Geocaching.se del 3 – Tankar om framtiden

Del 3 av 3 om geocaching.se och föreningen som ska ena Sveriges geocachare. Läs del 1 och del 2.

Nu har jag gått igenom kritiken och hur föreningen har hanterat den. Men hur kommer det att – eller kanske snarare borde det – se ut i framtiden? Det här inlägget är en blandning av realistiska tankar och spontana idéer som skulle kunna ge geocaching.se det lyft som behövs:

 1. Större variation i styrelsen – Nu ska vi inte ta det för långt i form av ”lika mellan män och kvinnor”, men visst vore det en klar fördel med kraftig variation mellan ålder, kön och inte minst geografiskt läge. Bort med Göteborgsövervikten. Som nämnt i förra inlägget är detta något som delvis redan har skett.
 2. En brinnande styrelse – Viktigast av allt vad gäller styrelsen är drivkraften och viljan. Detta gäller vilken grupp, förening eller företag som helst. Inaktiva styrelsemedlemmar borde genast bytas ut mot nya, drivande krafter. Det som driver en förening som GCSE är inte dess styrelse som helhet, utan individerna i den.
 3. Styrelsemöten online – När geografin blir ett hinder blir beslutsfattandet digitalt. Regelbundna möten med webbkamera skulle kunna vara lösningen. För styrelsen måste föra en dialog och vara snabba att fatta beslut.
 4. Vågade beslut – Styrelsen får inte bli ett hinder som röstar ner nya idéer. Självklart ska nytänk granskas och nya funktioner, idéer och påhitt ska inte bara rullas fram utan att vara genomtänkta. Men styrelsen måste våga prova mera och konstant förnya föreningen.
 5. En aktiv hemsida – Nyhetsflödet på framsidan är dött och ingen bryr sig egentligen om nypublicerade cacher i andra delar av landet. En aktiv förstasida med till exempel bloggflöden från externa hemsidor, info om kommande event, senaste inläggen från forumet, nya cacher i ens egen kommun, och så vidare skulle ge mer liv åt sajten som helhet.
 6. Nya rutiner – Vanliga, defensiva argument från styrelsen är att det är så mycket att göra och att allt görs ideellt. Då är det kanske dags att göra om rutinerna lite? Exakt hur är jag osäker på, men det måste vara enkelt för de individuella styrelsemedlemmarna att på egen hand ha idéer och starta projekt. Självklart kan inte vem som helst koda in nya funktioner, men alla kan till exempel svara på mejl – något som tidigare har skett ganska långsamt.
 7. Frivilliga medlemmar – Jasy tipsade tidigare om att medlemmar och personer som vill hjälpa till men inte vara med i styrelsen kan göra det. Föreningen borde uppmuntra detta mera och låta medlemmarna ta initiativ.
 8. Länkar till lokala föreningar – Man har infört lokala forum, men det finns inga medlemmar som skriver där. Rätt tänk, fel approach. Ta istället och framhäv de lokala forum som redan finns på externa sidor. Ge dem utrymme på sajten, länka till dem, uppmuntra cachare som bor i rätt område att bli medlemmar där också. GCSE ska fungera som en paraplyförening, inte det enda tillhåll medlemmarna har.
 9. Ta lärdom av utlandet – Styrelsen borde sätta sig ner, ta en titt på amerikanska cachingsidor från olika stater och communitysidor från andra europeiska länder och mynta ut vad som gör dem bra. Vad har de för bra funktioner respektive mindre bra på sina hemsidor? Vad skulle passa den svenska communityn?
 10. Lär av GC Book (men kopiera inte rakt av) – GC Book var uppstickaren som lyckades ro till sig en hel del medlemmar ganska fort. Formlen var det Facebookliknande upplägget och medlemsbaserade innehållet. Där är det medlemmarna som står för innehållet: bilder, blogginlägg, omröstningar, osv.
 11. Aktiva medlemmar – Och det leder till denna punkt. Ingen communitysida kan vara framgångsrik utan aktiva medlemmar. Och då talar jag inte om att de betalande medlemamrna ska vara med och fatta beslut, utan om alla som har en gratis användare på geocaching.se. Det är de som står för aktiviteten och innehållet, styrelsen är bara till för att skapa kanalerna som det sker via. Det är dessa kanaler som i grund och botten behöver förnyas.
 12. Nytt utseende – Jag vet att geocaching.se har ett relativt nyuppdaterat utseende. Men här behövs ändå en drastisk förändring för att forumet inte ska vara det enda viktiga. En ljusare look, starkare kontraster, mer ”modernt” upplägg och såklart mer fokus på medlemmarna direkt på framsidan. Här vill jag igen framhäva gcbook.se: utseendet är minimalistiskt och snyggt, och det som fyller framsidan är medlemmarnas aktiviteter.
 13. Omröstningar om beslut – Så fort det är tal om något nytt ska inte styrelsen stänga sig inne i egna, privata möten. Öppna upp för medlemmarna och starta omröstningar och diskussioner.
 14. GC.com’s feedbacksystem – En av de bästa sakerna geocaching.com har gjort är i min mening att införa deras feedbacksystem där medlemmarna föreslår vad som ska hända i framtiden och får rösta fram sina favoritidéer. Det skapar interaktion och ger en klar och tydlig hint om vad folk faktiskt vill ha, något som kan vara väldigt svårt att förutspå.
 15. What’s in it for me? – Som togs upp i ett tidigare inlägg är denna avslutande punkt en som jag tycker är extra viktig, då den summerar många av ovanstående. Medlemmar – inte bara potentiella sådana utan även de som redan betalar – måste få det tydlig skrivet: ”detta får jag ut av mitt medlemskap”. Och då talar vi inte bara om att lista de konkreta fördelarna som alltid gäller, utan snarare att de saker styrelsen gör faktiskt syns utåt. Att medlemmarna känner att styrelsen arbetar och gör något för dem. Styrelsen måste alltså bli bättre på att arbeta med rätt saker och att förmedla detta utåt. ”Medlemmarna borde inte gnälla för vi arbetar jättehårt med saker som de inte märker av” är ingen ursäkt. Om dessa saker är administrationsgrejer (betalningar och så) kanske punkt 6 om nya rutiner borde tas upp igen. Tiden ska läggas på rätt saker!

Det var 15 saker som tål att tänkas på. Min kortsiktiga förhoppning är att styrelsen skriver ut denna lista och går igenom den punkt för punkt på nästa möte. Mina långsiktiga förhoppningar är att några av idéerna blir realitet och att listan leder till fler idéer, en ändrad attityd och fler vågade beslut från ledningen själva – och medlemmarna, betalande eller ej.

Har du saker du vill lägga till eller ta bort från listan? Kommentera!

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Föreningar & webbsidor. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Geocaching.se del 3 – Tankar om framtiden

 1. jasyse skriver:

  Ja, vad skall man tillägga? En ambitiös genomgång av Jozii! Det som tål att understryka är att det inte bara är styrelsen utan också medlemmarna som måste bli mer aktiva och kommunikativa. Och att styrelsen lyssnar. En förening är inte dess styrelse utan dess medlemmar!

  /jasy

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s