Cacher som reklam

The geocache is presumed to be commercial … if the cache listing has overtones of advertising, marketing, or promotion.

Så står det bland reglerna för publicering av cacher. Kommersiella cacher är inte tillåtna på geocaching.com utan tillstånd från Groundspeak.

Men var går egentligen gränsen? I England la en lokal butiksägare ut ett flertal cacher som innehöll reklam för butiken. De blev godkända då reklamen fanns i burkarna, inte i själva cachebeskrivningen. Flera cachare reagerade dock och cacherna blev arkiverade.

I Sverige finns till exempel cachen Hos mamma vägkrog. Den gör direkt reklam för en vägkrog på cachesidan, ett tydligt brott mot ovanstående regel. Och i samma del av landet ligger en annan cache vid Sias glassfabrik och tillhörande försäljning. Även den gör reklam för glassen och butiken.

En genomgång av reglerna visar att de två exemplen från Sverige inte är tillåtna, medan exemplet från England egentligen är det. Skillnaden är att folk reagerade på cacherna i England och att de togs bort av den anledningen, medan ingen egentligen tycks ha något emot de två i Sverige. Är detta rätt eller fel?

Och vad gäller reklam i burkar: i Sverige har var och varannan burk någon form av visitkort, lapp eller annat i sig som gör reklam för något. Skräpsaker som oftast få ligga kvar, och som vissa byter som SWAG. Saker som ingen egentligen bryr sig om, men som trots allt är just reklam.

Hur mycket ska man tolka reglerna, och hur mycket ska man gå efter vad folk faktiskt känner? Är vi mer toleranta i Sverige? Och hur mycket kan man då bryta mot reglerna innan vi svenska cachare tycker att det gått för långt? Frågor som troligen inte har några korrekta svar…

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Cacher som reklam

 1. blaufish skriver:

  Kulturskilnad?

  Svenskar är över lag ganska avslappnade, även om forumet ibland ger ett annat intryck. Anglosaxer och amrisar upprör sig däremot lättare på 1) formalia, 2) sex, 3) alkohol, 4) privacy-intrång. Vi är däremot rädda för videovåld (och spelvåld och allt annat de kallar det. Om man får generalisera lite.

  Dessutom, mat, glass och allt annat som har tema på sådant som geocachare uppskattar under en tur är nog bara uppskattat av svenska geocachare.

  Jag tror att över hela GCSE vilar en allmän övertygelse om att GCCOM reglerna är stendumma och ett uttryck för utländsk noja, schizofreni och paragrafrytteri. Jag vet inte om det har ändrats, men när jag var ny så var reglerna helt off och tog ingen hänsyn till att en del länder har allemansrätt. Regelverket kring challenge cacher som kom var bara helt hysteriskt, ”vi vill säga nej men kan inte det, så vi säger nja”.

  Så 90% av alla regelbrott skiter vi svenskar i. Några få regler är heliga(re), t.ex. bryter vi mot 161m cache saturation så sällan som möjligt. I övrigt är vi väldigt pragmatiska: där som det blir problem rättar vi oss, annars är det fritt fram.

 2. Jozii skriver:

  Intressant inlägg, Blaufish 😀 Fast är inte säker på vad du menar i delen om GCSE. Är det bra eller dåligt att de, som du säger, tycker att reglerna är stendumma? För samtidigt låter det som att du också tycker att reglerna är för hårda. Eller?

  Och väldigt bra poäng med vad vi svenskar tål och inte tål. Ganska slående egentligen, om man generaliserar.Och 161-metersregeln… varför är vi så uppslukade av den men inte så många andra GC-regler?

  En annan sak där det hela är lite omvänt är ju att vi i Sverige inte tillåter cacher i kyrkomurar, medan många i USA inte har några som helst problem med sådant.

 3. Hallén skriver:

  Frågan om vad som är en kommersiell cache är intressant. När jag försökte hålla ett event inom Lisebergs område – på julmarknaden – blev det stopp, det krävde tillstånd från högsta ort – dvs Groundspeak. Men samtidigt har det hållits event ombord på både Finlands och Danmarks färjor… Det begränsar onekligen möjligheten att hitta på nya platser för event om alla områden som är avgiftsbelagda utesluts. Det är roligt att kunna hålla event på nöjesparker, färjor eller kanske djurparker! Att placera cacher på sådana platser är naturligtvis mycket svårare och skulle kräva tillstånd, men om cacheägaren inte är kopplad till verksamheten, utan bara har sin burk inom området (med tillstånd) tycker jag att man skulle kunna tillåta sådana cacher.

