Iphone, Twitter och Geocaching

Igår blev det som tidigare nämnt en tur tillsammans med Mats ”Larmat” Larsnäs från Smedingeskolan. Mats jobbar mycket med teknologi och hur den kan anpassas i undervisningen – och här kommer bland annat geocaching in i bilden!

Syftet med turen var bland annat att experimentera med kombinationen av Mats Iphone, geocaching och Twitter. Hur fungerar en Iphone i geocachingsammanhang jämfört med en vanlig GPS (i detta fall min egen Oregon 300)? Hur pass väl fungerar den geocachingapplikation Groundspeak skapat för just Iphone? Hur enkelt är det at twittra under turen så att andra kan följa äventyret live online?

Dessa tre frågor fick vi svar på denna vackra sommardag!

För det första: att geocacha med en Iphone var förvånandsvärt enkelt och effektivt. Med konstant nätuppkopling har man tillgång till allt direkt i mobilen, utan att behöva ladda ner cacherna först. Med Groundspeaks applikation (75 spän, inte så farligt) är det ungefär lika lätt (eller krångligt om man så vill, men personligen tycker jag att navigeringen i min Oregon är relativt snabb och smärtfri) att navigera runt mellan hint, beskrivning, karta och andra menyer man kan tänkas behöva i telefonen som det är med GPSen. Ingen större skillnad där.

Däremot tyckte jag ärligt talat att utseendet i telefonen var betydligt snyggare än i Garmins GPS. Bättre skärm i det starka ljuset, tydligare överblick över svårighetsgrad, storlek, osv. och en generellt enkel men tilltalande design.

En nackdel skulle dock vara tillgängligheten. En Iphone är betydligt dyrare och för att få igång det hela med applikation och allt krävs lite mer jobb än med GPSen, där det bara är att sätt igång direkt. Dessutom saknar mobilen stöd för bättre kartor, något som GPSen (laddad med Friluftskartan Pro) inte har problem med.

Gällande mottagning och noggranhet märktes ingen större skillnad.

Att använda Twitter i kombination med Iphone fungerade även det bra. Då vi startade vår tur skrev Mats ett twittermeddelande där han påpekade att vi nu startade vår tur, och att man kunde följa oss via hashtaggen #geotwitterkba (för den som inte talar Twitterspråk betyder detta helt enkelt att man kan identifiera de inlägg som just vi lämnade på Twitter under dagen och på så vis skilja oss från mängden). Varje gång vi tog en cache eller ett delsteg av en multicache lämnade vi ett twittermeddelande, ofta tillsammans med en bild (som självklart togs live med Iphonen) och andra på Twitter kunde se detta direkt när det hände.

Tre personer nappade och höll sig uppdaterade via vårt kontinuerliga twittrande under hela turen. I GPSen finns självklart inte denna twittermöjlighet alls (ingen nätuppkopling), så på så vis fick Iphonen ett plus.

Nackdelen med twittrandet var att det tar en stund att skriva varje meddelande, även om det är kort, men i just detta fall var det ändå värt det.

För den som är nyfiken på twittrandet går det att spåra våra gamla uppdateringar från turen via Larmats på Twitter eller genom hashtaggen vi använde (#geotwitterkba). Mats har dessutom själv publicerat ett blogginlägg om hur det hela fungerade mer praktiskt, med ett bildexempel från Twitter.

För den som är intresserad av vilka cacher vi besökte kan jag avslöja att det var Fjäråstrakten som fick sig en runda. Från Kyrkoplundraren Anne #2 Fjärås Kyrka i söder till j-annies 270degrees i norr. Pinsamt nog hade jag inte tidigare tagit dessa cacher trots att de är så nära hemmet.

Dagens höjdare var dock (förutom det ovanligt fantastiska vädret) multin Lukas & Maltes # High Tech som passade väl in på vår teknologiska eftermiddag. En riktigt kul multi!

Överlag en lyckad dag, med massor av roliga experiment och för min del en ny insikt i alternativa sätt att geocacha och integrera Twitter i denna fantastiska hobby 😀

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i Cacher, Reseberättelser, Utrustning. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Iphone, Twitter och Geocaching

 1. Andreas A skriver:

  Att twittra i fält, innebär det att man skickar in medelanden via sms typ, eller är uppkopplad med telefon (Eller iphone som jag bara trodde var en mp3 spelare:D )?

 2. Jozii skriver:

  I detta fall var vi uppkopplade med telefonen (Iphone är en allt-i-allo sak 😛 ) och kunde alltså twittra direkt på twitter.com. Det var dock inte det vi gjorde, utan vi använde programmet TweetDeck (http://tweetdeck.com/beta/) 😀

 3. Andreas A skriver:

  Aha. Då hajar jag. Tycker twiter är en ganska skön blogg, ef tersom man inte ska skriva så mkt 😀
  Såg att man kan lägga in twitter som en applikation på ens egen myspace eller hemsida hemsida eller anat så att besökare kan se vad man skriver direkt därirån

 4. Jozii skriver:

  Ja, jag har även möjligheten att lägga till twitter i sidpanelen här på denna hemsida så alla kan se mina twitterinlägg här ifrån, men testade en gång och det fungerade inte alls bra. Ofta visades inget alls och det bara krånglade 😦

 5. Pingback: Iphone-test i Kungsbacka « GeoBloggen

 6. Pingback: Coast Alive geocachingevent | GeoBloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s