Att tatuera in en travel bug

Heider1 i Göteborg är en, Dark Star i USA en annan. Och nu funderar jag själv på att göra det. Fast det ska inte vare en vanlig travel bug. Det måste vara något unikt, personligt och betydelsefullt – med en loggbar kod som bonus!

En sökning på Google ger massor med bilder på tatuerade travel bugs som resultat. En del är faktiskt ganska kreativa, till exempel en med hela dogtaggen inklusive kedja tatuerad runt armen. De flesta är dock ”vanliga” bilder av TB:n inklusive koden. En sökning på Groundspeaks forum ger även det resultat, med trådar som diskuterar fenomenet.

Jag har två tatueringar. Den ena sitter på sidan mellan mage och rygg. Fyra tassavtryck som av många beskrivs som ”fånig”, ”fjantig” och ”gay”. Men för mig betyder den verkligen något, trots att den inte har ett dugg med en hund eller något djur att göra. Den beskrivs bäst med tre ord/fraser och ett exempel. Orden lyder: lekfullhet, livsglädje och barnslig busighet. Exemplet: Ni sitter ett större gäng vänner/familj runt ett matbord, kanske på en restaurang. Alla skrattar och har roligt och det är du som skämtar och skapar stämningen. Tänk en busig och glad hundvalp som alla älskar. Det är rent symboliskt.

En TB-tatuering har åtminstone en funktion. Personligen tycker jag faktiskt att denna tatuering är ännu galnare! Så långt kommer jag aldrig att gå.

En TB-tatuering har åtminstone en funktion. Personligen tycker jag faktiskt att denna tatuering är ännu galnare! Så långt kommer jag aldrig att gå, hur mycket jag än älskar geocaching.

Den andra sitter på foten och är en mer rakt-på-sak fras på danska: Dage du aldrig glemmer. Det är egentligen en företagsslogan vilket jag först var starkt emot, men som nu för mig symboliserar textens egentliga inneblörd snarare än förknippas med företaget. Tatueringen togs i grupp – av mina finska kollegor i Bulgarien. Jag halkade med för att jag var en del av gruppen och har bott i Finland. Men tro inte att jag tog den på grund av grupptryck. Det var en sak som jag tänkt på tidigare, och när det nu blev en grej i gruppen fick den extra betydelse! Dagar du aldrig glömmer. De som har varit och de många som jag har framför mig. Tatueringen ska påminna mig om dem.

Att jag sedan bott i både Danmark och Finland gör kopplingen till de två länderna snudd på klockren. Företaget är för övrigt Fritidsresor (”Dagarna du minns” är den svenska motsvarigheten av sloganen), som i Danmark heter Star Tour och i Finland Finnmatkat. Jag jobbar för alla tre under det gemensamma företagsnamnet TUI Nordic.

Min poäng med allt detta: en GC-tatuering måste för mig vara så mycket mera än bara det! Den måste ha en djupare betydelse, ett symboliskt värde och vara personlig och unik. Att kombinera det med en spårbar GC-kod blir i sig en symbol. Kreativitet och lekfullhet är två ord som jag spontant förknippar med TBs – och detta är väldigt viktigt eftersom geocaching kan försvinna och regler kan ändras. I framtiden kanske koden inte alls går att spåra online, och då måste jag ändå leva med den på min kropp.

Så den stora frågan nu är hur jag ska integrera koden i något mer. Jag är inte bra på att rita och är inte särskilt kreativ i bilder. En idé som dykt upp i mitt huvud är en vulkan som sprutar ut GC-koden. Vulkanen är så klart Lanzarote, en ö som jag börjar älska mer och mer. Men frågan är ju vad jag tycker om den om sex månader när jag flyttar här ifrån, för att inte tala om hur jag ser på den om många år. En tatuering är ju bestående. Vulkanen måste ha en mer abstrakt betydelse också och inte bara ”Lanzarote”.

Ytterligare krav är att tatueringen ska vara relativt liten. Då blir den billig och lätt att fylla i om 20 år när den tappat i färg, så den inte ser sådär tråkigt gammal och suddig ut.

Jag vet att ni inte kan säga vad som betyder något för mig, men jag vill ändå ställa frågan: Har någon några idéer eller spontana tankar? Och vad tycker ni egentligen tatueringar i allmänhet och GC-versioner i synnerhet?

Annons

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Kreativitet. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Att tatuera in en travel bug

  1. The Explorist skriver:

    Jag har ju min ”Explorist” tattoo med GC loggan, lite unikt fast inte loggbar ännu…

    Mvh Patrik

  2. Jozii skriver:

    Hur känns det med loggan? Tänk om den ändras? Och när blir den loggbar, ser fram emot att kunna logga discovered på dig 😛

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s