Iphone vs. Oregon

Jag har i stort sett helt övergått till att cacha med Iphone istället för min Oregon 300. Men i och med flytten utomlands är jag tvungen att återgå till den vanliga GPS:en. Det här inlägget jämför att cacha med Groundspeaks geocachingapp till Iphone mot att göra det med en Oregon (eller annan avancerad GPS).

Paperless caching

Fördelen med en Oregon jämfört med till exempel en eTrex, som är den GPS jag började med, är att man med en Oregon kan syssla med så kallad ”paperless caching”. Man behöver inte skriva ner hintar, beskrivningar, svårighetsgrader och annat – allt hamnar i GPS:en så fort man laddar över koordinaterna. Gäller däremot inte bilder.

Iphonen använder internet och du har därför tillgång till *allt* direkt i telefonen, inklusive bilder.

VINNARE: Iphone

Användarvänlighet

Telefonen behöver aldrig kopplas till datorn för att överföra information. Att söka fram närliggande cacher är enkelt. Med en Oregon måste du söka upp cacherna på datorn och överföra varje önskad cache manuellt eller ladda ner en Pocket Query över ett önskat område (upp till 500 cacher på en gång).

Iphoneappen är lättnavigerad och tydlig, men finns bara på engelska. GPS:en är inte lika tydlig med sina funktioner och kräver ofta lite mer pillande för att lära sig. Det största ”problemet” är kanske alla de övriga funktioner Oregon är tänkt till – allt har ju inte med geocaching att göra. Det har inte en smartphone heller, men där behöver du aldrig lämna appen. I GPS:en finns inte samma tydliga uppdelning mellan användningsområden.

VINNARE: Iphone

Noggrannhet

Iphone har en halvdan GPS som ofta är lite oprecis. Oregon har bättre noggrannhet. Å andra sidan tenderar Iphone att fungera bättre i skog och områden där en vanlig GPS lätt kan irra runt i och med att mobilen även tar stöd från mobilnätet för att hitta satelliter lättare, så kallad Assisted GPS-teknik.

VINNARE: Oavgjort

Funktioner

Du kan söka, hitta och logga cacher direkt i mobilen och till och med ta bilder med telefonens kamera för att ladda upp tillsammans med loggen. Nyare Oregonmodeller har även de kameror, men de kan självklart inte ladda upp bilderna utan en dator då de inte har internet.

Oregon har bra kartor som kan köpas till (till exempel Friluftskartan pro) och det är kanske ett av de största plussen. Iphone har simplare kartor men även satellitbilder, något som Oregon inte stödjer.

Båda enheterna fungerar utmärkt även för bilnavigering, men Oregon kräver rätt kartor för det (till exempel City navigator).

VINNARE: Iphone

Hållbarhet

Oregon är till för användning ute i naturen. Iphone tål stötar men är fortfarande i första hand en mobiltelefon.

VINNARE: Oregon

Utomlands

Att använda internet utomlands blir dyrt. Riktigt dyrt. Här krävs nästan en vanlig GPS för att kunna geocacha alls.

VINNARE: Oregon

Pris

En Oregon 300 kostar i dagsläget mellan 3 500 och 4 500 kronor. En liknande GPS av nyare modell, till exempel Oregon 550t, kostar mellan 3 700 och 8 500 kronor, enligt Pricerunner.se. Kartor tillkommer och Friluftskartan Pro V2 kostar från 1 800.

En Iphone 4 kostar från 4 500 och uppåt. Appen till Iphone kostar 75 kronor. Till det kommer internetkostnaden, runt hundralappen/månad. Har du redan en smartphone av annan anledning är appen alltså helt klart det billigaste alternativet. Ska du använda enheten enbart till geocaching och inte köper till någon karta kan du spara någon tusenlapp med en GPS.

VINNARE: Oavgjort

Summering

Vill du ha en stöttålig frilufts-GPS att använda till mer än bara geocaching, till exempel svampplockning, vandring, och så vidare, är Oregon att föredra. Naturkartorna är mer detaljerade om än dyra. Ska du utomlands måste du nästan ha en riktig GPS för att slippa dyra internetkostnader.

