Intervju: De lämnar karlarna hemma i jakten på cacher

Jag brukar alltid säga att man inte kan kategorisera geocachare. Att det är alla åldrar och kön som gäller. Men riktigt sant är det nog inte. Den typiska geocacharen är man och 30+. Emma-hanna och well-done är två undantag. Två unga kvinnor som lämnar männen hemma och jagar på egen hand. Emma-hanna berättar mera.

Emma-hanna är döpt efter sina två barn. Well-done är sambons dotter. Tillsammans cachar de - med eller utan sina respektive.

Emma-hanna är döpt efter sina två barn. Well-done är sambons dotter. Tillsammans "burkar" de, som de själva kallar det - med eller utan sina respektive.

Hej! Vilka är ni, och vilken är er relation till varandra?

Emma-hanna består av mamma Jessica (37 år) och mina döttrar Emma (9 år) och Hanna (5 år). Well-done är Erika, 18 år. Erika är min sambos dotter, men hon bor hos oss på heltid, så det är jag som har ansvaret. Jag tvättar hennes kläder, lagar maten, övningskör med henne, med mera.

Hur upptäckte ni geocaching – hur länge har ni hållit på, och vad är det som lockar med hobbyn?

Jag läste en artikel i Kommunalarbetaren om geocaching och blev lite nyfiken. Jag kollade upp på internet om det fanns några gömmor i Oskarshamn. Sen var jag ju tvungen att leta reda på en och så en till och sen var jag fast. Jag blev medlem 5 mars 2009.

Well-done var med mig och Hanna en gång och hon tänkte ”vad fan letar jag efter?” Sen ville hon följa med varenda gång vi letade. Erika blev medlem 17 juli 2009.

Det som lockar oss är en mix av många saker. Vi får se många platser, vi får motion på köpet, vi får utmaningar som att klättra lite överallt i berg, i vägskyltar, i träd, under broar, med mera.

Vi vill utmana oss själva att komma upp i ett högre cacheantal. Ju fler burkar vi hittar desto mer rutinerade blir vi. Erika vill ju även köra bil. Det har varit jätteenkelt att övningsköra. Det finns alltid ett resmål nuförtiden.

Era respektive fnyser åt geocaching. Gör det något? Brukar ni ”tvinga” med dem, eller låter ni dem vara och beger er ut själva?

Min sambo vill följa med mer, men tiden räcker inte till. Han får istället vara barnvakt när barnen inte vill, eller när cacherna är för svåra så att barnen inte får följa med. Erikas pojkvän har inte förstått tjusningen med geocaching. Han tycker det är för långt att gå och att två gömmor på en dag är för mycket. Därför får han stanna hemma!

Vad jag förstått är ni ganska inbitna geocachare. Vad har ni med er för utrustning?

Jag har en Garmin Dakota 20. Sen har vi pannlampa, gummihandskar, regnställ, gummistövlar, kompass, plastpåsar, loggremsor, pennor, pennvässare, bytessaker. Vi har alltid med oss en 5-litersdunk med vatten och mängder med mat och fika. Hemma har vi även repstege och specialspö med krok, som vi tar med oss när behov finns. Vi har ju även bil-gps och kartor.

Något extra minnesvärt från era turer tillsammans?

Vi åker ofta ut på tvådagars-caching och tältar någonstans på vägen. I juni var vi utanför Gamleby på skattjakt och vi kunde inte hitta någonstans att slå upp tältet. Där det inte var berg, var det åkrar eller kohagar. Till slut hittade vi en grusväg som gick ner till sjön. Vägen slutade med en liten vändplats med en liten björkdunge i mitten. Bland dom björkarna slog vi upp tältet.

Barnen var uppspelta och kunde inte somna, så jag hotade att plocka ner tältet och åka hem. Då blev det precis tyst och mitt i tystnaden brakade det till i skogen och förmodligen var det ett rådjur som kom ut på grusvägen. Ingen av oss vågade säga något…

Favoritcacher?

GCKCC4 Hörnebo, GC14RET The Highway, GC1KT18 Flygrakan, GC1DJ93 The Old Bridge, GCPH8Q Glans kalkbrott. Sen har vi ett par cacher som väntar på oss, men vi måste ha hjälp med lite bergsklättring. Anledning att vi valt ut dessa är wow-upplevelsen när vi kommit fram till platsen, eller utmaningen att nå burken.

Sista frågan: Vem av er är mest cachetokig – och varför?

Vi är nog lika tokiga båda två. Men Erika har mer fritid, hon går ju fortfarande i skolan och bor hemma. Jag arbetar och ska sen ta hand om familjen med inköp, matlagning, tvätt och städning.

Tack emma-hanna och well-done!

Annonser

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Det här inlägget postades i Allmänt, Intervjuer & Media. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Intervju: De lämnar karlarna hemma i jakten på cacher

  1. Arne Johansson skriver:

    Jaja, de där två är mer galna än jag.. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s