Slutsatser av undersökningen – del 2

För det första: ursäkta den slöa bloggnivån på senare tid. En tillfällig svacka 😉

För det andra: dags att återgå till den artikelserie jag var mitt uppe i. En summering av den undersökning om Geobloggen jag bad alla er läsare att delta i. Undersökningen är fortfarande öppen, så om du inte har svarat ännu blir jag jätteglad om du tar dig tiden att göra det. Det har bara tagit runt fem minuter för de flesta andra 😉

Du kan läsa del 1 av summeringen här, där jag tog upp en hel del slutsatser av de saker ni har svarat. Den här delen – del 2 – tar upp en del mer specifik och tyngre kritik.

I slutet av undersökningen fick ni möjlighet att lämna en kommentar i löpande text. Någon tackade för en bra hemsida, en annan gav en förklaring till sitt val i en av frågorna. Och så kom det några intressanta kommentarer med kritik. Saker jag absolut tar åt mig av och ska ha i åtanke i framtiden! En del vill jag dock diskutera lite mer ingående.

Dålig nyhetskoll

En person skrev: ”En blogg som gör anspråk på att vara den ledande cachingbloggen bör nog följa vad som händer bättre.” Personen skriver även att information når ut mycket snabbare på forumet på gc.se, och att ”det känns lite som att personerna bakom bloggen inte riktigt hänger med i vad som händer i cachingsverige.”

Jag får ärligt instämma – jag har sällan koll på vad som händer, och när jag har det vet alla andra redan om det. Jag önskar att jag hade lusten att nosa runt mer och inte bara upprepa det Groundspeak skriver i sina nyhetesbrev.

Men jag bloggar så länge jag tycker det är kul. Och just den biten – hur gärna jag än skulle vilja vara bättre på den – tycker jag inte är särskilt kul. Därför blir det väldigt lite av nyheter här. Ett förbättringsalternativ skulle vara att få in vanan att regelbundet följa andra hemsidor oftare. En annan skulle vara att omformulera bloggens syfte.

Sluta sprida geocaching

Det har alltid varit skilda meningar om huruvida geocaching ska förbli en hobby för en liten skara eller om det bara är kul att fler och fler lär sig vad det är. Min ståndpunkt är inte hemlig: jag tycker det är görkul när kommuner anordnar geocachingprojekt, kommersiella anläggningar hyr ut GPS:er och skapar egna rundor, samt när skolor ordnar projektdagar med sina klasser. Det syns tydligt i mycket av det innehåll som finns på hemsidan.

En person skrev: ”Jag har svårt att se poängen med dina ständiga strävanden att till varje pris sprida geocachingen och maximera antalet användare. Redan existerande cachare gynnas knappast av den kraftiga expansion du förespråkar, t ex genom att kasta in alla svenska skolbarn i leken.”

Så långt förstår jag hans ståndpunkt och kan bara konstatera att vi tänker olika. Jag kommer inte att dra ner på förespråkandet, även om mitt mål inte är att ”maximera antalet användare”. Det är snarare att inspirera och se andra människor ha roligt med vår gemensamma hobby, ett av hemsidans främsta syften.

Däremot förstår jag inte riktigt denna kommentar från samma person: ”Kanske skulle du tänka lite mindre på dina egna ekonomiska intressen och lite mer på oss andra geocachare som inte vill se vår hobby utvecklas i den riktning du önskar (och är tämligen ensam om).”

Är jag tämligen ensam om att tycka om att våra skolbarn får prova på geocaching och ha en rolig dag ute i skogen? Det hoppas jag inte.

Tänk mindre på den ekonomiska vinningen

Och vilken är min egen ekonomiska vinning som samma kommentar syftar till? Jag har föreläst om geocaching vid ett par tillfällen och självklart fått betalt för besväret. Och jag säljer bloggens breda innehåll i bokformat, men mer för att det har varit otroligt roligt att göra en bok än för att tjäna några pengar. Jag kan avslöja att boken genererat några tusenlappar i vinst, men det är allt.

Tanken att vissa kan ta illa vid av det har aldrig slagit mig förut. Jag har dock aldrig tänkt att det är något jag vill göra för att tjäna pengar – jag gör det åter igen för att det är kul.

Otajmad kritik av GCSE

Det här var en ytterst spännande kommentar! Viss sanning ligger det nog i den: ”När föreningen på allvar inleder ett förändringsarbete, då börjar bloggen kritisera föreningen. Otajmat.” Samtidigt vill jag försvara mig här: den artikelserie jag skrev om föreningen tidigare i år var menad att pusha styrelsen att verkligen genomföra förändringarna och inte bara föra löst snack utan handling.

