Stort tack till alla som har deltagit i undersökningen om Geobloggen och er läsares vanor och åsikter kring hemsidan. Svaren kommer jag att ha i åtanke inför framtida ämnen och inlägg – framför allt vad ni vill se mer av och vad ni inte tycker är intressant.
Dessutom tycker jag att det är otroligt kul att jämföra och analysera. Undersökningen är fortfarande öppen, så om du inte har deltagit ännu föreslår jag att du gör det nu. Men här kommer några preliminära tankar som jag kommer att ta med mig:
Blogginläggen
Ni är väldigt nöjda med hur ofta nya inlägg publiceras. Just frekvensen är det som fått flest tior – toppoäng! Samtidigt är det en väldig spridning av röster på de lägre betygen av just frekvensen. Någon har till och med sträckt sig så lågt som en trea.
Gällande innehåll och kvalité är ni generellt nöjda med många som har lagt sig på sjuor och åttor. Bra betyg med rum för utveckling och förbättring. Den stora frågan då är såklart vad det är mer specifikt som kan förbättras. Delvis kommer jag in på det längre ner.
FAKTA: Det mest lästa blogginlägget någonsin är en gästartikel om Oregon 550T, skriven av j-annie och publicerad i september 2009. Mest kommenterade inlägget är även det från hösten 2009, när geocaching.se låg nere.
”Fasta sidor”
När jag skrev undersökningen kom jag inte riktigt på något bra begrepp på dessa. Jag syftar alltså, som jag beskrev i undersökningen, på de flikar som finns överst på sidan. Miljömedvetna, Lärare, Projekt Geocaching, Videoklipp, och så vidare.
Jag kan nu dra följande slutsats: ni gillar dessa, men läser dem sällan. Antagligen besöker ni dem någon enstaka gång när de är nya eller jag länkar till någon av dem i ett blogginlägg, eller om ni faktiskt faller in under kategorin som de syftar på, till exempel i fallet lärare. Men annars är det sällan ni letar er hit. Samtidigt är ni mer nöjda med kvalitén på dessa än på de vanliga blogginläggen.
Jag kommer att fortsätta utveckla och expandera dessa allteftersom inspiration och intresse från min egen sida uppstår. En del av flikarna är allmännyttiga (till exempel Videoklipp och Länkar), andra läses nästan aldrig men är utmärkt infomaterial som jag länkar till när specialintresserade mejlar mig och frågar, till exempel nybörjare eller journalister.
FAKTA: Förutom startsidan (28 208 träffar) är det sidorna Om Geobloggen (2 853), Downloads (2 659) och Länkar (2 225) som är mest besökta.
Utseendet
Här är det väldigt spridda åsikter, med allt från tre till tio i helhetsbetyg och ingen tydlig utstickare. En svag lutning åt fem och åtta. Ganska mediokert, med andra ord. Noterat! Förslag på hur det kan se bättre ut mottages gärna.
Mer specifikt tycker ni att hemsidan är lättnavigerad och enkelt – trots alla flikarna, det är jag glad för. De har ofta oroat mig och anledningen till att jag inte byter utseende mer drastiskt till något roligare är för att det är otroligt svårt att hitta mallar som kan hantera så många flikar på ett bra sätt utan att det blir tonvis av rader och ser rörigt ut.
Ni tycker även – men inte lika starkt – att det är bra bilder på hemsidan. Ni tycker däremot inte att utseendet är varken spännande, unikt eller kreativt. Endast några få har röstat på dessa.
I stort sett alla tycker att utseendet ändras med nya bilder och bakgrundsfärg precis lagom ofta. Några få tycker att det ändras för ofta.
FAKTA: Totalt har Geobloggen haft 23 olika headers, det vill säga bildspelet överst på sidan. Ursprungligen användes en annan, lite roligare, mall. Men den byttes ut när det blev för många flikar och de inte fick plats. Idén med olika bilder i headern har dock alltid hängt med.
Helhetsintryck
Hemsidan rent övergripande har ni genomsnittligt gett en svag åtta. Ni beskriver främst innehållet som intressant, informativt, innehållsrikt och kreativt. Ni tycker i stort sett inte alls att hemsidan är överraskande eller att det publiceras många bilder.
