Debatt: Geocaching och miljön

Jag brukar framföra geocaching som en hobby som kan få oss att hitta äventyret på nära håll. Att ge sig ut på härliga promenader i vackra omgivningar, gärna kryddat med lite historia eller annan kunskap, är vad jag uppskattar mest.  Drömbilden är leende geocachare som kommer vandrande med fika i ryggsäcken och ser fram emot att få en minnesvärd upplevelse i naturen.

Hur ser det då ut i verkligheten? I takt med att vår hobby växer så ställs det högre krav på oss utövare för att vi inte skall bli miljöbovar.

Dåliga exempel

De flesta som jagar statistik av olika slag står för onödig bilkörning. I en del fall så är det fler som delar bil, men i FTF-jakt så är det ofta en ensam person som kör en sträcka som inte skulle bli körd annars. Och det är ju sällan det bara är en som ger sig ut på FTF-jakt.

Att åka själv i bil hundratals kilometer för att ta en speciell gömma, eller serie, istället för att planera det ihop med andra aktiviteter är inte vettigt.

Olika rekordförsök med antal gömmor, eller antal platser av något slag, blir ju oftast en miljöbelastning.

En sak som jag inte uppskattar är flygresor över en helg eller annan kortare period. Det blir stor miljöpåverkan för en kort vistelse, även på kortare distanser.

Goda exempel

Det finns de som i mycket stor utsträckning utnyttjar kollektivtrafik och/eller cykel när de är ute och jagar.  Samåkning är naturligtvis också en bra lösning. Och om man skall ut och jaga statistik så kan man ju i alla fall undvika att åka miltals för att ta en FTF.

Det bästa, tycker jag, är att inte resa för att geocacha utan att geocacha när man reser. Här finns det naturligtvis ett gränsland.

Debattera!

Jag vill inte döma någon, utan bara lyfta frågan och inte skriva så mycket själv. Förhoppningsvis så blir det ni andra som kommer med synpunkter på hur vi skall undvika att bli en miljöbelastning. För övrigt så finns det ju också ett samband mellan den personliga ekonomin och miljöpåverkan…

Klimatkompensering

Här är ett par tips på klimatkompensering:

Cacha lugnt och grönt!

/jasy

Annons
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Debatt: Geocaching och miljön

 1. lenawassenius skriver:

  Bra sagt, jag och min cacharvännina samåker alltid och kör varannan gång, Vi försöker att cacha efter jobbet ibland på eftermiddagen och då blir det mindre körning hit och dit! Vi gillar att cykelcacha på sommar halvåret också. Det är smidigt om gömmorna ligger tätt!

 2. Jozii skriver:

  Ibland faller jag i kategorin ”onödig körning”, men å andra sidan är det alltid fråga om samåkning – vi cahcar flera personer, men har bara en bil.

  Jag tror att det viktigaste inte är att vi är ”bra” för miljön även om CITO opch liknande såklart uppskattas, utan att vi försöker minimera vår negativa effekt så mycket som möjligt.

 3. Jonas Öhman skriver:

  Ett sätt att cacha lite mer klimatsmart är att förse sin bil-gps med POI som är cacher. Med hjälp av GSAK och ett lämpligt makro går det snabbt och enkelt, fast det krävs ju att ens medåkande är förstående när man vill spontancacha.

 4. kanf skriver:

  Jag brukar planera in mina caching turer någon dag innan. Tar en hel dag för mig då det inte finns så många cacher i min stad.

  Kollar kortan, skriver en lista på vilken ordning jag ska försöka ta dom för att åka den minsta sträckan.

  Tänker kanske inte så mycket på miljön när jag gör det, utan mer på hur smidigt jag kan få det och lite på plånboken också

 5. Bra ämne! Men jag tycker inte bara det gäller när man geocachar att tänka på miljön, utan man ska väl alltid tänka på vad och hur man konsumerar och att inte råka glömma skräp i skogen?

  En geocachingkollega konstaterade förresten att det är smidigare att cykla när man geocachar – för då slipper man gå tillbaks till bilen som måste parkeras någonstans. En cykel är enklare att köra hela vägen fram, och på så sätt går det att spara tid. Jag håller med (och har ingen bil heller..)

 6. Själv så har jag ingen bil än så länge, så det är antingen cykel eller buss för mig, dock när vi ska ut på längre cacheresor så samåker vi och har ett mål med dagen, ofta ett event eller liknande.

 7. jasyse skriver:

  På Göteborg Städ Stad kan ni prova på elcykel 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s