Coast Alives årsmöte med inslag av geocaching

Så kom dagen äntligen! EU-projektet Coast Alives årsmöte i Varberg, där jag var med som föreläsare om kommersiell geocaching och aktivitetsledare under en geocachingpromenad.

Klockan åtta kom jag till Varberg och tillsammans med kollegan – som han var i detta fall – Mats Larsnäs sattes allt upp i stadshotellets konferenssal. Datorer igång, hemsidor uppe och presentationen redo.

Kvart i nio dök de första konferensdeltagarna upp och runt niotiden satte vi igång. Först en presentation av oss själva – Mats som IT-pedagog och specialist på lärande med GPS, och jag som ”geocachingexpert” och kunnig om geocaching och turism och kommersiell geocaching.

De hela skedde på engelska då det fanns representanter från bland annat England och kommuner i Norge. Inga problem även om man ibland snubblar lite över ordvalen. De flesta kände redan till geocaching men vi gav en snabb genomgång ändå. Sedan visade vi GPS:erna vi hade med oss, lånade av Region Halland, och hur de fungerar. Vi delade ut material om cacherna (svårighetsgraderna, storlekar, cachebeskrivningar och hintar till elva utvalde cacher i närheten) som vi skulle besöka och förklarade att vi skulle ge oss ut på en cachingtur.

Den första cachen tog vi gemensamt för att visa hur det fungerar och för att alla skulle få känna på GPS:erna. Sedan gav sig alla iväg i grupper på två-tre personer. De fick ta vilka cacher de ville i vilken ordning de tyckte passade.

En höjdpunkt var när vi utanför Varbergs fästning letade länge och väl bland stenarna. Gruppen växte sig större allteftersom fler och fler av de andra kom till samma cache. Till sist dök cachen upp – ganska tydlig egentligen – mellan stenarna. Alla loggade lyckligt 😀

En promenad längs Strandpromenaden och några cacher senare återvände vi till hotellet. Alla hade gått olika rundor, och alla verkade ha haft kul trots det självklara GPS-krånglet vissa hade upplevt.

Vi fortsatte föreläsningen med lite information och exempel på GPS-användning i utbildningen och kommersiell geocaching. De ställde frågor och vi svarade glatt. Förhoppningsvis har åtminstone någon fastnat för geocaching och kommer att ta det ett steg längre – tyvärr lär det väl i så fall bli i en avlägsen norsk kommun, inte här i närheten av oss svenska cachare.

Överlag en väldigt givande dag och min tredje föreläsning om geocaching. Kul att det var en annorlunda publik med ett genuint intresse, och förhoppningsvis kommer flera av deltagarna att börja geocacha privat också.

En sista sak återstod dock innan vi avslutade: geocoins. Redan under förra årets årsmöte fick gruppen prova på geocaching och i samband med det köpte de in specialdesignade Coast Alive-geocoins – i hundratals! Dessa har legat i lådor sedan dess och ingen av deltagrna visste vad de skulle göra med dem. Vi visade hur man aktiverar dem och rekommenderade att de kontaktar lokala geocachare och ber dem om hjälp att sprida mynten. För annars kommer de att ligga i de där lådorna i många år till…

…men allvarligt, vem kom ens på idén att köpa in så många coins? 😛

Bilder från dagen kommer senare…

Annons

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Kommersiella cachingprojekt, Reseberättelser. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s