Nya länder och nya upplevelser

Mitt första inlägg här på geobloggen handlade om exotiska resmål. Nu efter ett väl långt uppehåll med bloggandet (via geobloggen) återvänder jag till ämnet resor, men inte så långväga denna gång.

Vi bor på en kontinent som erbjuder fler länder att välja på än andra världsdelar sett till samma yta. Det finns både stora och verkliga microländer – Vatikanen kan man nästan få ned i en filmburk! Det har lockat till fantastiska bedrifter, så som att försöka logga så många länder som möjligt på 24 timmar. Det senast rekordet är på 15 länder och sattes av ett team från Nederländerna, Team Mac Bean Stash, The Heuv, Ellino, Mr. Loggy, Demostar, The Axe Factor, och Fine-Line. Mer om deras bedrift kan du läsa på Latitude 47 bloggen. Några planer på sådana rekordförsök har jag inte (än…), men att lägga land efter land till cachingkartan är ett givet mål.

Under den gångna helgen besöktes Litauen och Lettland under en intensiv cachingresa tillsammans med Ingabo och TMR68, det innebar för min del att 26 länder nu är markerade på kartan. Ännu saknas dock några länder, men den bristen kommer efterhand att ordnas till!

Det finns som sagt en del micro-länder, till exempel Vatikanen, men man kan även besöka mer närliggande ”länder”, ett av dessa är Åland. Det ger en extra flagga i statistiken, likvärdigt med Sverige eller Tyskland. Man kan givetvis ha synpunkter på vad som skall räknas som länder, men så länge inte geocaching.com tar bort några ”meriter” så klagar inte jag på att det finns ett och annat bonus-territorium att besöka.

Den som vill fylla hela Europakartan har att göra, det finns åtskilliga småriken och öar som alla har egna flaggor. Vilken skillnad mot exempelvis Nordamerika där man kan besöka två länder…!

Det fantastiska med geocaching är just att man kan lägga nivån där man själv vill, sätta upp egna ”galna” mål som man vill uppnå och ge sig ut på jakt efter dessa. Det viktigaste, oavsett vilka mål man sätter upp med sin jakt på länder, är ändå de nya upplevelser man får genom att resa. Vi geocachare får inte bara kultur och historia när vi reser, dessutom burkar man få nya idéer kring hur burkar kan gömmas, eller ibland hur man inte bör gömma burkar.

Annons
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nya länder och nya upplevelser

 1. Jozii skriver:

  Bonus-territorier… min spontana tanke var att det ju är ganska kasst. Att Åland räknas som ett eget land i statistiken är ju bara fel! Men när jag funderar lite är det nog bara roligt. Fler mål att satsa på och fler sätt att nå dem på.

  Men 15 länder på en dag? Galna geocachare! 😛

 2. Johan skriver:

  Visst är det bra att bo i Europa i det här avseendet, helt plötsligt känns alla länder som ett stenkast bort.
  Det upplevda avståndet till utlandet har för mig minskat ordentligt sen jag började med geocaching.

  Men nog finns det väl ändå mer än 2 länder i Nordamerika? Det består väl av minst 20 länder ändå 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s