Vad betyder alternativen i navigationsmenyn?

Jag fick ett mejl häromdagen från en cachare som precis lagt ut sina första egna cacher:

Hej!

Har läst din blogg/sida ett tag nu, och tycker den är jättebra.
Jag har hållt på med geocaching sen i våras.

Jag har nu lagt ut mina första egna cacher, vilket som du skriver är lika kul som att hitta cacher.

Jag har dock några frågor angående mina egna cacher. När jag loggar på geocaching.com och klickar på en av mina egna cacher finns en stor ruta uppe till höger där det står Navigation. Jag skulle vilja ha förklarat för mig exakt vad vissa saker betyder och när jag ska använda dem.

Därför kommer här en genomgång av de olika alternativ som finns. De flesta hittar man enbart om man äger cachen, men vissa finns också tillgängliga för vem som helst som besöker cachesidan:

 • Log your visit: Om du har besökt cachen, ska logga den, vill lämna en kommentar eller har utfört reparationsarbete, klicka här.
 • View gallery: Finns det bilder uppladdade till cachen kan man se dem här. För att lägga upp bilder måste man dock logga cachen, såvida man inte äger cachen själv (se ”Upload images” nedan).
 • Watch listing: Det går att ”följa” cacher genom att klicka här. Då får man e-post så fort något händer (någon har hittat cachen, ägaren har skrivit något, etc.). Men som ägare följer du redan automatiskt en cache, så på dina egna cacher har ”Watch listing” ingen funktion.
 • Edit listing: Om ägaren behöver ändra något, till exempel beskrivningen, svårighetsgraden, osv.
 • Edit attributes: Som ägare av en cache kan man lägga till eller ta bort olika attribut, till exempel ”barnvänlig”, ”kräver lång vandring”, osv.
 • Waypoints: Lägg till ytterligare steg i en cache eller till exempel koordinater till en lämplig parkeringsplats.
 • Upload images: Som cacheägare kan du ladda upp bilder till cachen här.
 • Archive listing: Om du av någon anledning vill ta bort cachen. Man ”arkiverar” den, och den försvinner från kartan. Däremot finns cachebeskrivningen och gamla loggar kvar för läsning.
 • Disable listing: Om en cache är trasig, försvinner eller av annan anledning behöver fixas till innan fler kan hitta den kan man ”disabla” den. Då ser alla att den för tillfället är ur funktion, men ägaren har tid på sig att rätta till problemet.
 • Ignore listing: Om du är betalande medlem kan du sortera och söka bland cacher (t.ex. söka på cacher av en viss typ). Genom att ”ignorera” en cache (egen eller annans) dyker cachen inte upp när du söker bland cacher.
 • Bookmark listing: Som betalande medlem kan du organisera cacher i listor, t.ex. dina favoriter i ett visst område eller av en viss sort. Genom att klicka ”bookmark” kan man lägga till en cache i en sådan lista.

Hoppas det här kan vara till nytta 😀

Annons

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Listor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s