FAD 2009

Gästartikel av Hesy och Jasy, som besökte Fumble After Dark i Göteborg förra månaden.

Geocachare må vara enstöringar och nördar – men på events samlas vi alla och blir riktigt sociala! FAD är inget undantag. Även i år var det en fantastisk uppvisning i detaljplanering, finurlighet och – förmodar jag – envishet. För hur orkar annars ett litet gäng människor fixa allt både tankearbete och vanligt slit som det här innebär? För att närmare 500 personer ska storma in och sedan ut i skogen, för att sedan storma in igen…?

Årets FAD borde ha blivit ett megaevent! Det var så nära till 500 registrerade, men föll på mållinjen. Hade det hjälpt om hundar fått registrera sig? De kunde ju ha fått vinna Signal-gosedjur (att bita i) i utlottningen.

FAD 1

Fumble Before Dark

Det är nu inte bara FAD som anordnas en sådan här dag, utan även FBD – Fumble Before Dark. Ett teknikinriktat event som i år även gjorde en viss trevande utstickare mot beteendevetenskap i form av Thomas Lingefjärds föredrag ”Vem vill inte vara Indiana Jones?”. Det var det bästa jag hört på ett tag! Återkommer till det!

”Det blir svårt att inte dregla lite över Garmins senaste.”

Vi fick bänka oss i Hvitfeldtska Gymnasiets norra aula vid 11-tiden, och det första som mötte oss var – byggnadsställningar! De täckte effektivt halva aulan, för att man skulle nå upp till ett par enorma ljuskronor som tydligen inte var färdigrenoverade. Det här kan vi verkligen inte klandra våra arrangörer för! Tvärtom. Nästa märkliga upplevelse var – ljudet. Det lät verkligen som om talarna blivit instängda i metallådor och det gav en otäck resonans i huvudet. Påminde mig starkt om samlingar i aulor i skolan för länge sedan, när allt som sades där framme på scenen flöt ihop och blev en grötig massa av ord man inte riktigt uppfattade. Otroligt sövande. Men det här var inte heller arrangörernas fel – ingen skugga över dem.

Grusvag gav oss en tydlig och klar genomgång av hur dagen var upplagd, med mycket bra information om praktiska detaljer. Gavia berättade om Hvitfeldtskas historia – den hade varit kul att höra med bättre ljudanläggning!

Teknikduell mellan GEAR och Garmin

Så var det dags för den årliga teknikuppdateringen. Som vanligt i form av en smärre duell mellan Magellan (GEAR) och Garmin (Garmin Sweden). Det krävs ingen rocket science för att inse att Garmin får flest frågor – hur många cachare använder något annat? Det verkar dock som om Garmin kommit på att Magellan har en fördel i form av topografiska kartor i 3D– lite som Google Earth skulle man kunna säga. Det verkar helcoolt, och Garmin har uppenbarligen hakat på trenden. Men det verkar fortfarande som om topografi har ett högt pris…

GEAR vann lamp-matchen med sina otroligt ljusstarka ficklampor och inte minst – eller jo, minsta lilla lampan som kan hänga i nyckelknippan och alltid finnas till hands. Mycket praktiskt.

”90% av geocacharna är män.”

Det blir svårt att inte dregla lite över Garmins senaste – både Dakota-serien och Oregon 550. Under pausen – som jag tillbringade i och kring minimässan – kände jag lite på Dakotorna, och de ligger väldigt bra i handen… Vill ha! Garmins flaggskepp Oregon 550t har det mesta man behöver: 3-axlig kompass, stöd för 5000 (!) cacher och kamera (3.2MP). Dakota 20 är å andra sidan väldigt kompakt och bra att ha med för spontancaching, och fortfarande med den nya kompassen.

Vem vill inte vara Indiana Jones?

Hoppade in på sista föredragspasset för dagen med Thomas Lingefjärd som har den avundsvärda uppgiften att – bland annat – studera geocachare! Han ser geocaching som en del av det nya upplevelsebaserade lärandet och tror att det kan bli en del i det reguljära utbildningssystemet i framtiden.

Är det kanske så att vi lever så trygga, inrutade, invanda och stillasittande liv att vi måste lägga till spänning av den typ som cachande kan utgöra? Thomas tror det.

90% av geocacharna är män. Kan det ha med nördstämpeln och teknikfokuseringen att göra…? Många leker liksom sin barndom på nytt.

”Det finns en stark besserwissertendens hos många cachare,” säger Thomas. Och det märks väl – inte minst på forumet (hesys komm.).

Några andra anledningar till att geocaching breder ut sig alltmer kan vara:

  • Människan har alltid varit intresserad av mysterier.
  • Det finns många som vill tala om hur det är, berätta en historia, dela med sig av fakta.

Troligen går vi mot någon typ av valideringssystem, tror Thomas, annars kommer cacherna ligga för tätt eller så kräver vi helt enkelt mer komplicerade metoder.

Länktips: www.grul.se

Fumble After Dark – lysmaskar i skogen

Så blev det dags för huvudevenemanget den här dagen – eller ska vi säga kvällen? Hela familjen Sylvan blev utposterade som parkeringsvakter, och det var en ansenlig samling med bilar som körde in vid Gårda Johan tennishall i Tuve. Det hela löpte väldigt smidigt, alla fick snabbt p-plats och kom i hallen för att registrera sig och ladda sina GPS:er som koordinater för kvällens övning. Det var förväntan i luften – cacharna låg i startblocken!

