Opencaching.se

Geocaching.com är den största och ursprungliga hemsidan för geocaching, men visste du att det finns flera, alternativa hemsidor som även de har databaser med cacher? TerraCaching och NaviCache är de mest kända, men ingen av dem har fått något större genomslag, och särskilt stort utbud har de inte. Den förstnämnda har dock heller inte som mål att erbjuda många cacher, utan där är det kvalitén som räknas.

Men vad jag ville prata om nu är OpenCaching.se, som jag just läste om på Halléns blogg. Sedan den 18:e har hemsidan, som kan sammanfattas som en svensk version av geocaching.com, varit i bruk. Den tycks fungera precis som den hemsida vi är vana vid, med en del skillnader i upplägg och utseende. Man kan registrera cacher och hitta koordinater till redan inlagda cacher.

Idén välkomnar vi självklart. Men precis som NaviCache, och till viss del TerraCaching, kommer OpenCaching ha svårt för att etablera sig. Fördelen skulle i så fall vara att det är en svensk sida med svenska cacher, men vi har ju även geocaching.se som gör ett bra jobb med till exempel statistik som är unik för Sverige och svenska cachare.

En annan, mer långsiktig fördel, skulle vara om alternativ till geocaching.com gör ett bättre jobb än originalsidan. Geocaching.com har ju som bekant sina brister, inte minst vad gäller navigation och en del funktioner. Kanske kan OpenCaching komma med något bättre, precis som jag anser att GC Book gjorde i förhållande till geocaching.se (även om GC Book nog aldrig kommer att ersätta GC.se).

OpenCaching är för övrigt ett internationellt system, och nationella versioner finns i, förutom Sverige, bland annat Tyskland och Storbritannien. En översikt hittar man på opencaching.eu.

Annons

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i Föreningar & webbsidor. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Opencaching.se

 1. Anders skriver:

  Förstår inte varför man skall skapa nått ”konkurerande” till gc.com och röra till det. Visst sidan har sina brister men det funkar och alla känner till det. Fler sidor som splittar geocachingen finner jag totalt meningslöst. Eller är det bara någon som vill skaffa sej lite cred genom att skapa ”något eget”. Lägg ner o kör gc.com istället.

 2. The Explorist skriver:

  Jag kan bara hålla med Anders, jag är nöjd med GC.com och har ingen tanke att börja använda dessa sidor.

 3. Johan Dahlberg skriver:

  Personligen välkomnar jag alla alternativ och allt nytänkande. Men självklart är det bäst när allt är samlat, och innerst inne hoppas jag inte att någon ny hemsida växer. I så fall skulle den vara tvungen att överta alla existerande cacher också, och arbetet skulle bli stort!

  Å andra sidan finns ju förhoppningen att nya sidor kan komma med något nytt. Läste till exempel på GC.se’s forum att Opencaching.se kan vara ett alternativ för de som gillar webcamcacher och virtuals. De är nämligen tillåtna på Opencaching, men inte på GC.com 😀

 4. Andreas A skriver:

  Vilken tur att geobloggen avslöjar en del nyheter! Hur skulle man annars hålla reda på allt som händer:)

 5. Johan Dahlberg skriver:

  Anar jag en gnutta ironi? 😀

 6. camdan skriver:

  Opencaching.se är inget ”Konkurrerande” med geocaching.com. Tanken är att det skall var ”kompletterande”.

  Detta är mina några tankar om opencaching:

  Exempel 1: Jag vill visa en fin avskild och ganka okänd plats i Stadsparken. Tyvärr har cacharen X placerat en meninglös micro på en lyktstolpe bara 50 meter från mitt ”smultronställe”. eftersom GC.coms regler är benhårda kan jag inte visa min fina plats. Opencaching.se ger mig ett alternativ.

  Exempel 2: Jag heter Göte och är 70+ mina barn har gett mig en mobiltelefon med inbyggd GPS. Jag vill gärna prova på geocaching, som jag hört så mycket gott om. Eftersom jag inte fick läsa engelska i skolan och heller aldrig behövt lära mig det under mitt långa arbetsliv. Är jag helt handikappad. Kan man ingen eller dålig englska är det nästintill omöjligt att ta sig igenom registreringen på gc.com. Opencaching.se ger mig ett svenskt alternativ.

  Exempel 3: Jag har fått låna en fin Garmin Oregon av min bror som brukar ha den på sin fritidsbåt, engelskan är det inga inga problem med, men det hade varit kul att prova att ladda in en sån där GPX-fil i min fina lånade Oregon. Opsss! det kräver visst Premium-medlemskap som kostar 30$. Oj vad bra…… Opencaching.se ger mig ett gratis alternativ.

  OK…nog med exempel.

  Jag vill ända inte prova. GC.com funkar utmärkt, det är aldrig några problem att logga in på sidan en söndageftermiddag samtidigt som alla USA:s cachare ska logga helgens fynd. Mina förbeställda PQ:s kommer alltid i tid…. etc.

  Inga problem medlemsskap i opencaching.se är frivilligt… ingen tvingar dig.

  Kan det bli bättre 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s