Skolbarn geocachar i radio

Jag fräste iväg längs motorvägen, svängde av mot Tjolöholm och styrde in bilen på slottets parkeringsplats. Där spelar de in filmen Kon-Tiki, fast det var inte därför jag åkte dit. När jag parkerat tog jag kameran och följde ljudet av barnröster in i skogen. Där, på en liten kulle, sprang två fröknar, en kille från Sveriges Radio och en massa barn runt. De letade såklart efter geocachen Tjolöholmsbomben #1 – Parkeringen.

Mats ”larmat” Larsnäs, som var med och ledde gruppen, stod bakom projektet. Jag har skrivit om honom flera gånger tidigare och bland annat föreläst om GPS i skolan och ”turismcaching” tillsammans med honom. Mats hade i det här fallet fått uppgiften att ta med den här förskoleklassen – Prästgårdsängens förskola i Fjärås – ut i skogen för att barnen (3,5-5 år gamla) skulle få prova på skattjakt när den är som bäst. Från Region Halland och Kungsbacka kommun hade han fått med sig tre GPS:er, ett par Iphones och Ipads. Barnen sprang runt med de mer stöttåliga GPS:erna och lärarna hade varsin Ipad.

När jag mötte upp gruppen var Mats mitt uppe i en liveintervju med radiokillen. Killen hade en stor sändare på ryggen och en mikrofon i handen. När barnen plötsligt sprang iväg i pilens riktning blev det bråttom för radiokillen att följa efter. Plötsligt blev jakten på skatten intensiv och barnen var överlyckliga när de såg burken. ”Jag har hittat skatten!”

Just den cachen var den sista de tog för dagen och den enda jag hann se. Tidigare hade de tagit ytterligare en ”vanlig” cache och innan det hade de gått min nypublicerade barnskattjakt: mysteryn Familjeskattjakt på Tjolöholm.

Just den cachen är särskilt gjord för familjer och barngrupper och passade perfekt in i det här sammanhanget. Mysteryn består av flera steg där barnen måste lösa uppgifter för att få fram slutkoordinaterna till den riktiga skatten. Allt från att räkna trappsteg till att hitta varifrån en specifik bild är tagen. Cachen har dessutom två slingor: en lite kortare, barnvagnsvänlig slinga med lättare uppgifter för de minsta barnen, och en lite längre och klurigare för de äldre. Det de har gemensamt är att man får uppleva Tjolöholms fantastiska naturområden.

Projektet med förskolebarnen var ett led i Region Hallands och Coast Alives satsning på att få ut folk i naturen. Broschyren som jag skrev och bloggade om för ett tag sedan är även den ett led i detta, och innehåller en flik om just GPS i skolan.

Klicka dig vidare:


Annons

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Bilder, Cacher, Intervjuer & Media, Reseberättelser, Utrustning. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Skolbarn geocachar i radio

  1. Burken skriver:

    Märklig find 24/6 2009 på Familjerundan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s