Att placera ut sin första geocache

När man börjat med geocaching och hittat några små skatter ute i skog eller stad börjar nog de flesta att fundera kring möjligheten att lägga ut en egen burk. För många stannar det vid en tanke, man kanske blir skrämd av att behöva få den granskad av en mystisk reviewer eller så kanske de många och utförliga reglerna kring varje cachetyp verkar avskräckande. Men det är inte så farligt som det kanske ser ut första gången man tittar på regelverket och våra reviewers är hyggliga, det går att kommunicera om det skulle uppstå några problem.

Detta inlägg är tänkt att vara inledningen på en liten ”miniserie” där jag försöker ge lite råd och uppmuntran till att lägga ut egna cacher. I detta första inlägg håller jag det på en allmän nivå, sedan skall varje cachetyp behandlas för sig.

Om du går i tankarna att lägga ut din första burk skulle jag vilja ge några råd, som jag bygger på egen erfarenhet.

–          Skaffa dig lite erfarenhet av olika typer av cacher, traditionella, multis, mysterys m.fl. Samt av olika sätt att både placera gömman och för andra typer än traditionella, hur man kan skapa kluriga problem och äventyr. Det går knappast att sätta en gräns för hur många geocacher man bör ha tagit innan man lägger ut sin första burk (sådant har diskuterats), det är upp till var och ens eget omdöme. Jag skulle vilja hävda att när du börjar titta dig omkring efter möjliga gömställen, var du än är, och vad du än gör, då är det läge att börja lägga ut egna burkar!

–          Innan du rusar iväg och lägger ut första bästa glasburk från köket ute i naturen är det lite att tänka på! En viktig sak är naturligt vis burken, en glasburk är t.ex. inte så bra. Går den sönder lär besökarna vid din cache riskera att få händerna uppskurna och då lär loggarna inte vara så vänliga. Satsa istället på en bra och vattentät plastburk. Lock & Lock har jag goda erfarenheter av. Konstruktionen gör det nästan omöjligt att glömma att stänga locket ordentligt, vilket kan vara problem med curver modellen av plastlådor. Lock & Lock är dessutom tåliga. Jag har en som lyckades överleva en skogsbrand! Burken var visserligen deformerad men innehållet hade klarat sig. Anpassa även storleken på burken till det gömställe du har i tankarna. Det finns även mängder av olika färdiga cacher att köpa via de många nätbutikerna.

–          När du placerar ut en ny cache är det bra om du har en god anledning till att cachen skall finnas, att den berättar något eller visar en intressant, vacker eller varför inte ovanligt ful och eländig plats! Alltså att man tänker igenom varför det skall finnas en burk på platsen.

–          Försök också att tänka dig in i den som skall leta efter cachen, finns det risk att mugglarna i omgivningen upptäcker skattjägaren och sedan förstör din cache? Utsatta placeringar kräver mycket mer underhållsarbete, du kan inte heller lita på att alla som besöker cachen kommer att lägga tillbaka den på rätt sätt! Det sparar dig som cacheägare mycket arbete om du tänker igenom dessa möjliga problem innan burken placeras ut.

–          När du är säker på att det är en bra plats för en cache är det dags att mäta in koordinaterna. Det gör du bäst med en ”riktig” gps, alltså inte med mobiltelefonen. Mät in punkten, använd sedan medelvärdesfunktionen. Är mottagningsförhållandena dåliga bör du även titta på t.ex. eniro eller hitta.se, oftast är det enda sättet att få bra koordinater i tätbebyggd statsmiljö. När du har mätt in punkten kan det vara bra att ändå återkomma nästa dag för att se om du fortfarande får bra värden vid inmätningen, pröva även att gå mot din utsatta punkt från olika riktningar. Har du gått igenom hela denna process då borde dina koordinater bli bra och pålitliga.

Det var något om platsen och inmätningen av koordinater, i nästa del av denna serie skall vi gå igenom hur du publicerar en traditionell cache.

Annons
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Att placera ut sin första geocache

  1. Tranemoandy skriver:

    Kort och gott, en bra guide!

  2. Per skriver:

    Blir spännande att följa av en färsk men fullständigt förtrollad geocachare 🙂

  3. Pingback: Att publicera sin första geocache | GeoBloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s