Läsarfråga: Urban Exploration

En mejlfråga från Sassa: Har upptäckt en UE-cache och vill gärna läsa lite mer om det. Har du några tips?

Runt om i Sverige finns många övergivna platser. Byggnader som förr varit krigsbunkrar, fabriker eller till och med hela bostadsområden, och som i dag är helt övergivna. Dessa är populära bland graffitimålare och äventyrslustna ungdomar, men naturligt även också geocachare.

Innan jag skriver mera vill jag dock genast klargöra två saker: att besöka sådana platser är farligt och görs på egen risk, och i vissa fall även olagligt beroende på vilken byggnad det är frågan om.

I samma veva som jag upptäckte geocaching, men egentligen helt oberoende av varandra, upptäcte jag Urban Exploration. Jag gick med i en grupp på nätet med folk som träffades för att utforska sådana platser. Vårt första – och i mitt fall enda i den gruppen – mål var byggnaderna kring Nya Varvet i Göteborg. De övriga fick dock förhinder och jag var ensam om att åka in till storstan. Så istället för att syssla med UE slutade det med att jag geocachade den dagen.

Inte långt senare dök dock cachen Identity: The Beginning upp utanför Kungsbacka. En tvåvåningsbyggnad som osar av historia. Kusligt kvällstid och cachen blev snabbt en personlig favorit som jag fortfarande besöker då och då tillsammans med nya människor varje gång. UE utförs nämligen bäst i grupp. Både roligare och säkrare.

The Mad Scientist är en av Göteborgs mest kända cacher, som tyvärr är arkiverad då byggnaden har rivits. Där var vi ett gäng som klättrade ner i källaren av en stor fabrik. Riktigt spännande! I dag finns istället en Lidlbutik på platsen. Tyvärr känner jag inte till några bra UE-cacher i andra delar av landet.

Här kommer några tips för dig som vill prova på Urban Exploration:

 • Var medveten om vad du gör – UE kan vara både farligt och olagligt och du gör det på egen risk.
 • Gå i grupp – Var alltid minst två, av säkerhetsmässiga orsaker.
 • Läs hintar och beskrivningar – Är det någon typ av cache du verkligen ska läsa på om innan du letar efter den, då är det just UE-cacher. Du vill inte få för dig att klättra upp på ett skadat tak bara för att du inte läste att cachen finns i källaren.
 • Ta med ficklampor – Utan ström och lite naturligt ljus är det oftast mörkt härinne. Ficklampa är ett måste, pannlampa en bra bonus. Tillägg av Blaufish: Att ta med enbart en lampa är värre än att inte ta med någon alls, då du tar dig djupare in och kan få problem på tillbakavägen om lampan går sönder.
 • Trampa försiktigt – Glas, murbrock, osäkra golv. Varje kliv bör ske med eftertanke.

För den som vill läsa mera kan jag tipsa om två saker: UE-forumet 28dagarsenare.se, som även har ett underforum för geocaching, samt Jan Jörnmarks bok Övergivna platser. Den sistnämnda har även en hel del häftiga bilder på sin hemsida, både från Sverige och utlandet.

Bostadsområdet jag tänkte på i inledningen ligger för övrigt i Värmland, några mil norr om Karlstad. Jag är däremot inte hundra på exakt var. Någon som kan klargöra det för mig, och kanske länka till en cache i närheten? Det är en plats jag länge velat uppleva och utforska.

Tack till Sassa som ställde frågan om Urban Exploration. Har du en fråga? Hör av dig 😀

Två cachare i England upptäcker en bunker och hittar en cache.

2009 besökte jag denna fabrik i Göteborg tillsammans med ett gänga andra cachare från trakten.

Cachen var The Mad Scientist och var länge ett populärt besök bland svenska UE-älskare.

Såhär ser platsen ut i dag.

Annons

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Cacher, Läsarfråga. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Läsarfråga: Urban Exploration

 1. Blaufish skriver:

  UE regel #1 är att aldrig gå in med EN lampa. Det är farligare än att gå in utan ljus, eftersom man inte inser faran av mörker när man har ljus.

  Ha med minst två ljuskällor, gärna en vattentät eller icke-elektrisk (cyalume funkar även om man plurrat)

 2. Jozii skriver:

  Där var du snabb 😀 Lägger till det i texten som ett ”tillägg av Blaufish” 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s