Intervju: geocaching som en del av undervisningen

Marie ”fottografen” Andersson är lärare på Eskelhem skola i Visby. Tillsammans med sina elever geocachar hon. Eleverna är indelade i ”team” med egna alias, utöver klassens samlade alias Team Eskelhem. Dessutom skriver Marie och eleverna själva om klassens upplevelser på hemsidan geocachingiskolan.se.

Hej Marie! Hur kopplas detta till de ämnen och saker barnen ska lära sig i skolan?

Jag ser det som att kunna arbeta ämnesövergripande i väldigt många skolämnen. Det är viktigt att vi verklighetsförankrar skolämnena, så att de inte blir just skolämnen. Att arbeta ämnesövergripande finns skrivet i flera av ämnena i Lgr 11, likaså kopplingen skolämne-verkligheten. Det står inget skrivet i Lgr11 ”hur” vi lärare ska arbeta, bara ”vad” och ”varför”. Kopplingen finns även skriven på hemsidan.

”Jag vill testa att flytta ut undervisningen från klassrummet, rent fysiskt.”

Är du ensam lärare om projektet?

Ja, det är jag som är drivande. När vi ska arbeta med projektet har jag också hjälp av personal från skolans fritidshem.

Hur kom du på idén att starta projektet?

Eftersom jag själv är geocachare så har tanken växt fram. Den som ”sparkade” igång mig är Ann-Charlotte Keiller som arbetar med sina förskolebarn med geocaching. Jag tänkte att om förskolan kan så måste skolan också kunna. När jag själv varit ute och geocachat privat har jag hela tiden tänkt att det här kan man koppla till det ämnet och det här till det ämnet och så vidare.

Hur länge kommer projektet att hålla på och hur ofta kommer ni att hålla på med det?

Projektet startade i augusti och kommer att hålla på ända fram till juni 2012. Vad som händer efter juni vet jag inte. Vi får utvärdera och se vad eleverna tycker.

Hur är projektet uppbygt? Berätta om team, uppdrag, cachingturer, och så vidare.

Upplägget är egentligen att jag vill att eleverna ska få prova på geocaching och att det passar in utifrån våra styrdokument. Jag vill testa att flytta ut undervisningen från klassrummet, rent fysiskt.

Att geocacha i en hel klass är inte att föredra eftersom de flesta vill vara nära GPS:en, därför har jag valt att dela upp dem i team om 4 elever i varje. Varje team har fått välja sitt eget teamnamn vilka du hittar under fliken ”Team och cacher”. Med tanke på att många geocachare har ett Teamnamn tyckte jag att det var en bra idé. Uppdragen kommer varefter jag kommer på dem.

Jag har flera uppdrag som ligger klara för publicering men de publiceras lite pö om pö. Alla uppdrag har på något sätt koppling till Lgr11 – det kan ha att göra med att skriva en berättelse, lösa en matematisk fråga, och så vidare – men allt är kopplat till geocaching. Kan inte avslöja vad de egentligen innehåller, det vill jag hålla på. Du får läsa mer när de väl publiceras.

Cachingturerna går till så att varje team har fått välja vilka cacher de vill leta efter – de har kollat attribut, storlekar på cachen, avstånd från skolan, med mera på geocaching.com, där de har egna konton, för att vara säkra på att de kan och vill leta efter just den cachen. Jag tar med mig två team varje gång, då vi är två i personalen som kan åka med. Jag har skrivit ut cachens beskrivning så den läser vi tillsammans innan vi letar efter cachen – viktigt att inte enbart leta efter en cache utan även lära sig något om platsen vi besöker.

Jag har också skrivit ut dekrypteringsmallen och plastat in så att eleverna får koda av ledtrådarna innan vi sätter igång. Sedan är det bara att börja leta. Under själva letandet dyker det hela tiden upp saker att diskutera, till exempel allemansrätt. Vi rör oss ofta i naturreservat och då blir det intressanta diskussioner eftersom allemansrätten inte alltid gäller där. Vi uppskattar avstånd, tittar på naturen – likheter och skillnader, till exempel vad skillnaden är mellan en tall och en gran.

Efter cachingrundorna åker vi till skolan där de får logga sina hittade eller ej hittade cacher på geocaching.com. Om det finns tid så skriver vi även ett blogginlägg på hemsidan om just den specifika rundan. Jag fotograferar och lägger ut lite bilder, dock aldrig med elevernas ansikten.

Tror du att det kommer att bli svårt att hålla projektet vid liv i så lång tid?

Jag tror inte att det kommer att vara svårt. Planen är ju att hålla på ända till i sommar. Jag gör detta en förmiddag i veckan så tiden lär räcka till och hela tiden kommer jag på nya saker man skulle kunna göra. Jag tänker lägga in olika faser i projektet. Nu letar vi cacher, sedan ska vi skicka iväg TB och även tillverka kreativa och påhittiga cacher som ska läggas ut i elevernas närmiljö och sedan publiceras. Blir det tid över så ger vi oss ut på nya cachingrundor. Tiden ser jag inte som något problem.

Har du fått respons från föräldrar och andra lärare?

Ingen respons från föräldrar så här långt, men från andra lärare som följer vår blogg eller som läst om vårt projekt i Lärarnas tidning. Intresset kring geocaching i skolan är stort.

Tack fottografen för intervjun!

Annons

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Geocaching i skolan, Intervjuer & Media. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Intervju: geocaching som en del av undervisningen

  1. Marie Andersson skriver:

    Hej Jozii

    Några korrigeringar bara 🙂

    1. Jag arbetar inte i en lågstadieklass utan i en 4,5,6:a

    2. Jag skriver enstaka inlägg i bloggen, annars är det eleverna själva som skriver eller vi som hel klass tillsammans. Det är alltså eleverna som fyller http://geocachingiskolan.se med innehåll. Jag har bara varit med och ”sparkat” igång den 🙂
    // Marie

  2. Jozii skriver:

    Korrigerat 😀 Tack!

  3. Pingback: Jag blev intervjuad av Geobloggen | Öpedagogen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s