Återblickar: Hur såg det ut i Geocachingsverige för tio år sedan – del 1?

Efter att ha fått min bok i sin hand så funderade Jozii på om det inte kunde vara kul med lite tillbakablickar från geocachingens tidiga år här på Geobloggen. Jag tyckte att det var en bra idé och det kommer att komma några inlägg på temat.

Som de flesta av er säkert vet så började geocaching med att Bill Clintons administration släppte den exaktare GPS-signalen fri i maj 2000. Före det så hade det legat en störning på signalen för oss civila användare, vilket innebar en felvisning på runt 100 meter. Den hette SA och det stod för Selectiv Availabilty. Utan SA så blev noggrannheten i ett slag tio gånger bättre. Man kan jämföra det med att navigera mellan stadsdelar eller att hitta till en adress.

Eftersom jag jobbade med GPS under många år så läste jag det mesta som fanns att läsa i ämnet. En dag så läste jag på forumet sci.geo.satellite-nav om geocaching. Jag registrerade mig direkt på geocaching.com (12 februari 2001), bara för att konstatera att det inte fanns så mycket att leta efter. Det fanns två gömmor i Stockholm, men jag kunde inte hitta på ett ärende där just då. Det fanns också en listad i Göteborg, Dr. Alban (GC16B). Vid första bästa tillfälle så besökte jag platsen där den skulle finnas. Jag hittade den aldrig, och ingen annan heller.

3 april placerades äntligen en ny gömma ut i Göteborg av en amerikan som var på besök. Det var den smått legendariska Americana Cache (GC602) som idag vårdas ömt av min bror Gavia. Den blev loggad fem dagar senare. Min första FTF var bärgad! STF dröjde två månader, så skulle det inte kunna se ut idag. 🙂

 

 

/jasy

Annons
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s