Köpa ny GPS?

Kära läsare!

Inlägget som följer skrev jag för några veckor sen, men jag kände att jag behövde bearbeta alla motstridiga känslor kring vad som hände en fredag eftermiddag och göra lite ändringar i texten. Men, i allt väsentligt så följer min text från den 20. Juli 2012;

Kära läsare!

Jag sitter och skriver detta inlägg med vältvättade och spritade händer. Kanske konstigt att jag nämner det, men om du/ni hänger med i hela inlägget så kommer det att framstå som fullt glasklart. När man går i tankar att köpa en ny, eller sin första, GPS-mottagare så får man många infallsvinklar om man går ut på nätet. Själv köpte jag en Garmin eTrex 30 i vintras och är väldigt nöjd med den. Skulle jag få frågan ”Vilken GPS ska jag köpa?” så blir mitt omedelbara svar, utan minsta tvekan; Garmin eTrex 30! Dagens lilla debacle har övertygat mig till fullo.

ImageDet är sista arbetsdagen före semestern och det är väl inte direkt högtempo under eftermiddagen. Vi körde lite hårt under morgonen för att hinna klart allt till ledigheten och effektiva som vi var så blev det slut på vettiga saker att göra efter lunch. Eftersom jag på senare tid börjat utforska funktioner och menyer på min lilla kära eTrex så passar jag på att ta en liten stund för att jobba vidare och hitta bra saker att använda mig av ute i geografin. Himla trevlig stund med en god kopp kaffe infinner sig.

Efter ett tag gör sig naturen påmind. Jag menar, en stund efter lunchen sådär, kroppens funktioner avstannar ju inte direkt och ett visst behov börjar kännas. Ja, jag behöver gå och skita, helt enkelt. Nu är man ju praktisk, som svensk man. En herdestund i avskildhet brukar ju många spendera med lite läsning, andra sitter med sin smartfån och pekar sig igenom tiden. Hörde på ett radioprogram för inte så länge sedan en lirare som hyllade tillkomsten av de nya smidiga pekskärmsmobilerna eftersom han slapp ta med sig sin laptop in på muggen. Tja, alla har vi vårt gift, antar jag. Den praktiske svenske mannen, Maken i Royal Frodemos, släpar alltså med gepässen till sanitetsinrättningen för att lära sig nåt nytt. Självklart tar jag med min andråjjdlur också. Jag menar, herregud, nån kan ju ringa och jag får inte missa nåt samtal eller, ännu större, tänk om det publiceras en ny cache? Det kan man ju inte ens tänka sig.

Väl inne vid porslinstronen lägger jag telefonen bredvid sätet på ett kraftigt lock i rostfritt stål. Där kan den ligga medan jag gör mitt och grejar med gepässen. Joo, härliga tider stundar och eldgivningscentralen för det tunga artilleriet skickar order att klargöra pjäserna, rikta och stå klart för eldgivning.

Nu händer saker och ting väldigt fort; Mitt i all mysighet så ringer helt plötsligt telefonen och eftersom den har vibrationsfunktionen inkopplad och ligger på ett plåtlock så skramlar det rejält och jag rycker förskräckt till. GPS:en som suttit stadigt i mina händer blir nu som en tvål i ett badkar och mina fumliga händer söker förgäves få ett nytt grepp om den kära dosan……….PLUMS!

??…?…. MEN, GUD FÖRBANNAT!!..!!! Vad är oddsen för att nåt sånt här ska kunna inträffa? Jag vet inga officiella siffror, men när det gäller mig och mina åstadkommanden så får man knappast tillbaka insatsen om man spelar på en sån här situation. HELVETES…! Mitt undermedvetna som, tack o lov, är betydligt snabbare än mitt medvetna skickar blixtsnabbt paniska signaler till ledningscentralen för det tunga artilleriet: EEELLD UPPHÖÖÖR!!! Det medvetna samlar smått ihop spillrorna av tankar och jag reser mig upp och ordnar till min klädsel för att kunna studera eländet bakom och under mig.