Vi hörde att deltagarsiffran närmade sig 500, men tyvärr nådde vi inte riktigt dit i år. Det blev alltså inget megaevent, men med 480 deltagare var ändå skillnaden hårfin! Starten gick och vi kunde se den karakteristiska synen i Hisingsparken skog – lysmaskar som rörde sig här och var, och så stannade upp vid ett mål. Vid dessa mål upplöses lysmasken och alla pannlampor börjar lysa hit och dit åt olika håll, ibland splittras de upp och går åt olika håll. Men så samlas ljusen igen och riktas åt ett enda håll – gömman hittad! Härligt!

FAD 2

Vår familj tog med en reporter och fotograf från lokala Tidningen Hisingen och de tyckte det var en kul och annorlunda upplevelse – precis som geocaching är för den som inte testat tidigare! Många stories fick de sig till livs, liksom mängder av bilder… Men det blev inget plurrande vid ”brocachen” nära starten, vilket jag tror fotografen hade hoppats på.

Vi hade siktet inställt på baren (en vanlig prioritering) men det tog lite tid att komma dit eftersom vi blev stående väldigt länge vid flera gömmor på vägen, så att reportern kunde fråga, och deltagarna var minsann inte nödbedda att svara – de snarare tjatade på, utan någon uppmuntran… Alla ville berätta sina anekdoter. Till slut nådde vi fram till gröna tältet och fick en ång-värme-chock när vi kom in! Pust! Detta tält hade förmodligen klarat uppvärmningen med hjälp av kroppsvärmen från de cachare som kom in och drack lite glögg! Vi alstrade förmodligen lika mycket värme som kaminen. Av en händelse bor syster och svåger till Gavia och jasy precis i närheten av bartältet (strömmen till skyltar och ljus drogs från deras hus) och de dök i tältet när vi var där – rena släktträffen!

Skogen ser helt annorlunda i mörkret! Jag kände knappt igen stigarna. Det är säkert en förklaring till att FAD blir mer och mer populärt – det är en kul knorr på geocachandet! Men jag skulle inte vilja cacha själv i mörkret i skogen. Det känns bra att se alla lysmaskarna röra sig här och var. Cacherna med reflexstigar verkade mycket uppskattade av de yngre deltagarna. Bland de lurigare var nog ”fyren” d v s mysteryn med en blinkande lampa (på Eriksbergskranen!) bland favoriterna.

After FAD

Så kom vi tillbaka – stumma i benen, törstiga och hungriga… Men nöjda! Eftersom jag själv helst undviker sådana märkligheter som att springa runt banorna och härja, kan man ju se i stjärnorna efter att hamna på någon topplista i de här sammanhangen. Men det är nog lika bra att låta de riktigt hypade tävlingsmänniskorna få sitt – man tävlar ju bara om mot sig själv (eller om man själv vill!) inom geocaching. Det påminner vi varandra om rätt ofta inom familjen, om nu någon skulle bli lite väl biten…

”Och då fick han en födelsedagspresent!”

Återsamling med lite korv och dricka är trevlig. Det var också kul att höra B1n4ry och Gavia berätta lite anekdoter om sina bravader när de placerade ut cacherna! Det blir också en spänning i luften när GPS-priset ska delas ut. Ett kul upptåg var att skicka ut Paan att leta efter en nano i en container – med livecam i. Han verkade så lagom road, men lyckades till slut… Och då fick han en födelsedagspresent från Skåneligan – en repstege.

(För) många priser blev det

Prisutdelningen blev för lång. Så nära att somna har jag inte varit sedan jag konfirmerades, förutom när jag somnar framför någon långrandig film förstås. Oj, vad många delpriser som skulle ropas upp. Hej och hå. Kul att många vinner, men varför inte ”klumpa ihop” ett gäng med likadana vinster och ropa upp sådär 5-10 vinnare åt gången? Bara ett tips i all välmening. Och under den här delen av kvällen hade det varit roligt att höra Hedberg berätta om original-FAD! Det hade passat in bra här, bland prisutdelning och anekdoter. Jag var tyvärr så trött att inte ens orkade kolla igenom TB:ar och coins, något jag annars brukar göra grundligt.

FAD 3

Summering

Det var lite orättvist att det här inte blev ett megaevent när det var så nära! Men roligt var det – som vanligt – och vi är gärna med igen. Om vi geocachare – som Thomas Lingefjärd tror – måste hitta nya sätt att utöva vår ”sport” för att inte tröttna (?) eller för att det inte ska bli för tätt med vanliga cacher, så är väl FAD ett kanonbra tillfälle att få utlopp för cachingen och träffa likasinnade!

Stort tack till alla inblandade! Jag nämner nästan inga namn här med risk för att glömma någon, men ni vet säkert vilka de flesta är! /hesy (med bidrag från jasy)

Fler bilder från FAD 2009 hittar du här.

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Bilder, Events, Reseberättelser, Utrustning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till FAD 2009

  1. Pingback: FAD 2009 « Johan Dahlberg – Portalen

  2. Blaufish skriver:

    Fint skrivet om denna tradition!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s