Inomhuscacher

Geocaching förlitar sig på koordinater och GPS-utrustning. Det står till och med skrivet i reglerna att alla cacher måste inkludera dessa. GPS-mottagare i sin tur kräver relativt fri sikt för att få någon mottagning. Men är det möjligt att ha cacher inomhus?

Ja, det är det absolut! Precis som det är möjligt att ha cacher i exempelvis grottor (där mottagningen som bekant heller inte är särskilt bra), och att koordinaterna då leder till grottans ingång.

I Sverige finns redan ett flertal cacher som utnyttjar denna möjlighet, och ett koncept är cacher i bibliotek. MS-07: #10 – Shhhhhhh (Norrköping) av TVMTech är ett exempel på en sådan, likaså min egen Kulturhuset Fyren 2 (Kungsbacka).

Childrens Upptäckarhuset (Hallsberg) av mi & putte är en annan typ av innomhuscache. Åtminstone i mitt fall av bibliotekskonceptet står logboken i en bokhylla, och man får då själv leta upp den. Men i detta fall måste man fråga personalen om hjälp. Female Power (Södertälje) av Mia & Fredrik är ett annat exempel där man måste tala med personalen, fast denna gång i en butik.

(I ärlighetens namn trodde jag inte att det var tillåtet att ha cacher i butiker, men å andra sidan kan det ju vara frågan om en butik som inte har privatpersoner som kunder. Dessutom trodde jag också att det var mot reglerna att ha cacher som kräver att man pratar med någon specifik person, som i fallet Childerns Upptäckerhuset, men även där kan jag ha fel…)

Men kan man ta idén ännu längre? Finns det fler typer av inomhuscacher? Vi har nu redan sådana där man själv måste söka reda på en bok i en hylla, sådana där man måste ange ett kodord till personalen, och sådana där man helt enkelt berättar för personalen, som redan känner till geocaching, varför man är där. Men finns det fler förslag?

Min poäng är, avslutningsvis, att sådana här cacher är annorlunda och i mina ögon väldigt kreativa. Självklart är det en nackdel att vara bunden till öppetider, men vad gör väl det? Det är en riktigt rolig grej, en sådan som bryter upp den mer traditionella typen av gömmor. Så kort sagt: fler inomhuscacher, tack!

Annons

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Cacher. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s