Rullskridskor på Läsö

Det har gått 9-10 år sedan jag besökte den härliga danska ön Läsö för första och senaste gången. Då var det frågan om en klassresa. Jag var 10 år, nyinflyttad i ett främmande land där jag inte kunde språket och hade endast gått i min nya klass i några veckor. Snacka om att utsätta barn för psykisk påfrestning!

Nejdå, jag har enbart goda minnen i det lilla jag minns från den resan. Det var ett kul sätt att lära känna de nya klasskamraterna på.

Nu, nästan ett helt decennium senare, har jag återvänt! Denna gång i form av en båttur tillsammans med familjen. Ön har länge stått på vår att-besöka lista, och nu blev det äntligen av! Syftet: en mysig utflykt och – så klart – lite geocaching!

Vi la till här, i Österby Havn på Läsös östra sida. Vår lilla pluttbåt försvann helt i mängden.

Vi la till här, i Österby Havn på Läsös östra sida. Vår lilla pluttbåt försvann helt i mängden.

Nu kan jag babbla på om att vädret var bra och det var ganska lugnt på havet, vi åt lunch i hamnen, det var mycket turister (främst svenskar) och bla bla, men den biten är tråkig. Nu spolar vi framåt till geocaching-biten istället.

Att geocacha på Läsö gör man nog bäst på en cykelsadel (eller med bil, men en sådan är det få förunnat att ha tillgång till när man kommer som turist). Men vi valde en annan metod: rullskridskor! Inte lika praktiskt då cacher sällan tenderar att ligga på asfalterade vägar, men för mig som älskar rullskridskor och inte är lika förtjust i cykling (såvida det inte är av typen mountainbike det vill säga) passade det perfekt!

Ön är faktaiskt ganska stor, så för att snabbt ta oss till en del av cacherna (även om vi inte tog alla) hade vi med oss rullskridskorna.

Ön är faktaiskt ganska stor, så för att snabbt ta oss till en del av cacherna (även om vi inte tog alla) hade vi med oss rullskridskorna.

Läsö är dessutom ett av de bästa ställena jag någonsin åkt rullskridkor på, och då har jag åkt på ganska många ställen. Danskarna är bra på att asfaltera även småvägar, sådana som i Sverige skulle vara grusvägar. Och en ö som Läsö tar man ju sällan som turist bilen till, vilket betyder att det är väldigt lite trafik. Bra vägar som man får breda ut sig på, med andra ord 😀

Såhär ser många av vägarna på ön ut. Platt, lång, asfalterat och bilfritt. Perfekt!

Såhär ser många av vägarna på ön ut. Platt, lång, asfalterat och bilfritt. Perfekt!

Nåja, geocaching var det ja. Av öns 15-16 cacher loggade jag fem, på den östliga sidan kring Österby Havn. Och vem står mer eller mindre överst i varenda loggbok? Jo, vår käre TimTim GO såklart (som tillsammans med Gavia, AskThomas och J-annie) besökte Läsö under en flygtur för några veckor sedan). Den killen har ju varit precis över allt!

Kvalitetsmässigt höll cacherna samma mått som våra svenska (det har ju diskuterats en del på diverse forum om skillnaderna mellan hur man placerar cacher, vilka svårighets- och terrängbetyg man ger dem, osv. länder och städer emellan). Men roligast var helt klart att få läsa alla beskrivningar på danska!

Hela ön osade för övrigt ”Danmark” (well, duh!) i och med en rad olika faktorer. Främst självklart språket och naturen, men även smådetaljer som sättet trottoarerna är byggda på (ingen asfalt utan ett visst mönster av plattor och sten i bruna färger), de karakteristiska svart-vit-röda byskyltarna, osv. En riktig nostalgikick!

Dagen avslutades för övrigt med en kort promenad till en sista cache samt en god och välförtjänt glass. Sedan bar det hemåt (1,5-2 timmar i båten) till en ännu mer välförtjänt dusch!

Inlines Illustrated

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Bilder, Reseberättelser. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Rullskridskor på Läsö

  1. Pingback: Cykeltävling i Varberg « Johan Dahlberg – Portalen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s