Geocaching.se del 2 – Vad har hänt sedan sist?

Del 2 av 3 om geocaching.se och föreningen som ska ena Sveriges geocachare. Läs del 1 – kritiken.

I förra inlägget tog jag upp kritiken mot GCSE från förra året. Nu är det dags att ta en titt på vad som faktiskt har hänt sedan i höstas. Vad har föreningen gjort rent konkret?

Jag ställde en rad frågor direkt till styrelsen. För det första får jag lite halvbesviket säga att jag inte fått ett direkt svar på mitt meddelande, som öppet gav styrelsen chansen att visa sin sida av saken. Å andra sidan har det ju inte gått mer än några dagar, och både Paan och Motorcycledude (som är med i styrelsen) har faktiskt bemött inläggsserien på annat vis. Den förstnämnda i form av en mejldebatt mellan mig och honom, den sistnämnda via forumet på geocaching.se.

För det andra vill jag påpeka en sak: jag är fullt medveten om den oändliga tid och det fantastiska arbete som personerna bakom föreningen lägger ner. Saker som vi andra inte ser direkt utåt. Med den här inläggsserien är det inte min intention att såga geocaching.se, utan det är att framhäva de saker som föreningen gör och sättet de gör det på. Det är ingen hemlighet att jag är kritisk till saker som tidigare skett – de saker som togs upp i förra inlägget. Men jag vill att alla ska veta att jag respekterar de som gjort det – det är ett hästjobb de utför, och en del snedsteg är oundvikliga.

Med det sagt hoppas jag att alla tar lärdom: styrelsen får ett nytt tankesätt och tar sig tiden att åtminstone reflektera över de saker som tas upp av medlemmarna medan ”de kritiska” tar sig en funderare på hur och varför de kritiserar.

Och baserat på det och de svar som ändå har kommit in har jag kommit fram till tre punkter som har förändrats sedan förra året. Tre väldigt viktiga saker:

  1. Större geografisk representation i styrelsen – Det har kommit in nya ansikten, och förhoppningsvis kommer det att bli fler därtill. Med en större bredd och folk från hela landet blir det såklart svårare att hålla styrelsemöten men en klart bredare variation och nyans i besluten som fattas.
  2. En öppnare attityd – Tidigare var styrelsen defensiv så fort kritik uppstod. Detta har ändrats något, kanske i och med nya personer i styrelsen.  Jag tror även att man verkligen tog vid sig av kritiken förra året och insåg att man måste lyssna mera. Här har det blivit en bättring, men det är fortfarande en bit kvar enligt min personliga erfarenhet.
  3. Bättre förståelse från medlemmarnas sida – Detta är en sak som är ytterst viktig och som fortfarande är långt ifrån hundra procent sant, men som är på god väg: Jag tror att medlemmarna har fått en annan bild av det jobb som styrelsen gör. Som Jasy skrev: ”Likt många andra så gick jag ur föreningen, men fortsatte att gnälla genom forumet. Jag insåg dock att det var fel sätt att hantera situationen på och jag är nu åter medlem. För att försöka påverka så har jag skickat in många förslag och ett antal motioner.” Det senaste året tror jag att fler har insett att det inte hjälper att bara gnälla. Jasy fortsätter: ”Fastna inte i gnällträsket, utan försök att vara positiv och konstruktiv!”

Dessutom kan en fjärde punkt tilläggas, men jag anser att den har missat sitt syfte och därför inte förtjänar en plats bland ”de tre viktiga” ovan: lokala forum. Motorcyckledude var snabb att påpeka att dessa har införts för att bredda den geografiska mångfalden.

Men allvarligt: det finns tre sådana forum (Halland, Blekinge och Östergötland), varav den som är mest aktiv är Blekinge med – hör och häpna – hela fem trådar! En god tanke som tyvärr inte har fått den respons från medlemmarna som den förtjänar. Men jag anser ändå detta vara ett plus för ett gott försök, då det visar att styrelsen faktiskt har ändrat attityd. Det går hand i hand med punkt två ovan.

Sådär. Har jag missat någonting? Är du av en annan uppfattning? Kommentera gärna 😀

Annons

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Föreningar & webbsidor. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Geocaching.se del 2 – Vad har hänt sedan sist?

  1. jasyse skriver:

    Jag hänvisar till min kommentar, som gick händelserna lite i förväg, till joziis förra inlägg: http://geobloggen.com/2011/08/27/geocaching-se-del-1/

  2. Pingback: Geocaching.se del 3 – Tankar om framtiden | GeoBloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s