Tankar kring lokala föreningar och geocaching.se

Två nya lokala tillhåll har uppstått under hösten. En ny förening – Intressföreningen Uppsala Geocaching – samt ett lokalt och slutet forum för skåningar.

Jasy skriver i ett blogginlägg på GCBook.se om gemensamhet. Gemensamheten för oss geocachare. I inlägget kritiserar han röran kring geocaching.se (och föreningen Geocaching i Sverige, som tidigare varit det natuliga tillhållet för svenska geocachare) och tycker att det är tråkigt att folk dras åt andra håll. Vad kan föreningen göra för att behålla sina medlemmar?

Och visst, jättetråkig. För geocaching.se och dess förening. Men för oss geocachare? Skitbra! Att nya föreningar och forum uppstår – på lokal eller rikstäckande nivå spelar ingen roll – är ju bara positivt för utvecklingen. Det ”dåliga” (i detta fall kanske geocaching.se) byts ut mot något som fungerar bättre. För sanningen är den att geocaching.se har fått ta en hel del kritik på sistone. Varumärkesregistreringen av namnet Fumble After Dark som diskuterades i hemlighet, slutenheten och i viss mån bristen på engagemang.

Så hur ser då framtiden ut för svensk caching? Riktigt bra, enligt mig. Några lösa tankar kring allt detta:

1. Svensk geocaching börjar bli lika stort som i USA. I USA finns tonvis av olika intressegrupper, lokala föreningar, etc. De flesta på statnivå, vilket kanske kan jämföras med landnivå i Europa om man ser till storlek. Men många är även betydligt mindre än så. Att det uppstår fler lokala föreningar i Sverige betyder bara att geocaching i vårt land växer. Och det är väl bra?

Väner Cachers, ett tillhåll för geocachare kring Vänern, har för övrigt funnits i flera år.

2. Nya föreningar betyder kreativitet och engagemang. Jag uppmuntrar starkt till skapandet av nya grupper. Är de dåliga försvinner de snart. Är de bra så bidrar de till gemenskapen som Jasy pratar om. Det finns massor av kreativa människor som har ett engagemang. Om det betyder att geocaching.se lider, ja då betyder det kanske bara att geocaching.se gör ett dåligt jobb. En bra början tycker jag vore att man på geocaching.se skriver om de nya föreningarna och länkar till dem istället för att tycka synd om sig själva och hålla dem nere. Uppmuntra till utvecklingen! Visa att ni är öppna. Då tycker medlemmarna bättre om er. Alla vinner.

3. Geocaching i Sverige måste agera paraplyförening – eller dö ut. För att bygga vidare på det förra räcker det inte med att geocaching.se blir mer öppna. De måste hitta sin roll. Och den rollen tycks inte vara lokal, utan är, enligt deras egna skrivelser, på riksnivå. Att finns till för alla svenska geocachare. Föreningen bör därför istället fungera som en paraplyförening som uppmuntrar till skapandet av nya grupper, men samtidigt finns till för Sverige som helhet. Visst, kanske blir mindre forumaktivitet om alla håller till på sina lokala forum istället, men föreningen kan ändå ha ett syfte.

4. Att skydda namnet FAD är ett misstag. Kan förstå att föreningen vill skydda namnet. Men vad gör det om fler FAD uppstår på andra håll i landet? Förtjänar inte Stockholmarna ett liknande event? Geocaching.se uppger sig för att vara rikstäckande, men FAD är västsvenskt. Arrangera eventet i ett nytt län varje år och inte bara kring Göteborg. Då slipper ni kanske skydda det. Kom ihåg: Jeremy Irish försökte skydda namnet ”geocaching”. Då fick han hela communityn mot sig och blev totalt utbuad. Gör inte samma misstag.

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Föreningar & webbsidor. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Tankar kring lokala föreningar och geocaching.se

 1. Mats skriver:

  Vad kul att det blivit fler inlägg!

  Detta var intressant. Jag håller på ditt resonemang att föreningen borde uppmuntra till fler lokala grupper. Då skulle geocaching.se bli en riksorganisation med allt vad det nu innebär. Fast ska då detta skötas ideellt? Så måste det ju bli… eller?

