Cachingalias med intressanta ursprung

Geocaching.com skrev på facebook och sökte roliga namn. Jag tolkade det som namn på geocachare, men bland de fler hundra kommentarerna är det mest namn på geocacher.

Nåja, cachingalias är ändå kul de också. Och alla har de en intressant story bakom sig. Oftast säger storyn faktiskt mer om personen än vad enbart själva namnet gör. Här kommer fyra exempel från den svenska aliasmarknaden, där namnbärarna själva får berätta hur de kom till. Namnen alltså.

1000sjöar: Innan GCtiden så, för att få bättre kondis, gick jag alltid ut i naturen på söndagsförmiddagarna. Kom på att för att slippa gå tillbaka till bilen eller MC samma väg så var det roligare att gå runt en sjö. Började med det för ca 25 år sedan. Även som träning inför den årliga fjällvandringen i Jämtland- Härjedalen.

Mindre sjöar som låg nära varandra togs samtidigt. kunde vara upp till ett tiotal ibland. Småland är ju väldigt sjörikt. När jag slutade med detta och började med GC var jag uppe i 1000 olika sjöar. Nu är antalet 1068.

Ninjatummen: Jag fick mitt alias genom att jag och McB satt på en buss och höll på med tummbrottning. Jag var tydligen så bra på det att McB kläckte ur sig: ”Värsta ninjatummen du har”. Sedan blev det naturligt att jag fick det namnet när jag frågade honom vad han tyckte att jag skulle ha för geocachingalias. Och på den vägen är det.

Hudik-Lars: Jag tog mitt alias för att andra lätt skulle kunna se vart jag kommer ifrån. Vet inte om andra tycker som mig, men jag tycker det är kul att veta var personer som har loggat kommer ifrån. Därför så blev jag Hudik-Lars i geocaching sammanhang.
Har fått en del kommentarer och personer jag har träffat har också sagt att det är ett bra alias.

Jozii – Det finns en rysk skidåkerska som heter något konstigt. Min syster uttalade det ”Ossy Disel”. Vi spann vidare på det, skämtade om det, och till sist slutade det i ”Jozii”. En version av hennes förnamn, med andra ord. Varför jag sedan fick det som internetnamn vet jag inte, men det är det jag alltid har använt online i många år nu.

Att Jozii sedan låter som ett kvinnonamn (folk brukar tro att det är en kvinna bakom namnet innan de börjar prata med mig) är väl knappast en bonus. Men helt rätt med tanke på ursprunget. Dessutom tenderar folk att stava det ”Jozzi”.

Hur har du fått ditt alias? Dela med dig i en kommentar 😀

Annons

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Cachingalias med intressanta ursprung

 1. Hudik-Lars skriver:

  Kul med lite bakgrund till olika namn.

 2. Raisin King skriver:

  Angående Joziis nic förmodar jag att hon syftar på den tyska skidskytten Uschi Disl. Den så pratgalde OS-guldmedaljören Björn Ferry har beskyllt Disl för att ligga bakom att han överhuvudtaget började med skidskytte. Följande kan man läsa på Expressen.se den 17 februari 2010: ”Björn Ferry har i en intervju med Sportbladet 2007 berättat om hur han blev skidskytt.
  – En slump. Jag var ju längdåkare och det gick bra. Jag var tia i Vasaloppet, tvåa i SM-stafetten och fick åka världscupen i Davos. Mitt mål var att komma med till OS i Salt Lake i sprint.
  – Men så satt jag och tittade på skidskytte på Eurosport med en polare och han tyckte att vi skulle prova. ”Det är säkert så jävla lätt, de är kassa de där. Vi skjuter lite sen får vi komma med till OS och så åker vi ner till Ruhpolding och kollar Uschi Disl (världens då bästa skidskytt) i stringtrosor”.
  – Ett år senare var jag där i Ruh polding med Uschi Disl.
  Och hon i string?
  – Javisst, fast hon hade tights utanpå. Men det var verkligen precis som han hade beskrivit det, sa Björn Ferry till Sportbladet.”

 3. Jozii skriver:

  VA? Är hon tyska? Jag kände precis att hela mitt internetliv förändrades. Jag som alltid trott att namnet var av ryskt ursprung… 😛

  Men ja, det måste vara hon. Uschi Disl.

 4. Raisin King skriver:

  …och jag trodde Jozii var en tjej. Borde det vara om man är döpt efter Fröken Disl ;)Kolla förresten hennes hemsidas om du vill veta mer (www.uschi-disl.de).

 5. Jozii skriver:

  Hahaha. Kanske ska ta och mejla henne och tacka för inspirationen? 😛

 6. Tildalou skriver:

  mitt alias tildalou är väl inte så jättetufft kanske…
  mer som en spinoff på mitt egna namn matilda.

  jag fastnade för denna hobby för ett år sedan
  och plockade min 100:ade cache häromdagen.

  denna blogg hittade jag när jag googlade molkoms journalistutbildning som min pojkvän ska börja om en vecka. en mycket trivsam blogg måste jag säga som jag direkt la till på bloglovin 🙂 ser fram emot mycket läsning !

 7. Jozii skriver:

  Hej Tildalou! Mycket läsning? Då har du kommit rätt 😀

  Jag tycker Tildalou är ett bra namn. Men jag blir nyfiken på ”lou”-delen. Någon tanke bakom?

  Och Molkoms journalistutbildning: han har kommit helt rätt där också! Bästa året i mitt liv och ett bra sätt att få en fot in i branschen. Du måste se till att besöka honom ofta där, du kommer att ha lika kul som han. Och hälsa alla tvåorna från mig 😉

 8. Tildalou skriver:

  Lou-delen är lite löst hämtat ur mitt intresse för gamla tider, tatueringar och pinuppflickorna från förr ;P

  Vad bra att höra att molkom är nåt att ha! han har redan pluggat några år på universitetet i karlstad o vi bor här också så han kommer pendla till molkom. men jag ska definitivt följa med honom dit nån gång o plocka några av cacharna som ligger där 😛

 9. Jozii skriver:

  Aha, ni bor så nära. Vilken tur ni har 😀 Jag är lite avundsjuk på honom. Jag ser alla facebook-kommentarer från de som gått skådespel eller andra linjer som har två år, och som nu säger hur glada de är att de ska tillbaka dit. Jag vill också till Molkom 😦

  Att alla cacherna mitt i Molkom är mina är ju sedan en bonus 😉 Jag rekommenderar särskilt Molkoms Bibliotek.

 10. Tildalou skriver:

  ja, men så skönt att höra att det är ett trivsamt ställe. 🙂
  han var eld o lågor efter besöket på skolan häromdagen!

  såklart jag ska kolla upp biblioteket! har tagit en bibliotekscache i karlskoga förut också, och det känns alltid lite extra spännande och hemligt på såna ställen. 😀

 11. Jozii skriver:

  När var förresten hans antagningsintervju? Jag har väl inte träffat honom?

 12. Tildalou skriver:

  han var på intervju igår och fick beskedet samma kväll 🙂
  han hade träffat några gamla studenter som hade varit jättetrevliga o berättat om skolan, samt visat honom runt osv. vet inte vad de hette dock.

 13. Jozii skriver:

  Gissar att det var Jonna och Arvid. De bor i Blombacka precis intill 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s