Att hålla koll på cacher

Paperless caching, alltså att man har allt från beskrivningen och svårighetsgraden till tidigare loggar av en cache direkt i GPS:en, är en riktig lyx. Men tyvärr är det i stort sett bara Colorado och Oregon som stödjer detta, åtminstone bland Garmins GPS:er, och de flesta får därför klara sig på annat vis.

Det många – ja, nästan alla antar jag – brukar göra är därför att på något vis, oftast i pappersform, få med sig cachebeskrivningarna och all nödvändig information vid sidan om GPS:en. Det vanligaste är väl att man planerar vilka cacher man räknar med att besöka och ser till att man får med sig den nödvändiga infon om just dessa cacher.

Jag har med tiden stött på en rad olika system för att hålla koll på de cacher man jagar, och här är en del av dem:

Hela cachebeskrivningen i utskrivet format

En väldigt enkel metod är såklart att helt enkelt skriva ut hela cachebeskrivningen direkt. Fördelen med detta är att man verkligen får med allt, inklusive bilder vilket inte ens GPS:erna brukar klara när det gäller paperless caching. Dessutom får varje cache på så vis en egen A4 sida, vilket gör det lätt att organisera dem t.ex. i en mapp.

Nackdelen blir ju då att det krävs en hel del papper och bläck. Loggat 100 cacher? Det blir 100 A4-sidor bara där! Självklart kan man även minska ner det hela, men då försvinner lite av enkelheten med att bara klicka ”skriv ut sida”.

Kortfattad sammanfattning

Det system jag själv använde när jag hade min gamla eTrex Legend var att helt enkelt skriva en kort sammanfattning av varje cache. Svårighetsgrad, storlek, det viktigaste ur beskrivningen samt hinten. Från början gjorde jag detta i form av en lista på datorn, men jag upptäckte snart att det var lättare att göra för hand. På datorn kan man klippa och klistra vilket är en fördel om det är längre textstycken, men att skriva för hand kräver mindre pilljobb.

En fördel med sammanfattningar av detta slag är att de inte tar mycket plats, och särskilt när man skriver för hand kan man utnyttja utrymmet väl. Skriver man dessutom ner dem i den ordning man räknar med att ta dem blir det hela lättöverskådligt.

Nackdelen blir såklart att all info kanske inte är med, att man inte får med bilder, samt att man kan råka slarva lite eller rent av skriva fel.

Översiktskarta med handskrivna sammanfattningar

En liknande metod till ovanstående sammanfattningar är att man skriver ut kartbilden över det område man tänker cacha i, med ikonerna för varje cache klart synliga. Sedan kan man för hand dels numrera ikonerna i den ordning man tänker ta dem, dels kortfattat skriva ner de viktiga punkterna för varje cache direkt på kartan eller i utrymmet vid sidan om.

Fördelen med detta jämfört men enbart sammanfattningarna blir såklart att man får en klart bättre överblick. Nackdelarna är till stor del de samma som för sammanfattningarna, plus att kartan tar mycket plats. Men det är ju egentligen inte så farligt.

För övrigt har jag dessutom sett denna kartmetod använd i kombination med att skriva ut hela beskrivningen och organisera dem i en mapp, där översiktskartan och numreringen agerar framsida.

Bärbar dator

Att ha med sig datorn innebär förstås att man har tillgång till precis allt. Antingen genom att man har trådlöst internet eller genom att man har GSAK och på förhand har laddat in cacherna där. Smidigt.

Men samtidigt är ju en dator ganska klumpig, och så fort man lämnar bilen, vilket man ju ofta måste göra för att vandra någon kilometer eller två, blir den jobbig att släpa på. En mobil med internet kanske kan fungera bättre då?

Mittpunkten

Detta är nog det mest intressanta och kreativa system jag stött på, men inte nödvändigtvis det bästa. Idén är att man på ett vanligt papper ritar upp rutor, med en central ruta som mittpunkt och de övriga runtorna runt om. Inför sin cachingtur väljer man sedan ut en central cache och skriver in den i mittenrutan, i form av en kort sammanfattning. Sedan skriver man in övriga cacher i runtorna runt om beroende på i vilken riktning de befinner sig i förhållande till cachen i mitten.