  Så man vill varumärkesskydda ett event… hmmm… lägger pannan i djupa veck!

 2. Jozii skriver:

  Föreningen kommer nog alltid att skötas ideellt. Finns inte pengar till annat. Men undrar om Geocaching i Sverige har ansökt om några bidrag. Evenemang som FAD borde ju kunna få det, eller?

  Själva eventidén kan de ju inte skydda, bara namnet. Men det är illa nog i sig, tycker jag.

 3. Mats skriver:

  Det borde absolut finnas bidrag att söka. Kommunalt föreningsstöd, Bilda osv…

  Men det är fascinerande vilket engagemang geocaching skapar. Folk letar burkar som aldrig förr, det hålls event som bara växer från år till år och det bildas föreningar. Det är en riktig folkrörelse.

 4. Jozii skriver:

  Ja, helt otroligt. Och fördelen med andra hobbyn på nätet är att engagemanget inte bara finns bakom dataskärmarna 😀

 5. jasyse skriver:

  Låt oss hoppas att den senaste tidens diskussioner kan samlas till något positivt och att det kan komma nya namn i styrelsen.
  För övrigt tror jag, som jag även skrivit på annan plats, att det är bättre att GCSE växer sig starkt och knoppar av underavdelningar än att småföreningar skall anpassa sig till en befintlig större struktur.

 6. Landstedt skriver:

  Jag håller med till 100%.
  det är helt rätt att det skapas föreningar runt om i Sverige.
  Det skapar vilja och kreativitet istället för att försöka samla allt under ett tak där det endast finns ett fåtal personer som sliter halvt ihjäl sig.

 7. Motorcycledude skriver:

  Håller med om allt utom resonemanget kring att flytta FAD. Man flyttar inte Vasaloppet till Östersund eller Vättern Runt till Kalmar. Hitta hellre andra koncept i t.ex. Sthlm eller Skåne. Tror dessutom inte det går att flytta FAD och därmed missa erfarenheten hos de som arrangerat tidigare.

 8. Jozii skriver:

  Hellre det än att – i hemlighet – vidta åtgärder för att ”förbjuda” andra från att göra samma sak. Är man så ivriga att ha ett mega-event att man inte vill att andra ska få träda fram?

  Vill GCSE var rikstänkande kan de inte tänka regionalt.

 9. Pingback: Det blåser | Tigern's geocaching, tyckande och tänkande

 10. Pingback: Diskussionen om föreningen sprider sig « Geocaching med jasy

 11. Tigern skriver:

  I den bästa av världar skulle det finnas ett flertal lokalföreningar, lite som i USA. Och i den bästa av världar skulle innehavarna av domännamnet geocaching.se vara vuxna nog att vara ”riksorganisation”. Vi får hålla tummarna och hoppas.

 12. T.N.L.N skriver:

  Varför skapa föreningar runt alla aktiviteter? Jag förstår inte vitsen. Det går väl att gå ut och leta burkar trots att det inte finns någon förening?

 13. T.N.L.N skriver:

  Jozii skriver att geocaching.se varit det naturliga tillhållet för geocachare i Sverige. Den enda webplatsen för geocaching jag haft någon större nytta av är geocaching.com. Jag minns inte ärligt talat varför jag gick med i geocaching.se.

  GCbook.se har jag varit aktiv på vid ett fåtal tillfällen. Jag har inte förstått vitsen med den. De geocachare jag har kontakt med kontakt med via FB eller telefon.

 14. Jozii skriver:

  T.N.L.N, föreningar – eller bara vanliga hemsidor och forum – för samman folk på ett sätt som du inte upplever om du ”bara letar burkar”. Visst klarar man sig med bara geocaching.com, och många tycker att det är tillräckligt, men väldigt många tycker att det är kul att umgås på nätet, chatta med andra likasinnade, etc. Där spelar föreningarna en stor roll.

  Och en förening är ju inte begränsad till webben, utan kan anordna lokala events också 😀

 15. Pingback: Årets toppar & floppar 2010 | GeoBloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s