Summering av FBD/FAD

”Vi får göra ett tillägg… mega!”

Fumble After Dark 2010, som hölls på en skola på Tjörn utanför Stenungsund, slog alltså rekord i antal deltagare. Det första eventet i Norden att klassas som megaevent (500+ deltagare). Sist jag hörde var siffran 505 personer!

Efter att ha försökt åka men missat FAD de senaste två åren var det riktigt kul att äntligen få uppleva den omtalade känslan som uppstår av att springa runt i skogen i mörkret och leta kreativa gömmor. Dessutom var jag som bekant föreläsare under teknikeventet Fumble Before Dark.

FBD

Dagen började på förmiddagen. En minimässa var uppdukad vid skolans entré, med Garmin, Gear, Magellan, Volvofinans och de två största geoshopparna i Sverige. Och så klart GeoBloggen, med Geocaching Magasin!

Bland höjdpunkterna för min del på mässan fanns Garmins nya Chirp och Gears avancerade Iphoneskal. Chirp är en liten sak man kan gömma som sänder en signal till GPS:er när de befinner sig i närheten. En ledtråd till exempel, som dyker upp på GPS:ens skärm. Nackdelen är att den bara fungerar med vissa Garmin-GPS:er.

Gears Iphoneskal gör din Iphone vatten- och stöttålig, förstärker GPS-signalen och fördubblar batteritiden. Den förvandlar helt enkelt din telefon till en fullfjädrad GPS. En rejäl fördel då geocachingappen till Iphone klår en vanlig GPS med hästlängder, men då telefonen har betydligt sämre noggrannhet. Nackdelen: priset på över 2000 kronor och den klumpiga storleken.

Vad gäller GeoBloggen och boken såldes allt några ex. Däremot inte så många som förväntat. Folk håller hårt i kontanterna när det inte finns någon bankomat i närheten. Men vi – Speedo58 och jag – fick ändå berättat om boken och hemsidan, och har helt klart värvat några nya läsare. Välkomna! Boken finns ju dessutom att beställa på nätet.

Föreläsningarna

Min föreläsning om kommersiell caching gick helt OK. Jag var riktigt nervös kvällen innan, men det släppte lite på morgonen. Jag höll mig lugn och pratade lagom fort, tror jag.

Efteråt kom flera cachare och pratade och diskuterade ämnet med mig. En, vars namn jag inte minns, nämnde att det ju är otillåtet att göra reklam för företag på geocaching.com – en aspekt jag självklart borde ha haft med i min presentation! Å andra sidan berör den problematiken inte något av exemplen jag tog upp. De gör nämligen inte reklam för sina företag på geocaching.com, utan för geocaching.com på sina egna hemsidor.

För övrigt hölls föreläsningarna parallellt tre och tre. Tyvärr missade jag allt utom Gears och Garmins föreläsning om sina nyheter, då jag ju stod ute på mässgolvet. Hade annars riktigt gärna varit med på workshoppen om GCSEs framtid.

FAD

Så kom händelsen alla väntat på. Det var mycket folk på FBD, men de flesta kom framåt femtiden, då FAD drog igång. Tänk dig femhundra människor som samlas i en gymnastiksal, för att sedan bege sig ut i skogen med ficklampor. Magiskt!

Möteskoordinaterna tog oss till parkeringen utanför skolan. Där skulle koordinaterna till nästa mötesplats presenteras. Varje år görs detta tydligen på ett nytt, kreativt sätt – i år var det bingospel och en rolig film som arrangörerna spelat in och visade upp på storskärm.

Ärligt talat var det inte lika spektakulärt som förväntat, och koordinaterna vi fick fram av bingospelet tog oss bara tillbaka in i skolan. Gavia var däremot en bra skådespelare 😛 I gymnastiksalen registrerades alla och fick ett litet orienteringschip. Sedan väntade vi.

Och när allt var klart, då drog det igång på riktigt!

I skogen

Under FAD är det inga vanliga cacher som letas upp. Istället är det små orienteringslådor som man sticker in sitt chip i för elektronisk registrering. Detta gör också att gömmorna kan vara mer kreativa, eftersom de inte ska finnas kvar permanent.