Särskilt punkten ”överraskande” är något jag skulle vilja arbeta vidare på. Undrar hur jag ska gå till väga…
FAKTA: Bästa dagen rent besökarmässigt var den 16 juni 2010. Då fick hemsidan 499 träffar. Det var då Geocaching Magasin publicerades, och rand_althor skrev om det på forumet på geocaching.se. Länken han la upp där genererade 97 klick den dagen.
Detta vill ni se mer av
Det här är min favoritfråga i undersökningen – vilka ämnen tycker ni är mest intressanta, och vilka vill ni inte alls se mer av?
Den stora vinnaren är ”personliga berättelser”. Dessa tycker ni är väldigt intressanta. Jag har medvetet alltid försökt överväga med annan typ av innehåll för att Geobloggen ska stå ut i mängden och inte vara ”bara en vanlig blogg”, samtidigt som de personliga berättelserna alltid funnits där också. Sådana ger ju trots allt en personlig prägel. Och eftersom det verkar vara det ni vill ha mest av kanske det är dags att bjuda in lite fler gästskribenter på den punkten eller göra mina egna personliga berättelser mer intressanta?
Intervjuerna är även de väldigt omtyckta, och då de fungerar som en form av personliga berättelser kan det helt säkert bli fler av dem framöver! ”Specialartiklar”, det vill säga GPS i undervisningen, turismcaching, kreativ caching, och så vidare ligger på ungefär samma nivå som intervjuerna.
Något mer som ni är intresserade av och som jag själv upplever att jag har varit ganska dålig på är andra föreningar och hemsidor. Visst har jag skrivit en del om geocaching.se, men jag tycker själv att jag är dålig på att bevaka nyheter och nya händelser på andra hemsidor. Kanske en utökning här!
Det framgår också av en kommentar att just nyhetsinlägg är något som saknas. Tyvärr är detta något som – hur mycket jag än skulle önska det – antagligen inte kommer att dyka upp i större utsträckning då jag helt enkelt inte har lusten eller orken att bevaka nya aktiviteter och händelser i cachingvärlden. Jag skriver om dem om jag snubblar över och tydker de är intressanta, även om de hunnit bli ”gamla” redan då.
Det ni minst av allt vill se mer av är videoklipp och tävlingar. Videoklipp är ingen större risk – tävlingar kommer jag att dra ner på. Jag gillar själv att publicera tävlingar, men bristen på deltagande stämmer bra överrens med hur ni har svarat i omröstningen – ni är helt enkelt inte intresserade av dem.
Såhär beter ni er
En annan väldigt intressant fråga är hu ni beter er på hemsidan – vad ni gör och inte gör. Jag har redan konstaterat att ni sällan återkommer till de fasta sidorna. Samtidigt kan jag konstatera att i stort sett alla läser dem en gång.
Majoriteten av er får inte nya inlägg via mejl eller RSS, utan besöker hemsidan på gammalt hederligt vis för att se om något nytt skrivits. Det är såklart bra för statistiken, men jag kan ändå rekommendera er att anmäla er till e-posttjänsten i sidpanelen om ni vill få inläggen direkt i mejlen istället.
Två tredjedelar av er kommer ibland till hemsidan i jakt på specifik information. Ungefär lika många har för vana att delta i de omröstningar som dyker upp i sidpanelen samt har besökt bloggens inläggsarkiv åtminstone en gång.
Mer eller mindre alla anser sig själva vara erfarna geocachare, eller har valt ”vet ej” på den frågan. En tredjedel av er äger Geocaching Pocket eller Magasin.
Ni är generellt väldigt dåliga på att kommentera inlägg. De flesta gör det aldrig medan de som gör det bara gör det några gånger varje månad.
Det här blev ett väldigt långt inlägg, därför väljer jag att dela in det i tre delar. Den andra delen, som kommer inom några dagar, kommer att ta upp övriga kommentarer som gavs i form av löpande text – både positiv feedback och negativ kritik, och några saker vill jag gå djupare in på.
Tog du inte chansen att lämna en kommentar i slutet av undersökningen? Gör det gärna i detta inlägg istället.
Pingback: Slutsatser av undersökningen – del 2 | GeoBloggen
Pingback: Slutsatser av undersökningen – del 3 | GeoBloggen