Krävande vandring i Sandsjöbacka

Vilken dag! Tröttande, slitsamt, jobbigt! Men riktigt roligt 😀

En vanlig halvdag med geocaching brukar det bli runt 15 cacher. Nu blev det närmare en heldag, och med bara åtta cacher. Men vilka cacher sedan!

Det var södra delen av naturreservatet Sandsjöbacka som fick sig en rensning. Flera av cacherna här finns längs stigar, men en del finns… tja, ganska långt från närmsta stig, i ganska tuff terräng. Dessutom hann vi – Christer från Team-CC och jag själv – med en del andra avstickare och småäventyr under dagen, allt medan solen värmde sådär lite lagom mycket…

Vi började med att, vid 10-tiden, ta bilen till Kyrkoby Dala och den parkering som finns där. Från denna plats leder stigarna in i reservatet – välmarkerade och lättvandrade stigar. Längs dessa tog vi två cacher – Vägval-lite längre samt Vägval-kort, båda av Ludethondjur. En relativt mjuk start på dagen.

DSC_2015

Sedan började det riktiga äventyret. Nästa cache på listan blev nämligen Bastdala flåg av Fairhair, med terränggrad 4,5. Inga stigar, igenvuxet, och med bergsklättring som avslutning. Roligt men jobbigt! Cachen, som fktiskt inte var så svår att hitta trots 4:a även i svårighetsgrad, följdes av en välbehövlig paus med medhavt fika.

Södra Sandsjöbacka 004

Sedan fortsatte den långa, stiglösa vandringen söderut, mot Big-Six-O, också denna av cacharen Fairhair. Återigen ganska hög terränggrad, men ändå ganska lätthittad.

Nu var frågan vart vi skulle ta vägen härnäst. Tillbaka samma väg vi kom, eller söder om Rubbesjö och runda sjön den vägen? Valet blev söderut, då vi även själva ville placera ut en cache eller två och sjön såg ut som ett lockande alternativ (resultatet: de båda cacherna Rubbesjö I och II som förhoppningsvis dyker upp inom kort).

Vid sjön letade vi efter lämpliga gömmor och konstaterade att det var ovanligt lågt vattenstånd. Cacherna hamnade slutligen på… ja, det får ni själva se! Men denna roliga bild kanske ger en hint:

DSC_2034

Efter sjön fortsatte vi vandringen längs en nyfunnen stig som inte fanns utmarkerad på någon karta. Vi följde den å/bäck som leder från Rubbesjö söderut, och hamnade sedan vid bilvägarna strax utanför reservatet.

Men här stötte vi på problem! Vi frågade en äldre man om det skulle vara möjligt att i framtiden parkera här. Han var inte särskilt positivt inställd till den idén, och vi konstaterade därför att Kyrkoby Dala skulle vara det bättre alternativet även i framtiden, även om det är en bra bit att gå.

Men: när mannen undrade vad vi sysslade med, och vi berättade sanningen, blev han ännu mer skeptisk. För att göra en lång historia kort vill han att fyra cacher, från Mysta i söder till Kringlevatten i norr, ska bort! Främst då det tydligen ska vara fågelskyddsområde där ute.

Nu var det vår tur att vara lite skeptiska, för inte finns det några markeringar om att detta skulle vara något fågelskyddsområde där ute. Sådant brukar ju vara välmarkerat. Visst, där fanns en hel del fåglar, men inte en ända skylt har vi sett, och inte tycks det finnas utmarkerat på någon karta. Troligen var det mest önsketänkande från mannens sida, då han tycktes vara en riktig fågelälskare.

Dessutom är det ju ett ganska stort område han pratar om, och att förbjuda geocachare i det området tycker jag är aningen i överdrift.

Vi lovade dock att kontakta respektive ägare av cacherna, men personligen tycker jag inte något ska göras åt saken. Visst ska man respektera de som bor runt omkring, men att spärra av en så pass stor del av ett naturreservat…? Nåja, han var trots allt en trevlig karl. Och han tycktes till och med själv vara intresserad att börja 😀

Vi fortsatte vandringen, denna gång tillbaks mot bilen. Då vi tagit oss en bra bit genom reservatet blev det några kilometer tillbaka, och trots att vi nu bytt ut skogens snår mot asfalterade vägar kändes det i ben och fötter. Vi gjorde några försök att lifta, men utan lycka. På vägen hann jag dessutom logga Hagbard Handfastes cache Nio Nollor medan Christer fortsatte för att hämta bilen och möta upp mig sedan.