Jaha, där nere i avgrunden ligger alltså min fina lilla satellitkännardosa och lyser muntert upp genom vattnet och tusen tankar går genom min trånga skalle. Ska jag bara stänga locket, spola och gå härifrån? Nej, så fan heller, för det första är tvåtusen spänn mycket pengar och dessutom kommer väl aset att fastna i första bästa rörkrök. När sen en ilsken rörpulare tvingats riva ner rören och hittar dosan så behöver han bara få infallet att slå på enheten för att mötas av den muntra välkomsttexten som anger mitt namn, mitt mobilnummer och den käcka texten ”Ut med dig!” BUSTEED!, som dom vrålar i diverse TV-program. Bara att samla sig och få det oundvikliga gjort. Let’s get down and dirty, typ. Inte så mycket dirty som blöt i alla fall. Tack, min kära reptilhjärna, för att du inte tillät situationen bli värre. Alltså fiskar jag upp min fina dosa och sedan vidtar ett sköljande, tvättande och desinficerande av oss båda. Har ingen direkt bacillskräck, men det är mer för den allmänna känslan som jag är mer än lovligt grundlig.

En kamrat som köpte en Oregon 550 framhöll vattentätheten som ett av de stora lyften. Efter en lång, blöt och skitig dag så gillade han det praktiska i att bara iförd gepässen runt halsen kliva in i duschen och tvätta smutsen av de båda på en gång. Ja, eTrex:en är precis lika vattentät, det vet jag nu och jag har tagit flera cacher under semestern med samma precision som innan. Den har alltså inga som helst men som begränsar använbarheten. Tack för det, Garmin! Jag kan bara avsluta med att ge ett tips till en ny slogan för denna fantastiska serie av GPS-mottagare:

”Garmin eTrex: It takes all the shit you can throw at it!”

ImageAvslutar min tirad för idag med en bild på min eTrex bredvid min andra dyrgrip, Apisphere Geomate Jr, också den en kär medföljare på våra färder och jag vill ogärna gå ut utan att ha den i väskan också. Dubbelpipigt är aldrig fel.

Tack för idag, cachingsverige, ta det lugnt därute!

Detta inlägg publicerades i Utrustning. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Köpa ny GPS?

 1. Ola Andersson skriver:

  Kul historia! :-))))

 2. vallafrun skriver:

  Så sitter man mitt i natten och skrattar rakt ut. Jag undrar om detsamma gäller eTrex 20, tänker absolut inte prova. Vill inte ens provduscha med den.

 3. Jozii skriver:

  Hahaha 😀

 4. Anne Marie Bustgaard skriver:

  Skitkul

 5. Ann skriver:

  Fantastiskt bra skrivet, och vilken rolig historia. Tack för att du delade med dig!

 6. bJÖRN skriver:

  Ha,ha veckans bästa (och högsta) skrattsalva avlevererades under läsningen av detta förträffliga kåseri.
  URZUZ

  PS Tur man inte är ensam…..om att ta med satelitverktyget på muggen alltså. DS

 7. 1000sjöar skriver:

  En berättelse från verkligheten! Gepäss har jag inte fiskat i så grumligt vatten men en rakapparat har gjort samma resa. Predikar så ofta jag kan, använd en RIKTIG GPS, ingen lur i skogen. Eller i båt. tappade min ifån på kanotbotten i lite skvalpvatten i våras. Byte av display blev resultatet.

 8. Hans-Peter Stülten skriver:

  En väldigt rolig historia, helt otrolig sådan som både frugan och jag skrattade gott av. Men jag har inga planer på att testa det med min egen eTrex 20 även om den skall vara lika tät.

 9. Anna skriver:

  Herre Gud vad jag fick skratta. Tack för att du bjöd på den.

 10. Sandra Lundell skriver:

  Hej! Är den gpsen enkel i menyerna? Är det lätt att se koordinaten man står på just nu ? Har en Magellan Explorist GC som enligt mig är värdelös. Skulle vilja byta upp mig. Finns det nåt du inte tycker är bra med den? Hälsningar Sandra

 11. Royal Frodemos skriver:

  Hej, Sandra!
  Jag upplevde den som ganska enkel från första början, gick fort att komma igång med den. Sen kan man skräddarsy den ganska bra så den passar de egna behoven. Jag har den fortfarande och är nöjd, eventuellt upplever jag att de senaste uppdateringarna från Garmin inte är helt 100. Den beter sig lite segare och tar längre tid att koppla upp sig mot satelliterna, men det är inga större problem. Det tar emot ibland, men stänger man av, tar ur ett batteri, väntar 10 sekunder och startar upp igen så brukar allt vara tillbaka som det ska. Rekommenderar den fortfarande 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s