Vi började med B-spåret, som till största del fanns inne i skogen. Här fick vi bland annat följa reflexer och kasta boll i ett rör för att få fram koordinaterna till nästa steg. Höjdaren var dock FAD-baren, som var helt otippad från vår sida! Plötsligt, mitt i mörka skogen, dyker ett stort tält upp. Det kommer musik inifrån det. När vi klev in bjöds vi på glögg och pepparkakor. Underbar idé!

Vi avslutade med D-slingan, som var mer ”vanlig” och lättåtkomlig. Det blev en lång och skön promenad, där det alltid var lika roligt att stöta på andra gäng med ficklampor. Hela ön måste ha undrat vad tusan vi sysslade med!

Avslutning

Klockan 23:00 var det återsamling i gymnastiksalen. Då blev det prisutdelning – det hade sålts lotter tidigare på dagen – och presentation av att det blev till ett mega-event. Ett gruppfoto togs, och alla begav sig trötta hemåt.

Jag kan ärligt säga att detta inte bara är en av de bästa cachingupplevelserna jag haft, utan en av de bästa upplevelserna någonsin! Att se en massa ficklampor i skogen, att överraskas av kreativiteten bakom cacherna, att få vara med på mässan och föreläsa. Ser verkligen fram emot nästa år!

Kritik

För det första: en jättestor eloge till ”FAD crew” för hela detta arrangemang! Verkligen fantastiskt att smälla upp något så stort för oss geocachare.

Om jag får vara lite kritisk vill jag dock nämna att bingospelet var en rolig idé som föll på att alla räknade ut vad som skulle ske redan i förväg, och att koordinaterna bara var precis bakom oss, vid skolan. Tillbaka in igen, liksom. Det var inte så spektakulärt som jag förväntat mig. Dessutom saknade jag en mer spännande presentation av att det blev till ett megaevent. Nu blev även det lite platt.

Och självklart ska det vara priser till de som loggat flest och snabbast! Jag har förstått att det varit kritik mot detta tidigare, att det varit för mycket fokus på prestation, men *ett* pris kunde de väl åtminstone ha fått på scenen? Det fanns ju de som verkligen gick in för det, låt dem få glänsa lite.

Slutligen saknade jag information. Flera av oss som var med för första gången visste inte riktigt vad som skulle hända. Det kom aldrig någon information om hur cachejakten var upplagd, var man skulle bege sig härnäst, etc. I framtiden hoppas jag på kortfattad med bra info 😀

Hur som helst, en magisk dag! Vi ses nästa år 😀 Bilder kommer i ett nytt inlägg lite senare 😉

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Events, GeoBloggen, Reseberättelser, Utrustning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Summering av FBD/FAD

 1. Blaufish skriver:

  Jo, bankomatfrånvaron var nog en faktor, jag hade bara med ca 300pix och det tog slut. Sen så tror jag att en säljpitch kanske vore bra, spontant så tror jag t.ex. Julklapp till föräldrar, grannen som tycker man är skum osv är bra användningsområden. Bland själva geocacharna kanske man tycker att man själv kan allt, det finns så mycket på nätet, man har inte tid osv. Att ge bort den i present är nog lättare för folk att tänka sig

 2. Christer Sigurdson skriver:

  Jag håller till fullo med vad jozi skrivit. För mig var detta första gången jag varit med på ”Fumble after Dark” och det var en verklig höjdare. Alla dessa ficklampor som glimmade överallt och så mycket trevliga och hjälpsamma människor ute i skogen. Kronan på verket var ju baren mitt ute i skogen. Glögg, pepparkakor och lite dov musik i bakgrunden.
  Till nästa år skall inköpas riktig ljusutrustning. Mitt knappa halvljus räckte inte långt. Egentligen behövde man inte ha något eget ljus. Vid cacherna var det upplyst som mitt på dagen av alla starka lampor.
  Ser verkligen fram mot nästa års event.

  Hälsn. Team-CC

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s