DSC_2068

Efter mötet med mannen och loggningen av Nio Nollor tog vi bilen tillbaka in till Kungsbacka, där vi åt en välbehövlig McDonalds-måltid. Puh!

Men sedan bar det av igen! Tre cacher till blev det, längs reservatet sydöstra sida. Inga längre promenader, men vid det här laget var vi rejält trötta. Klockan närmade sig sex, och vi hade alltså varit ute i närmare åtta timmar. Hem och vila? Ja tack!

Sammanfattningsvis har vi alltså hunnit med allt från enkla promenader längs stigar och vägar till bergsklättring, snåriga skogar, öar och män som ogillar främmande besök. En riktigt skön dag, men det är minst lika skönt att vara hemma igen!

Fler bilder från turen hittar ni i Ansiktsboken 😀

PS. Det visade sig sedan att mannen som var skeptisk till vad vi sysslade med den sensate tiden tagit flera tjuvar på bar gärning. Inte undra på att han inte gärna ville se geocachare i området.

Annonser

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer. I run a podcast — The TLI Podcast, check it out on Itunes — and write on "The Longform Interviewer", www.thelongforminterviewer.com.
Det här inlägget postades i Bilder, Cacher, Reseberättelser. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Krävande vandring i Sandsjöbacka

 1. Ping: Geocaching i Sandsjöbacka naturreservat « Johan Dahlberg – Portalen

 2. blaufish skriver:

  Vi kanske får loss lite information från myndigheterna…

  To: halland@lansstyrelsen.se, post@vastkuststiftelsen.se
  Re: Fågelskyddsområde m.m. med särksillda bestämmelser inom Sandsjöbacka
  Hej

  Det finns två (eller är det en och samma?) plats inom Sandsjöbacka där
  speciella regler gäller,

  ”Inom området finns också ett fågelskyddsområde med tillträdesförbud
  under tiden 1/2 – 14/7”
  ”inom Årekärrslunden plocka blommor eller gräva upp växter samt att
  under tiden 1/4 – 15/6 beträda detta område annat än på särskilda
  gångvägar (berör område beläget inom Västra Götalands län).”

  Problemet är att som normalbegåvad friluftsintresserad så,

  1. Jag vet inte var platserna finns, och hittar inte informationen ens
  när jag försöker söka den.

  2. Bara en av tre källor jag hittar påtalar existensen av ett
  fågelskyddsområde. Den lättast tillgängliga informationen är faktiskt
  den som inte påtalar att området finns.

  3. Jag har aldrig sett några skyltar eller kartor som påtalar att
  speciella omständigheter råder. Frågan är ju då, har jag inte varit på
  området (typ gått runt i hela Sandsjöbacka vid det här laget…) eller
  är det inte utsatt på kartor/skyltar m.m.?

  Egentligen så vill jag nog säga att
  – jag vill se en karta som visar vilka områden som särskiljer sig från
  sandsjöbacka som helhet
  – jag tycker att samma karta borde finnas länkad till på länsstyrelsen
  och västkuststiftelsens hemsida.
  – jag är rädd att att folk bryter mot fågelskyddsområdet för att det
  är mer eller mindre omöjligt att hitta information om det.

  Källor:
  http://www.vastkuststiftelsen.org/VisaNaturres.asp?id=352
  http://www.m.lst.se/lstweb/Common/Templates/OpenPage.aspx?NRMODE=Published&NRORIGINALURL=/halland/amnen/Naturvard/naturreservat/kungsbacka/sandsjobacka.htm&NRNODEGUID=D0D532EA-3939-4DDB-AB47-A1A2E1B2F1CC&NRCACHEHINT=Guest&print=true
  http://www.m.lst.se/NR/rdonlyres/AE8CE866-08CE-41BC-839D-98439E819554/0/Sandsjöbackawebb.pdf

 3. Jozii skriver:

  Ja, bra! Framgår som sagt inte mycket info, men nu kanske vi får veta 😀

  I beskrivningen till cachen Big Six-O står för övrigt följande:

  ”Enligt vandringskartan över Sandsjöbackareservatet är det fågelskyddsområde med tillträdesförbud en del av året här, men det är fel. På Lantmäteriets kartor står det inget sådant och jag har för säkerhets skull ringt länsstyrelsen och frågat.”

 4. Ping: Inlägg #701 | GeoBloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s