 4. Jozii skriver:

  Jasså det var så du fick igenom Lisebergseventet? Jag satt en dag och undrade hur det gick till, reglerna är ju tydliga på den punkten. Men som sagt, har ju hållits events på färjor utan problem… Så sent som under pulkaeventet stod ju Lyckan i fokus.

  Men hur bevisar man att en person inte har en koppling till platsen? Vad skulle hindra mig från att arrangera ett event med kajakpaddling vid min kusins friluftscenter, till exempel?

 5. Blaufish skriver:

  161 meters regeln fyller en funktion som vi förstår.

  Många andra regler saknar funktion här, t.ex. har vi inget problem med massor av lågkvalitativa kommersiella cacher. Jag tror mängden cachare i USA gör att det blir mer tjafs där.

  Men allmänt så tror jag det svenska samhället över lag är mer pragmatiskt och kompromissande. Därmed inte sagt att det svenska alltid är bättre; fri bevisprövning i svensk rätt möjliggör missbruk från polis/åklagare. Amerikanska vikten vid att allt går rätt till skyddar deras medborgare lite bättre.

  Jag tror vi svenskar egentligen vill använda GC.COM men ha ett eget regelverk 🙂

 6. Jozii skriver:

  Haha, skicka in det som ett förslag: särskilda regler för Sverige 😛

 7. Blaufish skriver:

  Jag tror iofs att kunna sätta upp lokala avvikelser i regelverket vore bra, men suck vad tjafs det skulle bli. Bättre som nu: låtsas att GC.COM gudielines gäller i Sverige, ignorera dem när vi känner för dem, skyll på amrisarna om reviewers tar tråkiga beslut.

 8. Jozii skriver:

  Jag håller helt med dig. Bättre som det är nu, annars skulle det inte fungera. Men tråkigt ändå att allt inte fungerar från början…

 9. Hallén skriver:

  Ang. eventet på Liseberg så löste jag problemet genom att lägga eventkoordinaterna utanför Lisebergs område, där fanns möjlighet att signera loggboken under 15 minuter, sedan var eventet officiellt slut – då gick vi in på Liseberg. Det var ett enkelt sätt att komma runt regelverket, våra reviewers tyckte att det var en mycket bra idé och kommer att rekommendera den till andra!

 10. Jozii skriver:

  Ah, ja det var ju en ypperlig lösning 😀

 11. andreasma skriver:

  ”161 meters regeln fyller en funktion som vi förstår.”

  Jo, iofs den är ju till för att cacherna inte skall klustras ihop, utan spridas mera. För att på så sätt sprida cachingen och för att man som cachare skall leta upp nya platser som sina medcachare sedan kan leta efter en låda på. Samtidigt sägs det ju också som en riktlinje att man inte skall placera ut en geocache var 162:a meter ”bara för att man kan”.

  Och sedan en tid tillbaka är ”Power caching”, där man just placerar cacherna tätt och enligt mig ”sölar ner kartan” med massa ointressanta cacher som oxå gör det svårare att genom kartan hitta ”riktiga cacher”. Hur går det ihop? OBS: Jag vet att det finns en del som gillar PC, men frågan är riktad gentemot själva reglerna. Jag vet oxå att man kan använda pocket queries, men varför skall jag bli tvingad att använda det när jag ofta använder kartan?

  Troligtvis är det väl några högljudda på GCcom forumet som fått igenom det. Groundspeak sätter ju också upp omröstningar på förslag på vad som skall ändras. Kanske har PC kommit till där, vad vet jag.

 12. Jozii skriver:

  Skillnaden är nog att ”regler” och ”riktlinjer” inte är samma sak. Jag anser inte en Power Trail vara en serie cacher med 162 meters mellanrum utlagd ”bara för att man kan”. Jag anser det vara en serie cacher som det lagts ner mycket energi bakom, och som garanterat hade varit ännu tätare om det var tillåtet. De är ju utlagda för att fylla en funktion, för att många faktiskt tycker att det är kul, och för att det är en lite udda grej. Inte bara för att man kan… 😀

 13. andreasma skriver:

  Men det är ju det som är poängen: de flesta trails ligger ju inte gömda på någon speciell plats (som är den egentliga tanken med geocaching), utan just ”bara för att man kan” och för att man skall få ut en lång serie. Hur kan det vara kul att för 50:e gången hitta samma typ av cache under samma typ av sten?

