Cykelcaching på Öckerö

Öckerö kommun, bestående av ett antal öar i Göteborgs skärgård, är en av Sveriges två enda ökommuner som inte har någon broförbindelse till fastlandet. Den andra är så klart Gotland.

Vi tog cyklarna på taket och åkte till Hjuvik norr om Göteborg, för att därifrån ta båten till Hönö. Hönö har broförbindelse till Fotö söderut och Öckerö norrut. Från Öckerö finns vidare en bro till Hälsö. Från Hälsös norra spets till Fotös södra är det runt en mil.

På Hönö parkerade vi direkt vid hamnen och lastade av cyklarna. Första målet: glass på Fotö, med två cacher på vägen. ”Ska ni stanna så här hela tiden skulle jag ha tagit med mig en bok,” sa min syster Caroline.

Det mysiga med hela detta ösystem är de samhällen som finns där. Lite lagom isolerade från ”verkligheten”. Fungerande fiskesamhällen, helt enkelt. Och cacherna visar så klart upp kommunen från dess bästa sida.

Vad sägs till exempel om en MTB-tur på stigarna i ett naturområde på Hönö, med klippor och utsikt mot Göteborg längst ut?

Cacherna i sig var dock inget utöver det vanliga. Åtminstone inte de jag tog. Men vill du uppleva västkustmiljö när den är som bäst är det hit du ska! Hönös södra hamn är att rekommendera. Och färjan över är gratis!

Annonser

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer. I run a podcast — The TLI Podcast, check it out on Itunes — and write on "The Longform Interviewer", www.thelongforminterviewer.com.
Det här inlägget postades i Allmänt, Bilder, Reseberättelser. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Cykelcaching på Öckerö

  1. Mats Högman skriver:

    Jag var på Öckerö och cachade för några veckor sedan. Det var härligt att hoppa runt bland klipporna. Sedan kunde man ta sig fram ”fågelvägen” till de flesta gömmor. Jag tog även några burkar på Björkö… andra färjan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s