Men med en Iphone blir geocachandet enklare rent funktionsmässigt. Du kan göra betydligt mer direkt i mobilen och behöver egentligen aldrig sätta dig vid datorn. Sök och logga på plats, spontant, var i landet du än befinner dig. Noggrannheten är ofta sämre men satellitbilder och enkel tillgång till tidigare loggar, hintar, bilder med mera kompenserar.

TESTETS VINNARE: Iphone

Annons

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Utrustning. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Iphone vs. Oregon

 1. Daniel Takayama skriver:

  Hej!
  Jag vet inte hur stor skillnad det är mellan en Oregon och en GPSMAP 62s. Men min GPSMAP 62s är mycket mer stabil och rätt än min iPhone 4 i alla miljöer, även skogen. När det gäller loggning i fält så har Groundspeaks app så många brister att jag nästan aldrig använder den. Enda gången jag använder den är då jag vill logga att jag tagit en TB och vet att jag inte hamnar vid datorn inom en kort tid. När iPhonen’s app loggar så har det varit problem med att loggarna hamnar på fel datum och det ställde till det i statistiken när jag försökte köra ett långt streak. Lika så blev det konstiga resultat i vissa gsak-script. För övrigt önskar jag att iPhonen tillåter logg av visit/dip för en TB.
  Annars tycker jag du har helt rätt och vill passa på att tacka för att du bloggar! 🙂
  M.v.h.
  D/T
  Daniel

 2. Andreas Abrahamsson skriver:

  Något som bör ätnas mas är batteritiden mellan enheterna. Iphone runt två-tre timmar och Oregon upp till runt femton timmar. Så en heldags caching med iphone är att glömma så länge du inte har långt mellan gömmorna och laddar den i bilen under tiden 🙂

 3. Andreas Abrahamsson skriver:

  *tänkas på* 🙂

 4. Jozii skriver:

  Batteritiden är en bra poäng, vet inte varför jag inte tog med det – en klar vinst till Oregon! Själv har jag löst det med laddare i bilen, så oftast har jag knappt tänkt på det.

  Har också hört om problem med loggdatum i Iphoneappen, men aldrig personligen upplevt det 🙂

 5. J-Elin skriver:

  Vi kör också med Iphone, det går bättre utomlands än vad du skriver, genom att göra en pocket query och ladda in den i telefonen tillsammans med bilder och närliggande kartbilder redan på hemmaplan så kan man leta caches utomlands även fast man stänger av 3G/Internet osv i telefonen.
  Vi ska snart till London och då tänkte vi göra så för att cacha med Iphone.

 6. Jozii skriver:

  Oj, hade faktiskt ingen aning om att man kan köra PQ i appen! Bonuspoäng för den 😀

 7. H skriver:

  Oavgjort i noggrannhet? *lol* Lite som att säga oavgjort i fart mellan en Trabant och en F1:bil 🙂

 8. Jozii skriver:

  H, Iphone suger över lag vad gäller noggrannheten – men äger i tillfällen där du får ”no signal” med GPS:en. Dessutom är den betydligt snabbare än Oregon på att få kontakt med satelliterna, vilket kanske inte är detsamma som noggrannhet, men som i detta fall räknas med under den rubriken.

  Så ja, jag skulle säga oavgjort 😀

 9. Inte satellitbilder i Oregon? jag har iaf satellitbilder i min Oregon? visst inte så fruktansvärt stort område men visst går det om man vill!

 10. Just ja, tänkvärt är ju också att man faktiskt kan cacha med iPhone utomlands, man ser bara till att ladda ner kartor, bilder osv redan hemma alternativt på något wifi som man hittar (t.ex. på hotell, cafeer eller varför inte den eminenta tjänsten FON?) då drar den inget mobilt bredband när man är ute och cachar, samma sak åt andra hållet när man ska logga, då letar man reda på en wifi hotspot och laddar upp alla sina field notes.

 11. Jozii skriver:

  Hur får du satellitbilder till Oregon? Enkelt eller krångligt?

 12. Pingback: hittat på nätet – 24 July 2011 | kajaknördar - paddling verkar kul

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s