Betygsystem för cacher

GC.se har ju länge haft ett system för betygsättandet av cacher. Men det systemet är aningen jobbigt och används av ytterst få.

Därför föreslog Koen på GC.se’s forum att man tar efter holländarna, som har ett annat system: för var 20:e cache man tagit får man välja en som man anser vara en personlig favorit. En form av utmärkelser till de bästa cacherna, med andra ord.

Personligen älskar jag betygssystem! Och jag tycker detta låter som en bättre idé än det befintliga systemet. Men, samtidigt är jag aningen skeptisk.

Kommer tillräckligt många människor verkligen utnyttja systemet för att det ska vara användbart? Samma problem som gäller det nuvarande systemet som också det riskerar att få brottas med användarbrist.

Men överlag gillar jag idén, och jag hoppas verkligen det kan bli till något. Det gör  mindre om ett sådant system inte har så många användare än vad det gör med det befintliga. Läs mer och diskutera på GC.se!

Annons

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i Cacher. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Betygsystem för cacher

 1. sturej skriver:

  Jag använder en egen ”checklista” för att betygsätta alla cacher jag hittar. Jag betygsätter 10 olika kvalitetsfaktorer men ger bara ett sammanfattande betyg (0-100) i min logg på Internet.

  Vid det här laget har jag hunnit betygsätta knappt 200 cacher enligt denna skala. Av dessa har bara en enda (i Göteborgstrakten) fått full pott. De flesta får 60-70 i betyg på min skala. En cache under 50 är riktigt usel. (Skalan går faktiskt till -30, men en sådan cache hoppas jag slippa uppleva.)

  Min erfarenhet är att betyget knappast är avgörande för de följande burkletarna; en burk man är nyfiken på söker man nog oavsett betyg. En textkommentar säger ofta mer.

  Däremot tror jag att betyget kan vara en sporre till cacheägaren att höja kvalitén på sin cache – eller de följande burkar han lägger ut. Det är viktigt att visa att kvalitetscacher är uppskattade!

  Hittills har två alerta cacheägare hört av sig för att ta del av min checklista så att de kan se vad det är jag betygsatt. En av dem är jozii.

  Sture Johansson

 2. Jozii skriver:

  Ja, detta system fick jag ta del av för ett tag sedan, och om jag inte minns fel hade jag planer på att skriva om det här, men gjorde det aldrig av någon anledning.

  På rak arm tycker jag det systemet är jättebra! Ett kul och användbart initiativ, och jag själv som cacheägare tyckte det var jättekul att få ta del av en sådant betygsättning.

  Men går man på djupet är detta tyvärr inget som jag tror passar hela communityn. Lite för avancerat och tidskrävande, tyvärr.

  Men som sagt, jättebra initiativ , kör på 😀

 3. Blaufish skriver:

  Jag gillar inte GCSE betygsystemet för att folk ger dåliga betyg när de varit på powercaching och inte upplevt cachen på riktigt. Ex: watertop ligger nedanför ett fik med göteborgs bästa utsikt. Folk snabbloggar nedanför utan att ens läsa cachebeskrivningen. Därmed får bra cacher usla betyg och endast extremcacher som var lång tid tycks kunna få bra betyg. Det hollänska systemet med att ange favoriter verkar mycket bättre – låt de positiva komma till tals, inte gnällspikar som bara gnällspikar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s