Geocaching i New York City

Precis som Hallén så har jag lovat att bidra med lite texter här på Geobloggen. Jag kommer ändå fortsätta med Geocaching med jasy och framtiden får väl utvisa vad som hamnar var. Här kommer i alla fall mitt första bidrag på denna plats:

Mycket motvilligt följde jag med hesy och josy_se till New York. josys mormor och morfar tyckte att han skulle få chansen att se det Stora Äpplet. Från början var det tänkt att de skulle åka med josy och hans kusin, och jag tyckte det var lysande eftersom jag då slapp åka med… Storstäder är inte det jag uppskattar mest här i världen! Detta var ju inte primärt en resa för geocaching, men några loggar hade vi allt tänkt oss.

Vi bodde i en liten lägenhet i East Village som var ett ganska bra läge för det mesta. Vi gick ut hårt med några riktiga turistmål: Top of the Rock och Empire State Building. Den första kom vi snabbt upp på, men den klassiska skyskrapan som King Kong hängde i var en riktig turistfälla. Vi hade köpt var sitt New York Pass och trodde vi skulle kunna passera en del köer, men det fanns många kvar. När vi kom upp så var jag så less att jag glömde att fixa den virtuella cachen The Empire Strikes Back. Målet att sonen skulle få se ställena var i alla fall uppfyllda. Själv tycker jag inte att det finns någon som helst charm med ”stadskanjonerna” som är fyllda av människor och bilar.

Dagen därpå blev det söndagspromenad i Central Park på Father’s Day. Där tänkte vi uppfylla ett annat mål med resan: hesy skulle logga sin nummer 1000! Den första cachen som blev loggad i geocachingens hemland blev Monkey’s Lament. Koordinaterna var lite svajiga, men efter att ha läst loggar och hints så var det ganska klart var vi borde leta. Problemet var att det satt ett franskt par och drack vin precis framför gömman. Det blev till att hålla en liten lektion i vår hobby, plocka fram gömman och logga. Undrar om de blev bitna?

Nästa (hesys nr 999) blev Snug as a Bug in Central Park. En klassiker i en liten klippskreva. Strategiskt placerad så att man kunde stå och logga bakom ett buskage med massa människor som passerade på nära håll utan att veta vad vi höll på med.

hesy loggade sin 1000:e cache i Central Park i New York.

hesy loggade sin 1000:e cache i Central Park i New York.

När det blev dags för hesys milstolpe så fanns det en cache som passade på många olika sätt. Den låg vid Strawberry Fields som är en minnesplats för John Lennon, och vi råkade springa på (nästan bokstavligt) Yoko Ono utanför New Museum dagen innan. Platsen ligger alldeles framför The Dakota Building och hesy brukar ju använda en Garmin Dakota. Dessutom kändes det som att hedra exbeatlen med en loggning. En nöjd hesy fick därför logga Riftstone som sin tusende.

En enkel Mystery utanför American Museum of Natural hann det bli också. Resolve hittades snabbt på en inte alltför trevlig plats med tomma kondomförpackningar och annat skräp. Här var det intuitionen som fick mig att titta på rätt plats. Innan vi lämnade parken för dagen så blev det till att kliva upp i en rasbrant och leta. Flera loggar antydde att det inte var helt stabilt underlag, speciellt när det regnat. Nu fick vi i alla fall en logg bara något tiotal meter från Central Park West i form av A Million in Cash Cache.

Ett måste (enligt vissa) var en promenad på The High Line. Det är en park som är anlagd på ett gammalt upphöjt järnvägsspår mitt inne bland husen i Meatpacking District. En gömma med namnet The HighishLine blev den första och var gömd på ett passande sätt. Nummer två, Beam me up Scotty, var gömd på samma sätt och hittades efter någon kilometers promenad. När den var loggad så sökte vi ner mot Hudson River för att försöka hitta något ställe att ta något att dricka på. Det ledde oss till Yarnek of Excalbia som vi hittade i en liten park.

På programmet dagen därpå stod en rundtur på Brooklyn Brewery (vilket rekommenderas varmt!). Där fanns det bara en gömma i närområdet: Fire at Berry Park. Eftersom den inte var i riktigt bra skick så var den extremt lätthittad. hesy hade den i handen innan jag hunnit läsa beskrivningen!

Efter en cachefri dag så tog vi oss ner till södra Manhattan. Att hitta en nano i tät bebyggelse när GPSerna inte var överens var inte helt enkelt, men hinten till Going to See The Governor gjorde att jag lyckades stoppa in handen på rätt ställe. En rolig plats som vi troligen inte besökt om det inte funnits en gömma där var Elevated Acre, som är en liten fin park ovanpå ett parkeringshus. Under en promenad i Battery Park så passade vi på att logga Flying into Memories som ligger vid monumentet över de stupade i Andra Världskriget. När vi satt och försökte pilla ut loggremsan så kom det ett har herrar från Storbritannien och anslöt. De hade lämnat sina fruar i ett shoppingcenter för att ta ett par gömmor!

Sista dagen före hemresan blev det ett par DNFer. En cache var borta, men vissa hade loggat den trots ett de bara hittat delar av en loggremsa i närheten. När vi skulle ta hesys första Letterbox så uppstod ett oväntat problem. Bear on the Loose i Central Park är en ganska enkel gömma om man tänker till och letar runt lite. Men exakt på platsen där den fanns hittade vi ett bröllopsfölje som hade bokat just det lilla hörnet. Eftersom ceremonin inte skulle starta riktigt ännu så snokade vi mitt inne bland bröllopsgästerna för att göra ett försök. Men när en av gästerna stod och lutade sig mot den troliga platsen så fick vi ge upp… Vi fick i alla fall loggat Self Portrait där en dam med ett par hundar började peka på rätt objekt när vi kom gående mer våra GPSer. Hon hade uppenbarligen sett geocachare där förr!

Sammanfattningsvis så finns det ganska många cacher i New York City, även om densiteten är klart lägre än i Göteborg. Om man skall hinna göra annat så måste man passera åtskilliga gömmor utan att försöka leta. Är man dessutom utmattad av att bara vara i stan så orkar man inte planera sin caching som man brukar. Och man skall inte cacha utan att ha med egen penna!

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt, Reseberättelser. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Geocaching i New York City

  1. Ping: Mitt första inlägg på GeoBloggen! « Geocaching med jasy

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s