Årets toppar & floppar 2010

2010 lider mot sitt slut. Dags att se tillbaka på cachingåret som gått. Här kommer listan på det bästa – och sämsta – inom främst den svenska geocachingvärlden 2010:

Geocaching.com

TOPP Årets välkomnande: Nyheter på geocaching.com

Groundspeak har under året bjudit oss på ett flertal uppdateringar av geocaching.com. Feedback-funktionen, flera nya attribut, souvenirer, språkalternativ (däribland svenska) och Favorite Points är några exempel på vad som skett. Det sistnämnda är dessutom en följd av det förstnämnda.

TOPP Årets milstolpe: 1 000 000 aktiva cacher

Den 8 mars 2010 nådde geocaching.com den gigantiska milstolpen en miljon cacher. Sedan dess har siffran ökat med ytterligare dryga 250 tusen cacher.

TOPP Årets rekord: 10-10-10

Den 10 oktober 2010 ville Groundspeak försöka slå rekord i flest personer som samma dag loggar minst en cache. De lyckades. 78 313 personer var ute den söndagen.

På hemmaplan

TOPP Årets trend: Lokala föreningar på uppsving

När en liten geocachingförening ploppade upp i Uppsala i höstas, och ett nytt forum för skåningar såg dagens ljus, blev det uppenbart: geocaching har blivit tillräckligt stort i Sverige för att dra mer åt det amerikanska hållet, där lokala föreningar är vanliga. Samtidigt finns sajter och grupper som GC Book och Väner Cachers sedan tidigare år – räkna med ännu fler de kommande!

FLOPP Årets missöde: Föreningen Geocaching i Sverige

Till följd av ovanstående topp hamnade Geocaching i Sverige i fokus. Problem med kommunikationen mellan medlemmar och styrelsen strödde salt i såren när hotet om att medlemmar ska försvinna till andra forum och grupper blev uppenbart. Ett debattinlägg från GeoBloggen spädde på. Under Fumble After Dark anordnades till och med ett seminarium där medlemmarna och styrelsen öppet kunde diskutera föreningens framtid för att råda bot på 2010 års problem. Hur kommer föreningen klara sig 2011?

TOPP Årets event: Fumble After Dark

Problem till trots, Geocaching i Sveriges arrangerande av årets FAD blev med knapp marginal Sveriges första megaevent, med över 500 deltagare. En historisk händelse.

TOPP Årets alternativ: Opencaching.se

Alternativ till geocaching.com? Jajamen. Många har kommit och gått genom åren, de flesta har gemensamt att de lagts ner till följd av konkurrensen från Groundspeak. 2010 var året då Opencaching fick ett litet finger med i spelet i Sverige – en sajt som troligen aldrig kommer att bli jättestor, men som har potential att överleva.

TOPP Årets butiker: Svenska geoshoppar

Geoshop.cc tillhör de gamla goda. Men i år skrevs det om andra svenska alternativ, till exempel Traneving friluftsshop och geocachen.se. Den sistnämnda har i år gjort sig synliga inte bara på nätet utan rent fysiskt på events.

FLOPP Årets felsatsning: GC Books forum

Den sociala nätverkssajten bygger på virtuella vänskap i stil med Facebook och material skapat av användarna i form av blogginlägg. Men när sajten i år lanserade ett forum var dragningskraften inte särskilt stor, och forumet har i dag bara fem trådar. Tyvärr. Kanske kan ett utökat utbud av ämnesområden göra funktionen populär 2010?

TOPP Årets turistfälla: Turismcaching

Tjolöholms slott i Kungsbacka har tagit upp geocaching på sin hemsida och listar cacher i slottets närhet. Många föreningar, kommuner och företag runt om i landet tar det ett steg längre och satsar på egna cachingprojekt. Geocaching lockar till sig allt fler besökare och blir ett starkare säljargument i takt med att hobbyn växer.

TOPP Årets cachetyp: Wherigo

Wherigo är krångligt och svårtillgängligt för den stora massan. Men 2010 var året då j-annie slog ett slag för företeelsen, åtminstone på västkusten. Hur? Genom att själv publicera ett antal egna wherigo-cacher och starta en kurs för andra som är intresserade av att lära sig. En topp 2011 kanske blir att Groundspeak gör wherigo mer lättillgängligt på riktigt.

TOPP Årets företag: Volvofinans

Volvofinans storsatsade på geocachare med en tävling. 50 travel bugs i form av volvokort spreds i landet. 10 000 kronor i potten. Själva tävlingen gick ut på att fota TB:na på kreativa sätt, och företaget fanns även på plats under höstens FAD. Kul när utomstående gör saker som detta!

FLOPP Årets ”scare”: Stockholmscache misstogs för bomb

Problemet har funnits sedan geocaching började. Burkarna ser suspekta ut, och polisen blir tvungna att rycka ut och undersöka dem. I år skedde det igen, i Stockholm.

