Hitta Sveriges bästa cacher med Geofilter.se

Geofilter.se är en ny hemsida som kort och gott består av en karta som visar cacher runt om i Sverige. Oj, en svensk GC.com-kopia!

Nej då! Geofilter, som förresten är skapat av cacharen Tympanon, visar nämligen bara de bästa cacherna i landet – perfekt om man som turist besöker en ort!

Jag gillar den här idén skarpt, och när jag letar mig fram till Molkom hittar jag en närliggande cache (en som jag tidigare sneglat lite åt, och som jag nu har högre förväntningar på) som finns med på Geofilter. Och när jag söker mig fram till Kungsbacka, som är mer kända jaktmarker för min del, ser jag en hel del bra cacher utmarkerade.

Men samtidigt kan jag inte hjälpa att reagera på att det saknas en del guldkorn, något som också uttryckts på forumet på GC.se där Geofilter utanonserades och redan har diskuterats flitigt. Och här och där stöter jag på cacher som, tja, inte varit mycket mer än burkar under stenar i skogen.

Det leder till den självklara frågan: vad baserar sig allt detta på? Hur vet Geofilter och dess skapare vilka cacher som är just ”de bästa”? Vad är själva filtret i Geofilter?

Svaret på den frågan är enkelt, och aningen snörpligt: längden på loggarna. Långa loggar betyder alltså bra cache, vilket självklart i vissa fall kan vara helt åt skogen.

Dessutom lämnar hela genomförandet en del att önska. Det går exempelvis inte att söka på ort eller adress, och för att se vad en cache heter måste man klicka på ikonen och kolla på cachesidan. Ingen info annat en cachetyp (traditional, multi, osv.) anges direkt på kartan.

Samtidigt är det en bra början. Väldigt bra, faktiskt. Tympanon säger själv att förbättringar är att vänta, och på hemsidan skriver han att han planerar att använda sig av bland annat teknik från ämnesområdet AI (Artificial Intelligence). Vidare har det föreslagits att vissa ord och ordgrupper från loggarna kan användas för att identifiera kvalitet och typ av cache. Många negativa ord kan exempelvis tyda på att en cache inte platsar på listan (att geofilter sorterar bort den), medan ord som ”utsikt”, ”vyer”, ”vacker”, osv. kan tyda på något annat.

För att ta steget ännu längre skulle man på så vis kunna söka efter baserat på just vad de är för typ. Vill man ha spänning kanske tunlar och höga höjder är intressanta. Vill man ha en långpromenad i vackra miljöer är det något annat som gäller. Och i båda fallen är det ju ”bra cacher” det är frågan om, fast bra på olika sätt,

Blaufish spinner vidare i tråden på forumet: att kunna betygsätta (ge tummen upp/ner) direkt på Geofilter.se, att se vad ens vänner gillar (sociala nätverk och Geofilter.se – en intressant kombination), osv. Möjligheterna är oändliga!

Det här är kort sagt något jag kommer följa noga. Om gjort rätt kan det bli riktigt, riktigt bra och användbart. Vi håller tummarna!

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i Föreningar & webbsidor. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Hitta Sveriges bästa cacher med Geofilter.se

 1. Tympanon skriver:

  Kul att du skriver om mitt lilla projekt 🙂 Du har sammanfattat det hela bra tycker jag. Många saker, som att förbättra kartan med lite mer information om cacharna, är väldigt enkla att fixa. Jag var bara ivrig att få visa upp grejerna.

  Vi får se hur bra filtret kan bli, men med bra feedback (som jag redan fått) och lite tid så tror jag det kan bli helt okej.

 2. Jozii skriver:

  Och kul att du tittar förbi här 😀

  Jag förstår att du var ivrig – det hade jag också varit – och jag tror det är en bra sak. Du har ju som sagt fått mycket feedback, och då bara på en dag.

  Så kör hårt, jag ser fram emot den dag då beta-statusen kan tas bort 😀

 3. Andreas skriver:

  Det första jag hittade på sidan var en cache som var arkiverad sen nån gång förra året…
  Kanske inte så bra att arkiverade cacher syns på kartan, om det är tänkt att de bästa cacherna ska vara med. (Och vart tog alla mina vägen som jag lade ner så mkt energi på *skoja* ) 😉

 4. Jozii skriver:

  Ja, du och jag och många andra har upplevt samma problem. Arkiverade cacher dyker upp då och då. Dessutom saknas en hel del guldkorn. Jag hoppas att kommande versioner förbättrar dessa saker 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s