tyngre lasset, igen.

Sedan 2004 har det arrangerats sammanlagt åtta stycken CITO-evenemang i Sverige (inklusive årets) och min bror och jag har arrangerat fem av dessa! Kul men trist, eftersom ett CITO-evenemang ger så många positiva signaler om geocaching.

2. Hur såg det första eventet för fem år sedan ut jämfört med i år? Har det blivit större eller håller det samma mått och format som tidigare år? Jag vet t.ex. att ni samarbetar med kommunen, men gjorde ni det redan det första året?

Den enda samarbetspartner som varit med hela tiden, ända från början, är Göteborgs Stad, Park och Natur, som har stöttat oss på lite olika sätt genom
åren. Det var ganska självklart att söka staden som samarbetspartner, för de kunde förse oss med material för skräpplockning och lånade ut lokaler till oss i början m.m.

Upplägget var väldigt annorlunda första året. Den centrala punkten var Naturhistoriska museet i Slottsskogen och städningen ägde rum på ett flertal olika platser runt omkring i Göteborg, men under de följande åren har vi hållit till på betydligt mer ”begränsade” områden.

Visst har det vuxit hyggligt genom åren, det har stadigt blivit fler deltagare, men i mina ögon så har det vuxit tråkigt långsamt, till i år. Första året deltog sju alias (ca 15 personer totalt) och året därpå 23 alias (ca 35 personer) och den nivån höll sig nästan konstant under de följande åren, fram till årets femårsjubileum då det ”exploderade”! Nu när vi talas vid om Göteborg städ Stad 2009, är det flera dagar kvar till evenemanget, och det är redan fyrtiotre alias anmälda (ca 70 personer)!

Det har stundtals känts som många av oss svenskar inte har något genuint medvetande om miljön omkring oss. När folk exempelvis har attityden, ”varför skall vi städa i Göteborg, när de har folk som är betalda för att göra det”, känns det lite tråkigt. Glädjande nog känns det som den attityden håller på att förändras!

3. Jag antar att planeringen är väldigt omfattande och tidskrävande. Kan du berätta lite kort om vad som händer ”bakom scenen” när ni arrangerar ett CITO-event?

Ja, många samtal blir det! Ibland kan det kännas nästan tröstlöst när du ringer en ”trolig kontakt” men blir hänvisad till en ny, som hänvisar till en ny, som hänvisar till en ny…

När jag skulle fixa P-tillstånd till årets evenemang, höll jag på att ge upp innan jag träffade på rätt person, men då löste det sig snabbt, och förbluffande, enkelt.

Mycket tid går naturligtvis åt för att komma fram till ett lämpligt område och där har vi alltid fört en dialog med de ansvariga i Göteborg och fått ”välsignelse” för den plats som vi valt. Sedan krävs det ju en helt del rekognosering på plats, både för själva samlingsplatsen, städområdet, platser för nya cacher m.m. så det har blivit några turer till Näset!

4. Området för årets CITO-event är de båda kommunala badplatserna Nästets badplats och Smithska udden. Hur kom ni fram till dessa platser?

Ja, det var inget som var självklart på något sätt, men redan från början hade jag en idé att jag ville ha en klar Göteborgskoppling på platsen för årets femårsjubileum och vad är mer göteborgskt än skärgård, klippor och salta bad!

Det tog faktiskt ett tag innan jag bestämde mig för Näset och det var många faktorer som påverkade beslutet om plats, som miljön, möjligheten att ta sig dit kommunalt, parkeringsmöjligheter, ”närheten” till riktiga bad och att det fanns väldigt få cacher i området, som måste innebära att området är lite mindre välkänt av cachare, plus att det skulle bli kul att placera ut några cacher som kan lära folket lite grand om Näset. En bra historia missar dessvärre folket, för det var några som ”gödslade” med cacher i därute i väster och sabbade en av mina historier!

Men det känns bra nu och allt börjar falla på plats, även om vi upptäcker saker som vi kanske borde ha tänkt på tidigare. Just innan denna intervjun fick vi t.ex. klart med en sponsor på korv och det blir trevligt att kunna bjuda på korv i år igen.

5. Och sist men inte minst: finns det någon särskild händelse från tidigare CITO-dagar som du minns extra väl och vill dela med dig av?

Det som jag minns allra mest är ju alla glada och entusiastiska cachare som med liv och lust hjälpt till att städa i Göteborg. Folk har rest både från Köpenhamn och från Stockholm och Skövde för att hjälpa till och städa i vår vackra stad.

När det gäller skräp så hittar man ju oerhört mycket skräp av alla möjliga och omöjliga slag och det är väl ett par saker som har lite extra krydda, som när ”hedberg” 2006 hittad ett lite udda skräp i Hisingsparken, som han refererade på följande sätt i sin logg: ”Det var ett underbart väder, och det blev ett par sopsäckar. Mr hedberg fick tag på en gammal dammsugare som stod vid ett stenröse, och man kan ju vitsigt säga att ‘vi dammsög hela området på skräp’ 😉 Och dammsugaren gjorde att vi hamnade på tredjeplats…”

Några andra grejer som jag kommer ihåg är de väldigt udda fynden som en del av oss hittade när vi var i Sjöbergen året därpå, 2007.

Då hittades exempelvis ett splitter nytt komplett hjul till en bil, balanserat och klart, en hembyggd crackpipa, , en med säkerhetslås låst bromsskiva till en MC, fast utan MC m.m. (se bild)

Det är många underliga saker man kan hitta när man plockar skräp.

Det är många underliga saker man kan hitta när man plockar skräp.

Förutom att det är kul att träffa andra glada cachare så känner man att vi faktiskt gör en insats, samtidigt som vi har kul och med lite tur kan man hitta väldigt ”udda skräp”! Vi får se vad Näset har i sitt sköte!

Du kan läsa mer om Göteborg Städ Stad på den officiella hemsidan!

Annons

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i Events, Intervjuer & Media. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s