Ligger en cache t.ex. nordväst om mittencachen, då skriver man i den cachen i rutan strax ovan till vänster om mittencachen. Ligger den långt bort kanske man hoppar över en ruta där emellan eller rita rutan lite längre bort för att förtydliga detta.

Fördelen jämfört med en vanlig lista med sammanfattningar är att man på så vis snabbt och enkelt får en viss hum om i vilken riktning cacherna befinner sig i förhållande till varandra, vilket kan sporra minnet. Men samtidigt får man ju inte mycket mer än just det. Så kort sagt är det alltså fråga om en lite annorlunda strukturering av en vanlig lista. Kul, delvis effektivt, men kanske inte helt idéalt.

Noteringsblock

Sist men inte minst har vi noteringsblocket. Detta system går helt enkelt ut på att man skriver ner sammanfattningar av cacherna i ett block. Detta kan man självklart göra på det traditionella sättet och helt enkelt börja från början och fylla blocket allteftersom och efter behov.

Men jag har även sätt en variant av ovanstående ”mittpunkten”. I det fallet stod cacharens hem som mittpunkt på en sida någonstans i mitten av blocket. Sedan fylldes blocket med sammanfattningar av cacher antingen före mittpunkten i blocket eller efter, beroende på om cachen befann sig väster eller öster om hemmet. Men för just den geocacharen som använde detta system fungerade det inte särskilt bra, och hon hade ofta problem att hitta vad hon sökte allteftersom blocket blev mer och mer fyllt.

Vad använder du för system, och kan du vidareutveckla något av ovanstående förslag? Lämna gärna en kommentar 😀

Annonser

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer. I run a podcast — The TLI Podcast, check it out on Itunes — and write on "The Longform Interviewer", www.thelongforminterviewer.com.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Att hålla koll på cacher

 1. Andreas skriver:

  Innan jag började cacha med gps: Ritade kryss på kartan, skrev in cache och ledtrådar i anteckninsgbok. Senare gick vi (Jag o Maria ) över till att fotografera av cachenamn, beskrivning samt en markering på eniros flygbild (rekord: 20 founds på en dag).

  Nu med gps brukar jag bara skicka över cacherna, har ju börjat lära mig lite olika gömställen, men är det nån som kan vara svår kan det vara praktiskt att knappa in någon ledtråd med för hand. Det kan vara lite svårt att hitta när gpsen ständigt pekar mot fel gömställe eller har svårt att bestämma sig.. ANteckningsbok är alltid bra att ha med sig , att skriva upp ledtrådar till en eventuell final och då har man också alltid med sig en extra penna..likaså översiktskartan.

  Det kan vara lite rörigt att hålla reda på vilka cacher man loggat och inte när man ska logga på nätet. Använder man geocachingfunktionen som finns i Legen HCx och markerar alla man hittar som found, kan man gå in i almanackan och se koderna för alla hittade cacher. Skriv av koderna i ett text dokument, så vet man vilka cacher man har hittat och ska logga found på.

 2. Blaufish skriver:

  GSAK har bra alternativ för utskrifter, T.ex kan man skriva ut cachenamn och ledtråd i tabellform. Skall man cacha mycket och har tid att planera så kan man faktiskt spika hela rutten i förväg, planera var man skall parkera (om man bilcachear) osv. Papperskarta med cacherna, stopp mm markerade är också en vinnare. Papperskarta för makronavigering, GPS för närnavigering.

 3. Hudik-Lars skriver:

  Först tänker jag ut en plats jag ska till för att cache. Kollar vilka cacher som är lämpliga att ta, och vilken ordning dom ser ut att var lämpliga på. Anävnder karttjänsten på gc.com till de. (vill inte åka fram och tillbaka som en jojo i onödan). Gör en lista med cacherna namn, terräng och svårighet. Skriver ut den.

  Sen brukar jag lägga in dom 500 närmasta ohittade cacherna runt den plats jag ska till. En enkel PQ. Kör in dom i GPS´en.

  Sedan åker jag iväg, skriver korta kommentar på min utskrift om varje cache. Allt för att komma ihåg vilka jag har tagit och för att komma ihåg vad jag ska skriva när jag loggar dom på nätet.

  Så för mig blir det bara en A4 med ut, och så klart GPS´en.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s