Jag fick en del kritik om detta redan då artiklarna publicerades. Jag har förstått nu att flera inblandade tagit kritiken från min sida personligen. Men jag hoppas att de – inklusive personen som lämnade ovanstående kommentar (lugn, jag kan inte se vem du är) – förstår mitt syfte och att jag vill föreningen allt väl.

När jag ser tydliga och positiva resultat, då kommer jag att skriva ett väldigt positivt inlägg om föreningen som reflekterar det jag faktiskt tycker och tänker.

Stort tack till de personer som tog sig tiden att kommentera! Jag tar era tankar till mig. Dock ska Geobloggen inspirera och bidra till en utveckling av hobbyn. Därför kommer jag inte att hålla tillbaka i varken kritik eller förespråkande. Håller du med i kritiken? Kommentera gärna detta inlägg!

Annons

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i Allmänt, GeoBloggen. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Slutsatser av undersökningen – del 2

 1. Nordh skriver:

  En kommentar vad gäller följande:
  ”En person skrev: ‘Jag har svårt att se poängen med dina ständiga strävanden att till varje pris sprida geocachingen och maximera antalet användare. Redan existerande cachare gynnas knappast av den kraftiga expansion du förespråkar, t ex genom att kasta in alla svenska skolbarn i leken.'”

  Det är givetvis lätt att se såväl fördelar som nackdelar med att skolbarn testar på geocaching där den främsta nackdelen är att det definitivt kan öka risken för muggling. Samtidigt ingår (i princip) geocaching i den nya läroplanen för grundskolan, dvs. LGR 11. För 7-9 gäller bl. a. följande i innehållet för ämnet Idrott och hälsa: ”Att orientera i okända miljöer med hjälp av kartor och andra hjälpmedel för positionering.”

  Det är klart att det inte nödvändigtvis MÅSTE vara geocaching som avses, men det är logiskt att det är geocaching som väljs för orientering med hjälp av andra hjälpmedel än karta för positionering.
  Vad Geobloggen gör är då snarare att underlätta för de lärare som vill prova på det för sina elever, men inte riktigt själva har kunnandet.

  (Det var f.ö. med en fråga om geocaching i den senaste upplagan av ‘Veckans Nutidsfrågor’: ”Gillar du skattjakt? Då kanske du har testat att leta skatter med hjälp av gps. Det är något som även klasser prövar på som friluftsaktivitet. Vad kallas detta? 1) Geocaching X) Draggning 2) Pejling”)

 2. Jozii skriver:

  Jag tror att det kan vara en bra idé att inte allt för tidigt introducera barnen i skolor som har geocachingprojekt för geocaching.com. Kanske hur man hittar cacher på kartan och vad ikonerna betyder, men inte hur man placerar ut egna. Och fördelen med skolprojekt är ju också att de tar det i en pedagogisk ordning: barnen får själva prova på innan de placerar ut, och när de placerar ut gör de det under guidning från sin lärare.

  Så jag tror egentligen inte alls att just skolbarn har en negativ effekt på kvalitén. Jag tog upp ämnet på G+. Craig Rathbone svarade: ”Cache quality lowered? I think the general caching community is doing that themselves…”

 3. jasyse skriver:

  Några korta kommentarer:

  Hur i all världen skall vi kunna hindra att geocaching sprids. Låt det spridas på Internet, det är ju det som Internet handlar om (Däremot är jag skeptisk till olika typer av tryckt säljmaterial). Och låt flera vara med, då kommer fler idéer och det utvecklas.

  Det där med ”ekonomisk vinning”. Jag håller på att ge ut min bok som jag trycker i en liten, men dock, upplaga. Alltså tar jag en ekonomisk risk, skall jag då inte få göra mig en slant? Eftersom jag dessutom är utan anställning så känns det ganska pirrigt att riskera en så pass stor summa som jag gör.

  På samma tema kan jag ju avslöja att jag har planer på att starta en verksamhet i geocachingens närhet. Är det också förbjudet? Den som har skrivit om ”ekonomisk vinning” kan ju försöka att nämna en hobby där det inte finns ekonomiska intressen…

 4. Blaufish skriver:

  Jag skulle tippa att ”ekonomisk vinning” bara är att någon mentalt buntat ihop dig med den lilla fallangen som ville att GCSE skulle bli ett stort ekonomiskt drivet förbund.

  Det kan ju framstå som att du tjänar pengar eftersom du har sålt bok via LuLu men jag tvivlar på att du blev miljonär på den övningen 🙂

 5. Jozii skriver:

  Haha, nej miljonerna uteblev 😛

 6. Pingback: Slutsatser av undersökningen – del 3 | GeoBloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s