INTERVJU: Trender i olika länder

1000 cacher i Nya Zeeland, lika många i Sverige, och 300 i England. Plus hittade cacher i 20 länder till. ds8300 har varit riktigt flitig. I den här intervjun berättar han om skillnaderna och likheterna, och ger råd för utlandscachingen.

Hej ds8300! 23 länder? Hur tusan gick det till?

Genom mitt jobb, i första hand, men även privat har jag rest en hel del. Idag har jag besökt 54 länder sammanlagt men det är egentligen bara under de sista åren som jag har försökt hitta cacher i dem. Det finns många länder i Europa som jag har besökt men inte haft tid att leta efter cacher i.

Hur skiljer sig cachingkulturen i Sverige mot andra länder? Har du märkt
någon skillnad?

Jag har hittat drygt 1000 cacher i Sverige, knappt 1000 på Nya Zeeland och över 300 i England så de tre länderna kan jag jämföra. En trend som finns oavsett land är att burkarna blir mindre och att loggarna blir kortare. Sedan tycker jag inte att det finns så stor skillnad egentligen.

Det som kanske är en liten skillnad är att vi Sverige och Nya Zeeland har relativt låga terrängsiffror i förhållande till den verkliga terrängen jämfört med andra länder. Jag har hittat T1 cacher som har varit OK för mig men som min bror i England skulle tycka var jobbiga. Se denna bilden på min blogg. Av de cacher jag har hittat kan jag säga att det finns betydligt fler i NZ som har haft riktigt fyndiga cacheburkar som verkligen smält in i sin miljö.

Vilket är ditt favoritland att cacha i? Någon specifik utländsk cache du
vill rekommendera?

Nya Zeeland utan tvivel. Det finns både cacher som man behöver anstränga sig för att komma till och som nämnt tidigare många som har riktigt kluriga burkar. Min favorit bland cacheplacerare är KiwiNomad i Nelson.

Hur skulle du beskriva dig själv som geocachare? Vilken typ av geocachare är du?

Jag har hållt på med geocaching i lite drygt åtta år och kanske kan beskriva mig själv som en ”recreational” cachare. För att hålla motivationen uppe och inte få cache burn-out som man hör talas om sätter jag små mål att uppnå. Ett antal fler cacher av en viss typ eller att jaga cacher i 100 kommuner i Sverige för att kunna logga denna mysterycache i Valbo, eller liknande.

Just nu har jag målet att hitta flera D/T kombinationer som jag inte har. Det blir en resa till Fagersta under semestern för att hitt en kombination. Annars tycker jag att jag kan lägga till ett nytt land per år, inte minst för att jag vill se mer av världen.

Några råd till andra cachare som vill cacha utomlands?

Förberedelser är A och O. Se till att läsa om området du skal till och ställa dig frågan ”Är jag bara ut efter ett stort antal burkar eller vill jag se något intressant också?” Det finns många fina, intressenta ställen att komma till som man får ”gratis” genom att söka vissa cacher som har placerats av kunniga lokala cachare. Utnyttja möjligheten!

Sedan är det bara att se till att GPS:en är laddad med info och om du vill ha papper och kartor att du fixar till det i förväg också. Sist men inte minst se till att du batterier! Det låter enkelt men ack så lätt att glömma. Beroende på vilket land du är i försök se naturlig ut, precis som hemma. I vissa länder kan polisen dyka upp väldigt fort om någon beter sig misstänksamt.

Tack till ds8300!

Annons

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Intervjuer & Media. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till INTERVJU: Trender i olika länder

  1. Hallén skriver:

    Trevlig läsning! Jag håller med om att NZ är ett härligt land att jaga burk i, var där 2007 men det var inte någon powercaching, det fanns inte heller så mycket burk ute som det gör idag. Men det är ett land jag kan tänka mig att återvända till igen, vänligt, vackert och helt fantastiskt.

  2. ds8300 skriver:

    Nu efter semestern är jag upp i 26 länder. Lade till Norge, Åland och Litauen i juli. Inte så märkvärdigt eller exotiskt men kul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s