Intervju: McB’ och rand_althor om utvecklingen av nya GC.se

McB’ och rand_althor är de två personer som varit mest inblandade i utvecklingen av nya GC.se. Nu avslöjar de detaljer om utseende och funktionalitet. Nya funktioner har tyvärr nerprioriterats, men på sikt är målet att kontinuerligt lägga till nytt material efter medlemmarnas önskemål. Läs vidare så får du veta mer!

Hej McB’ och rand_althor! Vilka är ni, och vad är era respektive roller hos geocaching.se och utvecklingen av den nya hemsidan?

Hej. Vi är två Göteborgare på 31 respektive 28 år som båda har geocachat sedan 2004. Vi halkade båda in på geocaching genom bekanta som redan hade fastnat i träsket. I korthet kan man väl säga att våra ansvarsområden innefattar hela siten, forum, statistik och allt som hör till. rand_althor representerar arbetsgruppen för hemsidan i styrelsen, och har det övergripande ansvaret för att saker och ting fungerar och att nyutveckling sker. McB sitter inte med i styrelsen men är med i arbetsgruppen för siten, och ser med hjälp av de andra i arbetsgruppen till att styrelsens instruktioner följs. Hemsidesgruppen är dock förhållandevis autonom och har visst mandat att fatta egna beslut rörande hemsidan och dess utformning.

Uppdateringen av geocaching.se har varit på kommande ett bra tag nu. När och hur uppstod idén och hur har processen sett ut, från planeringsstadiet fram till den färdiga sidan?

Idén uppstod i samband med att den nuvarande hemsidan började kännas omodern, och att vi insåg att önskad funktionalitet skulle vara svår att implementera i nuvarande plattform. Att själva forummotorn dessutom behövde uppdateras gjorde att vi beslutade att göra om hela sidan.

Arbetssättet vi har använt oss av har inte direkt följt någon strukturerad metodik, utan har snarare handlat om prioritera vilka funktioner som skall finnas med i första versionen och att arbeta inkremellt till något som går att använda. I projekt som det här är det alltid svårt att planera, eftersom det är en bisyssla som folk gör på sin fritid. Från början fanns det varken en utstakad väg eller ett uttalat mål, bara visioner om hur sidan skulle kunna utvecklas på lång sikt.

Skiljer sig den färdiga sidan från den idé som fanns från början? Finns det till exempel funktioner som kommit till med tiden, eller några som fallit bort under utvecklingen?

Framförallt så är det den grafiska designen som har omarbetats ett par gånger under utvecklingsskedet. När det gäller funktionaliteten så har en hel del nya, önskade funktioner nedprioriterats för att existerande funktionalitet skall finnas med från början. Naturligtvis innehåller den nya sidan en hel del ny funktionalitet också, men prioriteringen har ändå legat på befintliga funktioner, om än i annan utformning.

Det är svårt att svara på om någonting har fallit bort, då tanken med den nya sidan är att den skall vara expanderbar och utvecklas kontinuerligt beroende på vad användarna vill ha. Visst har vi en del saker på gång som vi vill lägga in, men vi väljer att lansera sidan i ett ganska avskalat format som vi kan bygga vidare på.

På lördag kommer förhoppningsvis sidan att göras tillgänglig för alla, och då får vi se vilka skillnader som finns. Men kan ni redan nu avslöja några av de funktioner som lagts till och förändringar som gjorts?

Den största förändringen som folk kommer att märka är naturligtvis att sidan kommer att få ett helt nytt utseende som förhoppningsvis kommer att vara mer tilltalande. I övrigt så kommer det märkas att de olika funktionerna och delarna är mer integrerade i helheten. Exempelvis så är forumet inte längre fristående utan integrerat i själva sidan, vilket innebär att navigation och liknande alltid är synligt. När användaren loggar in så loggas man in på hela sidan och har tillgång till sin profil, forumet och annat som har personlig anknytning. Alla kommer att få sin egen profilsida med personlig information och statistik samt lite annat smått och gott som vi håller på till releasen.

Vad tycker ni själva om den nya sidan jämfört med den gamla? Vilken är eran ”favoritändring”?

Det är svårt att jämföra; sidorna är som natt och dag. Favoritändringen måste dock bli att sidan är mer enhetlig och att funktioner är mer sammanknutna. På så vis kommer vi också att ha bättre förutsättningar för att utvidga sidan med ny funktionalitet.

Om några dagar får vi se resultatet av arbetet. Tack till McB’ och rand_althor för deltagandet.

Annonser

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer. I run a podcast — The TLI Podcast, check it out on Itunes — and write on "The Longform Interviewer", www.thelongforminterviewer.com.
Det här inlägget postades i Föreningar & webbsidor, Intervjuer & Media. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s