Fornborgar på Öland – med trevliga sommarcacher.

Letar du efter trevliga utflyktsmål som kan kombineras med geocaching? Det finns många intressanta platser som också har en cache. Att besöka fornborgar på Öland är en trevlig syssla där både upplevelse och loggbehovet kan uppfyllas. Totalt finns det 16 fornborgar på Öland. Alla är ännu inte försedda med en cache – så det finns utrymme för fler utläggare på Öland!

Fornborgen Eketorp på södra Öland brukar de flesta turister hitta till (där finns också en cache), men Gråborg missar ganska många trots att platsen är sevärd med ett bevarat portvalv och ett litet kapell utanför murarna. För några år sedan använde man sig av georadar och undersökte området utanför borgen och hittade då bland annat en tidigare okänd vallgrav. Givetvis finns där också en cache. En bit norr om Gråborg ligger min favorit bland fornborgar på Öland – Ismantorp. Det är en fantastisk plats där man kan vandra bland ruiner och husgrunder, vilka alla syns tydligt. Det är inte många turister som hittar till platsen så möjligheten att få se lämningen (och logga cachen) ostörd är stor.

En annan intressant plats är Träby borg, som jag besökt innan det fanns en cache där, men idag kan man få utlopp både för fornborgsintresset och loggningsbehovet.

Bårby Borg är också spännande då den utnyttjar de naturliga branterna i landborgsbranten. Andra borgar på ön ligger på platta områden där man fått gräva vallgravar, vid Bårby Borg finns delvis ett naturligt försvar.

Nästan alla fornborgarna på Öland ligger en bit inåt land, det enda undantaget är Sandby borg, även där var jag på besök under min cachingrunda 2006 men då fanns ännu ingen burk på platsen. Idag är den bristen åtgärdad och du kan få både och vid din fornborgsrunda på Öland.

Annons
Detta inlägg publicerades i Cacher. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fornborgar på Öland – med trevliga sommarcacher.

  1. Lotte skriver:

    Tack för tips! Eventuellt blir det ett besök på Öland senare i sommar 🙂

  2. bojip skriver:

    Åh jag älskar gamla ruiner, borgar och liknande. Kommer jag till öland igen så blir det definitivt besök på flera av dessa platser! Tack för dina tips!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s