Olagliga cacher i Riga

Är som tidigare nämnt precis hemkommen från en vecka i Riga. En klassresa, där vi elever var både guider och reseledare, och där vi hade utomstående, betalande resenärer med oss för att återskapa en så verklig bussresa som möjligt.

Inför resan laddade jag GPS:en med inte mindre än tre PQ för att täcka hela Riga och övriga orter vi skulle besöka. Men väl på plats fanns inga cacher i GPS:en. Vad tusan gick fel?

Nåja, vi löste det med wifi-restauranger, Iphones och screenshots av koordinater, kartor och beskrivningar. Det är numera flera i klassen som är bitna geocachare, så vi var alltid några som var sugna på en tur.

Det blev fem olika stopp (mycket fritid hade vi inte, så var svårt att slita sig loss för att cacha) varav de tre första blev DNF:er. Jag var riktigt nervös att det inte skulle bli någon Lettlandscache alls ett tag! Och det hade ju varit snudd på katastrof, vem vet när man återkommer nästa gång?

Nåja, de två sista var hur som helst lyckade. Riktigt lyckade, faktiskt. Det var nämligen två av de mest udda cacherna jag någonsin hittat. Och båda två bryter mot Groundspeaks regler. Därför förespråkar jag i och med detta inlägg att reglerna ändras, åtminstone i Sverige.

Den ena cachen har redan halvt blivit OK i Sverige. Den låg inne på ett museum och även om museet var gratis att besöka är ju cachen då beroende av öppettider.. I Sverige har ju bibliotekscacher redan blivit OK men mig veterligen är det också bara bibliotek som har sådana cacher i Sverige. Placeringen och hela grejen gjorde dock cachen i Riga så otroligt bra så jag hoppas att mer sånt blir tillåtet framöver.

Den andra cachen har vi mig veterligen inga exempel alls på i Sverige. Den fanns inne på ett fik, och för att få tag på den var man tvungen att fråga personalen om de säljer mandariner. Att en cache är beroende av utomstående på det viset bryter mot Groundspeaks regler. Men oj vad jag skrattade när kvinnan bakom disken hajade till och frågade ”vill ni prova på mandariner?” för att sedan dra fram cachen från bakom disken. Att sedan fiket var bland de mysigaste jag varit på var en härlig bonus.

Så hur kommer det sig att dessa gömmor blir godkända i Lettland? Finns det någon chans att reglerna kommer att lättas upp både här hemma och i resten av världen? Jag tror att första steget är att vi vanliga geocachare helt enkelt lägger ut gömmor av detta slag. När vi får ett nej från våra reviewers hänvisar vi till andra cacher runt om i världen (de två ovan är ju en bra start) och om reviewerna får tillräckligt många förfrågningar från olika personer kanske de till sist ger med sig. Jag fick igenom min egen bibliotekscache genom att just hänvisa till ett annat exempel på en likadan cache. Från början sa de nej, men efteråt ändrade de sig.

Rigaresan slutade hur som helst bra. Och nu har jag bockat av ännu ett land på listan 😀

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Reseberättelser. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Olagliga cacher i Riga

 1. Blaufish skriver:

  I Hallsberg finns/fanns en cache inne på nått udda, typ något museum för barn eller nått. Typ ett udda dagis. Personalen hade cachen. Legat så att så att säga.

 2. Tildalou skriver:

  Jag har tagit en liknande en gång.
  Det var på Grythyttans glasskiosk, där man fick fråga efter cache istället för glass, så tog de fram den från sin gömma bakom disken.
  Dock så tror jag att detta var en (långvarig) tillfällig lösning, då den vanligtvis skulle vara gömd utanför cafet, men de höll på att göra om där.

 3. Jozii skriver:

  Kul i så fall att det redan finns i Sverige 😀 Mer sånt!

 4. Det finns ytterligare en liknande i en butik i Södertälje där man ska säga ett lösenord och då plockas cachen fram. Har bara tagit första steget, men inte varit på plats under öppettid. Vi loggade också en kul cache i Kalifornien som var inne på en turistbyrå i en skattkista som låg på en hylla bland broschyrer och kartor. Kul med kreativitet och lite utmaning av reglerna…

 5. wellner skriver:

  Cachen i Södertälje: http://coord.info/GC1E4TF

  Den är gömd i juli 2008, inte säkert att man skulle få en sådan godkänd nu.

  /wellner

 6. Strandsatt skriver:

  Finns ytterligare en cache av detta slaget i Riga, en bar där man går in och beställer ”a Light Blue Winston and Naba. Cachen kommer då upp på bardisken.

 7. Maacus skriver:

  Tog en cache på Kreta förra året där där man också skulle gå in i en restaurang och fråga efter cachen. http://coord.info/GCVDDB

 8. Motorcycledude skriver:

  Snarare än att sådana förfrågningar leder till regeländringar tror jag risken är stor att du då orsakar arkivering av cacherna du hänvisar till. Många av dessa har slunkit igenom nätet för att reviewers helt enkelt kört sitt eget race i de länderna och inte följt reglerna. Fastnar detta på groundspeaks radar ryker dessa cacher direkt.

  Sedan tror jag man ska fråga sig vad man vill uppnå. Visst, i ett snävt perspektiv kanske det kan vara kul, men var går gränsen för var du ska kunna göra så och hur svårtillgänglig man vill göra cachen? Och hur kul blir det när t.ex. Elgiganten lägger ut en cache inne i varje butik de har i Sverige? För att logga den måste du fråga vad de tar för den nya Garmin-GPS:en…

 9. Jozii skriver:

  Gränsen kan såklart diskuteras, men det är ju ganska stor skillnad på om elgiganten kör ett reklamjippo och om ett litet fik lägger en cache bakom sin disk. Även frågan om priset på GPS:en är ju en tydlig varningssignal.

  Att det skulle få motsatt effekt att hänvisa till andra cacher tror jag inte. Har som sagt fått igenom en cache just genom att göra så tidigare. Dialogen förs ju med reviewern, inte med Groundspeak, så att de skulle ”upptäcka det” är nog inte så troligt.

  Samtidigt känns det ju lite konstigt att dölja saker för Groundspeak. Håller tummarna för att de är villiga att lätta på reglerna istället. Men att Elgiganten skulle få köra en sån grej tycker inte ens jag, så får väl se hur långt man kan gå…

 10. Me skriver:

  Är starkt emot båda dessa typer av cacher då jag tycker en cache skall kunna loggas dynget runt utan problem. Sen skall man inte behöva gå in och säga ett lösen till någon. Det publicerades en sådan i GBG för något år sedan inne i en fisk eller köttbutik där man skulel gå in och säga lösen för att få cachen. Själva cachen verkade mer fungera som reklam för stället för att få dit folk. Den blev arkiverad efter mycket klagomål.

 11. uetp skriver:

  I Växjö finns en cache i en inglasad monter i en butik. Man kan se den när man går runt i butiken men för att logga får man snällt be personalen öppna montern. Personligen tycker jag detta är alldeles för kommersiellt men många gillar lösningen.

 12. Pingback: Ny länk: Ankarcronas blogg | GeoBloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s