Intervju: Grodan & Fiabus

Grodan & fiabus är coinsamlare och deras tredje egna coin-serie är på gång. Med tre barn har de alltid fullt upp, men tid finns det ändå kvar för lite skattjakt och den kommande tusende cachen.

Grodanofiabus

Vilka är Grodan och Fiabus, och hur upptäckte ni geocaching?

Grodan är Karin och fiabus är Björn. Vi bor i Göteborg, gamlestaden, med våra tre barn. Vi blev indragna i geocaching genom Ola (MOLN-gruppen, Kungsbacka), en kille på Björns jobb. Han visade Björn en ny teknisk pryl – GPS:en – och vad man kunde ha för skoj med den.

Ni gillar geocoins och har en relativt stor samling, har jag hört. Hur kommer det sig att ni började samla på sådana? Hur många coins har ni egentligen, och var får ni alla ifrån?

Vi – eller rättare sagt jag, grodan – har 396 i skrivande stund. De flesta har jag bytt till mig av coiners från USA och hela världen. Jag lät tillverka egna serier med coins, en groda och en fiabuskatt. Varje serie finns i 250 ex och tre olika metaller/färger. Nu väntar jag på att skissen till vår 3e coinserie ska bli färdig. Det blir också en serie på 250 coins men mer vet jag inte än. Hoppas få det klart i höst.

Grodans 250 grodan-coins från 2008.

Grodans 250 grodan-coins från 2008.

Att jag började samla vet jag inte riktigt hur kom sig men det kan ha börjat med Sverigecoinet som McLinks lät tillverka. Sen drog Mousekakat (Naomi) med mig i ett ”mission” och sen har det bara fortsatt. Missions är som ett slags coinbyte fast man vet inte vem man får från. Man anmäler sig på en sorts lista och förbinder sig t.ex. att skicka ett oaktiverat, spårbart coin och t.ex. ett kort med blommor på och någon blomrelaterad sak. Sen får man reda på vem man ska skicka till och själv inväntar man ett lika paket från någon av de som anmält sig. De här missions brukar ha olika teman: halloween, jul, påsk, valentine, ja egentligen lite av varje.

Ni måste vara ganska stolta över er samling. Men har ni andra mål med geocachingen? Har mynten tagit över, eller är det – som för så många av oss andra – ändå jakten på cacher som är det viktiga?

En blandning tror jag, vi har blivit lite lata/bekväma nu med tre barn. Det är enklare att byta coins och hålla ställningarna vid datorn hemma än att maka sig iväg hela familjen och vi vill gärna cacha tillsammans. Men nu har vi en milstolpe, snart 1000 cacher, så nu är det jakt. Fast mynten är ständigt i åtanke också, att kolla coinforumet hos Groundspeak och hålla koll och så.

Vem av er är det som är mest geocaching-galen, och varför?

Där är vi nog lika galna bägge två tror jag. Grodan gillar att sitta vid datorn och planera jakten och sen guidar hon fiabus ute i cachemarkerna så vi kompletterar varandra i galenskap.

Grodan och fiabus är ganska roliga namn. Hur fick ni dem?

Grodan kommer från då vi väntade vårt första barn. Vi visste inte vilket kön det var på bebben i magen så vi kallade den för grodan. Fiabus kommer från vår (Björns) katt Fia, hon är busig så när björn behövde ett nytt lösenord blev det grodanfiabus och det tyckte vi var enkelt och passande även i geocachingen.

Nytt lösenord? Betyder det att vi nu kommer åt era bankkonton, för att inte tala om er geocaching-inloggning?

Bankkontot torde vara säkert men vill någon logga i vårt namn så hoppas jag de hittar en himskans massa cacher, hihi.

Vad är era barns syn på geocaching? Är de intresserade, eller har de redan hunnit tröttna på sina föräldrars påhitt?

De har väl inget annat val än att hänga på. De är 6 år, 2,5 år och 8 månader så det är väl bara Johanna, 6 år, som kan tycka nåt. Hon tycker det är spännande att leta skatter och byta grejer såklart men tålamodet är inte så stort så hon tröttnar lätt. Hon har även fått en del egna coins via dessa missions. Hon har dem i min samling men på coinsidan står att det är hennes och vem hon fått dem från.

Om ni tar testet ”Vilken typ av geocachare är du?”, vad får ni då för resultat? Får ni samma båda två?

Vi fick båda flest blå, alltså sociala cachare, men grodan hade 5 blå poäng och 4 röda (”organisatören”) så skillnaden var hårfin där. Testet stämmer nog rätt bra, vi gillar båda att tjattra med andra och anordna events och dylikt.

Tack till grodan och fiabus 😀

Grodans och fiabus kommande "starcatcher"-coin.

Grodans och fiabus "starcatcher"-coin.

Annonser

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer. I run a podcast — The TLI Podcast, check it out on Itunes — and write on "The Longform Interviewer", www.thelongforminterviewer.com.
Det här inlägget postades i Intervjuer & Media. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Intervju: Grodan & Fiabus

  1. Hallén skriver:

    Kul att läsa om mina cachingkompisar i Gamlestaden! Vi får hoppas att cache # 1 000 snart kan loggas!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s