TOPP Årets tips: Swedish reviewers

Våra svenska reviewers egen sajt omlanserades i år. Här hittar du en mängd information och tips från reviewerna själva.

TOPP Årets praktikant: Han praktiserade som professionell geocachare

Apeshaft var arbetslös. Då blev han praktikant hos länsstyrelsen i Gävleborgs kommun, där han fick hjälpa till med kommunens satsning på geocaching.

GeoBloggen

TOPP Årets publicering: Geocaching Magasin

Ett 50-tal svenska geocachare har köpt boken som inte bara är unik i Sverige, utan i hela världen.

FLOPP Årets frånvaro: Video

2009 publicerades ett flertal kortfilmer och bildspel här på bloggen. Ett välkommet alternativ till text och bild. I år däremot lyste kortfilmerna med sin frånvaro, och egenproducerade bildspel blev det inte många av.

TOPP Årets tillväxt: GeoBloggens facebooksida

Bloggens facebooksida är i skrivandets stund uppe i 140 medlemmar. Ingen jättesumma, men helt okej med tanke på cachingcommunityns totala storlek. En liten milstolpe för bloggen var det i alla fall när medlem nummer 100 dök upp i år.

TOPP Årets inläggstyp: Intervjuer

En lång rad svenska personligheter och internationella profiler har i år fått ta plats i bloggen. Läsning som skiljer sig från det vanliga blogginlägget, och som ger en inblick i olika geocachares spännande öden.

FLOPP Årets misslyckade idé: Veckans bild

Idén: att publicera en bild varje vecka, som läsarna skickat in. För få bidrag ledde till att idén skrotades ganska snabbt.

TOPP Årets jubelar: GeoBloggen 2 år

GeoBloggen fyllde två år under hösten. Låt oss räkna med ett tredje.

Den internationella marknaden

TOPP Årets virtuella belöning: BadgeGen-bälten

Macron BadgeGen till GSAK ger dig medaljer baserat på din statistik. I våras tipsade vår egen Löjan skaparen av BadgeGen om karateinspirerade bälten. Bältena – och medaljerna – kan i dag ses runt om på nätet.

FLOPP Årets skräpjournalistik: Geocaching är farligt

Den amerikanska nyhetssajten News Channel 25 publicerade en artikel om hur farligt geocaching kan vara. Artikeln har i dag närmare 250 kommentarer, de flesta från upprörda geocachare.

TOPP Årets produkt: Chirp

Att Garmin ger ut en kommersiell produkt som bara går att använda med just Garmins GPS:er har stött på stor debatt. Men faktum kvarstår: att ett så stort företag satsar på produkter skapta enbart för geocaching är ett tecken på att hobbyn växer. Vi kommer garanterat att se fler lika påhittiga saker de kommande åren!

Hur ser din egen topplista ut? Är det något som saknas eller inte borde vara med på listan? Kommentera!

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Listor. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Årets toppar & floppar 2010

 1. Mats skriver:

  Vilken fantastisk lista. Bra jobbat! Men jag skulle inte vilja hävda GCBooks forum som en flopp 2010 🙂 Den har ju precis startas upp.

 2. A skriver:

  Skulle inte summera Föreningen Geocaching i Sverige till en flopp i år. Ett av dess mål är att driva den svenska hemsidan, som i år fått ett nytt utseende och funktioner. På hemsidan finns ett aktivt forum för samvaro och utbyte av erfarenheter. Den har också supportat FAD som är Sveriges (Nordens) största event där cachare kan träffas och utbyta erfarenheter.

  Så jag skulle nog säga att föreningen har uppfyllt sitt syfte:
  -främja intresse av och verka för ökade kunskaper om geocaching bland annat genom att driva den svenska hemsidan http://www.geocaching.se
  -verka för ökad social samvaro och utbyte av erfarenheter mellan utövare

  Därmed inte sagt att det inte finns saker som går att förbättra.

  Årets flopp är nog alla gnälliga cachare som hackar på allt och alla. Ju längre man cachar – ju mer gnällig verkar man vara. Kanske borde man lägga av… fast den gnälliga skaran verkar rätt liten om än så högljudd så jag tror jag tar en chans och fortsätter.

 3. Jozii skriver:

  Visst är forumet nytt, och visst tror jag starkt på det – men bara om nya ämnesområden, allt från generella diskussioner till GPS-snack införs. Ett forum på GC Book är absolut inte en flopp. Ett forum så som det ser ut i dag är det, enligt mitt tycke 😀

  Detsamma gäller föreningen Geocaching i Sverige. Föreningen i sig är absolut inte en flopp, och visst kan jag nu i efterhand tycka att jag borde haft med lyftet av hemsidan som en topp. Däremot står jag fast vid att de problem som uppstått under året, med alla de ”bråk” och diskussioner som följt, är det. Även om det till stor del beror på en liten skara ”gnälliga” cachare (det vet jag inte så mycket om).

 4. Pingback: Geocaching: 2010 « Blaufish

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s