  Sen är det säkert så att de inte ligger exakt var 162:a meter, men det är inte som sagt inte det som är poängen. En cache måste ju visa någonting, har någon tvist, genomtänkt mysery el dyl, vilket nog flertalet cachare håller med om. En annan sak som man nu märker när PT har funnits ett tag är de i princip kommer bli omöjliga att underhålla. Kolla bara runt Halmstad. I USA t.ex finns det en serie som heter E.T med 1000 cacher. Hur skall en normal cachare kunna underhålla alla dem? Förresten så åtar man sig regelbundet underhåll av alla sina cacher när man lägger ut.

  På GC.coms regel/riktlinjer under rubriken ”Cache Saturation” sida står det:

  ”Please don’t hide a cache every 600 feet just because you can. The ultimate goals of the saturation guideline are to encourage you to seek out new places to hide caches rather than putting them in areas where caches already exist and to limit the number of caches hidden in a particular area, especially by the same hider. Groundspeak may further restrict cache listings in areas where cache saturation becomes a concern.”

  Just cache saturation blir det ju verkligen med PT, ändå är det tillåtet. Hela stycket talar ju emot det som är tillåtet med PT och dess konsekvenser.

  Jaja, det är väl inte första gången som Groundspeak är inkonsekventa iofs [;)].

 14. Jozii skriver:

  I det du citerar finns egentligen inga ”regler” alls. Bara rekommendationer. ”Groundspeak may further restrict cache listings in areas where cache saturation becomes a concern” gör ju att det bara träder i kraft om folk faktiskt klagar till Groundspeak.

  Dessutom kan jag komma på många argument för PT. Det största är att jag personligen hade en av mina allra bästa cachingdagar i och med PT:n i Halmstad. Ingen välplanerad cache kan slå den dagen! Och där var syftet enbart att logga trailen och få så många cacher på en dag som möjligt…

 15. andreasma skriver:

  Längst upp på ”http://www.geocaching.com/about/guidelines.aspx” står det:
  ”These are listing guidelines only. Before a cache is published on the website, a volunteer will review the page for inaccuracies, bad coordinates, and compliance with these guidelines.”.

  Notera compliance with these guidelines. Det är ju en hel drös med riktlinjer som står på den sidan förutom cache saturation som finns. Är det numera helt frivilligt att följa dessa riktlinjer eller inte? Frivillig i så motto i det här exemplet att man enligt riktlinjer inte skall lägga en gömma var ”600 feet”, men om du vill göra det så får du. Verkar ju konstigt.

  Faktum kvarstår: Groundspeak måste bestämma sig, gäller det de skriver eller inte. I övrigt är deras regler/riktlinjer kanske inte helt up to date. Dessutom är det olyckligt att de har både riktlinjer/regler. Blir bara rörigt. Varför inte solklara regler så blir det ingen diskussion?

  Sedan om du tycker om PT har jag inget i övrigt att kommentera om (även om jag kan tycka saker o ting). I första inlägget skrev jag: ”OBS: Jag vet att det finns en del som gillar PT, men frågan är riktad gentemot själva reglerna.”. Att jag sedan personligen finner det konstigt att det är roligt att hitta samma typ av burk för 35:e gången är en annan sak.

 16. andreasma skriver:

  Förresten, ville inflika med nåt positivt i ”allt gnäll”: tack för en kanonbra blogg. Följer den med stort nöje :-)!

 17. Jozii skriver:

  Tack för kommentaren, andreasma 😀

  Ja, reglerna och riktlinjerna är en riktig djungel. De borde absolut skriva om dem, förtydliga och förenkla. Rent allmänt tror jag att de flesta vet vad som gäller och vad som är OK men inte rekommenderat. Och för de som inte vet det finns ju reviewerna där för att hjälpa till.

  Kanske något att ta upp via feedbackfunktionen? 😀

 18. andreasma skriver:

  Hej igen!

  Ja, det var en bra idé. Har jag faktiskt inte tänkt på. Tack för tipset!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s