Som jag tidigare nämnde i senaste Veckans Utmaning fick jag nyligen en inbjudan till Smedingeskolan i Fjärås för att iaktta ett experiment de håller på med där: GPS i undervisningen! Utan att egentligen veta vad jag gav mig in på tog jag därför kameran, papper och penna och begav mig ut som värsta journalisten. Och jag är positivt överraskad!
GPS i undervisningen är i sig inget nytt. GRUL i Göteborg, som jag, om jag minns rätt, skrev om redan i höstas, sysslar med upplevelsebaserat lärande (spel och lek, med andra ord) och har sedan en tid tillbaka haft inslag med geocaching i fokus. Eleverna beger sig till olika punkter med hjälp av GPS:er, och på varje plats finns en uppgift.
Men idag togs det hela ett steg längre. Som andra skolan i Sverige – det är alltså frågan om pionjärgrejer – utnyttjade Smedingeskolan ett program som utvecklats av MIT Boston (stora grejer!) som, i korthet, även innebär att uppgifterna ges direkt i GPS:en. När eleverna kommer till en fysisk plats markerad av GPS:en piper det till och uppgiften dyker upp på skärmen. Och det behöver inte vara frågan om vanlig text, utan även bilder, ljudfiler och videoklipp, som lärarna själva kokat ihop (tänk vad kul de måste haft när de skapade den rutt vi promenerade i Fjärås).
När jag kom till skolan och väl hittade rätt sal möttes jag av en glad Mats Larsnäs, som är initiativtagaren bakom Smedingeskolans deltagande och mannen som tipsade mig om evenemanget. Dessutom var rummet fullt av högstadieelever, ett flertal lärare, och journalister från bl.a. diverse lärartidningar och TV4. Plötsligt kände jag mig väldigt liten – vad gjorde jag, en simpel bloggare, bland alla dessa människor?
En snabb presentation gavs av hela systemet vi skulle få prova på, och eleverna tilldelades GPS:er. Sedan bar det av ut på Fjärås gator. Jag och en kvinna vid namn Maria Löfstedt, som för övrigt är frilansjournalist och gav mig en massa bra tips och som eventuellt kan komma att bli personen bakom mitt första fotograferingsjobb (hon är eventuellt intresserad i att köpa någon av de bilder jag tog under dagen), följde med en grupp elever och iakttog noggrant hur det hela fungerade.
Så vad var det eleverna fick för uppgifter? Ämnet var spanska, och i ärlighetens namn var det ganska enkelt uppbyggda uppgifter. Det kunde t.ex. vara frågan om en videosnutt där en lärare ställde en muntlig fråga (på spanska, i detta fall).
Och jag måste säga att jag tror på den här idén! Visst, det är inget som ersätter böcker och GPS:er kostar ju en del (de 15 000 som Kungsbacka kommun sponsrat till detta projekt räcker inte långt), men det är interaktivt, roligt och lärorikt, och perfekt för att variera undervisningen. Om använt på rätt sätt och i rätt utsträckning kan det bli riktigt bra. Och det är ju som sagt ett experiment vi talar om, ny grund för framtida utveckling, så vem vet vad detta kan leda till på sikt?
För övrigt måste jag säga att det var riktigt kul att få leka journalist för en dag. Jag har fotat, intervjuat, noterat och iakttagit. Dessutom har jag varit i kontakt med både GP och Kungsbacka-Posten för att försöka sälja idén om en artikel om pionjärskolan i Kungsbacka, men den förstnämnda var inte intresserad och den sistnämnda hade redan haft en journalist på plats. Ett blogginlägg som detta är självklart inte samma sak som en ordentlig nyhetsartikel i en tidning, men det var ändå intressant att få prova på journalistyrket, även om det inte blivit till någon artikel.
Och en sista sak: på Smedingeskolan har jag varit förr i geocachingsammanhang. Den bibliotekscache som finns i Kungsbackas bibliotek var från början menad att ligga i Smedingeskolans skolbibliotek, men pga. deras korta öppettider valde jag att utnyttja ett annat bibliotek.
Pingback: GPS i undervisning och mitt första journalistjobb « JZ Blogger
Det är ju sannolikt att snart har 80% GPS i mobilen dvs en j2me applikation som funkar med de flesta mobiler kan vara ett sätt att göra detta väldigt billigt framöver.
Hej Kul att du antog dig journalistrollen, Jag tycker du gjorde det riktigt bra. Tack för artikeln. Vi får träffas igen och utbyta idéer
Ja, mobil-GPS har ju många redan. Men det är ju ändå skolans ansvar att *alla* har det, och alltid finns det ju några som skolan måste sponsra åt i så fall.
Mats, det är bara att du mejlar – jag är nyfiken på vad det är för idéer 😛
Pingback: Tjolöholmsbomben inom räckhåll « Geocaching Kungsbacka
Pingback: Hänt på det senaste « Johan Dahlberg – Portalen
Pingback: Inlägg #701 | GeoBloggen