Intervju: GC Book nu och i framtiden

GeoTectives – Mats Lindström – är mannen bakom den nya hemsidan GC Book. Jag slängde iväg några frågor om det nya tillskottet inom svenska geocachingvärlden åt hans håll 😉

Hej Mats! Hur kom du på idén till GC Book, och vad hade du för mål när du byggde upp sidan?

Det började med att jag startade Orebrocaching för ca 1 år sedan, samt en sajt för extremcachare (global sådan). Efter en tid så kände jag att det var dags att starta en sajt för oss i hela Sverige. Målet var att erbjuda ett alternativ där medlemmarna direkt är delaktiga i strukturen. GCBook.se bygger mer på ett FaceBook–liknande gränssnitt.

GC Book har mottagits med storm och medlemsantalet är redan relativt stort. Vad tror du framgången beror på? Vad tror du krävs för att GC Book ska överleva i längden?

Svår fråga, men jag tror att det finns ett stort behov av att medlemmarna själva kan bygga sina egna strukturer med grupper för lokala områden, samt speciella gemensamma intressen.

Här är det viktigt med inputs från användarna av vilka behov som kan finnas. GCBook.se skall vara till för användarnas behov och önskemål.

Jag vet att nya funktioner är planerade. Vilka? Finns det några begränsningar för vad som kan integreras?

Funktioner som är planerade är koppling till Google Maps, så man kan se vart i landet medlemmarna befinner sig (frivilligt), samt ev. en koppling till Twitter, FaceBook mm.

Det finns hel uppsjö av sk. ”plug-ins” och man kan bygga egna sådana och integrera vilket möjliggör att skapa en väldigt skräddarsydd plattform.

Det är viktigt att hålla en nivå så det inte blir för rörigt för användarna och inte en massa funktioner för funktionens skull.

Hur fungerar egentligen sidan, som påminner en del om Facebook snarare än en traditionell webbsida? Kan du berätta lite förenklat om den tekniska bakgrunden för en oinvigd publik?

Hela systemet bygger på en plattform som heter ”Social Engine”. Det är en motor som hela tiden utvecklas (kommersiellt). GCBook.se ligger idag på en av mitt företags servrar (co-location) i Stockholm. Där finns också ett sk. SLA-2 avtal, vilket innebär att om någon händer så finns det personal dygnet runt som har koll på läget om något oplanerat driftstopp skulle uppstår.

Tack Mats för din tid och för arbetet med GCBook :d

Fotnot: GeoTectives består av både Mats Lindström & Susanne Camestig, men det är alltså Mats som är arkitekten bakom GCBook.se.

Annons

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Föreningar & webbsidor, Intervjuer & Media. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s