Nanocacher – kreativa eller ej?

Med tanke på den omröstning vi just nu kör i sidpanelen (”Tycker du att nano-cacher räknas som kreativa?”) skulle jag vilja diskutera resultatet. Nu har det förvisso i skrivandets stund endast kommit in 18 svar till skillnad från de 20-40 nivån brukar ligga på, men svaren är ändå väldigt varierande. Runt 16% anser att ja, nanocacher är absolut kreativa, medan runt 22% säger att nej, det är de absolut inte!

Cacher av den populära benämningen ”nano” tillhör officiellt microcacher och har alltså ingen egen storlekskategori på geocaching.com. Det i sig kan ses som att de på sitt sätt är kreativa – annorlunda – i förhållande till andra storlekskategorier. Å andra sidan är nanocacher relativt vanliga, åtminstone här i Sverige, om man jämför med till exempel burkar som är kamouflerade som stenar.

Och där har vi kanske en viktig skillnad: en nano kan se olika ut, men har som gemensam nämnare att de är väldigt, väldigt små. Vad många anser som kreativt är kanske snarare burkens utseende eller sättet den är gömd på, inte själva storleken.

Personligen tillhör jag de dryga 38% som i omröstningen har svarat ”ja, men det finns andra behållare som är mer kreativa”. För visst är det något kreativt över dem, men de leder inte ligan. Eller vad tycker du? Hur svarade du, och varför?

Annons

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Kreativitet. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Nanocacher – kreativa eller ej?

 1. jasyse skriver:

  Jag tycker sällan att det är burken i sig som är det kreativa. Visst finns det riktigt roliga och snygga burkar, men ligger de på en tråkig plats så ser jag dem inte som kreativa.

  För mig är det nästan undantagslöst platsen som är ”skatten”!

 2. Nordh skriver:

  Nu har jag bara tagit ungefär fem nanocacher, men det har i gengäld varit i tre kommuner med ett ganska stort avstånd mellan varandra. Samtliga nanos har sett i princip likadana ut och de skulle kunna ha haft samma ledtråd: under, magnetisk.
  Det känns väl kanske inte så kreativt.

  Men i likhet med jasyse tycker jag att det är ovanligt att det är burken som är det intressanta. Om jag ska kunna betrakta själva cachebehållaren som kreativ behöver den nog vara ”custom made”.

 3. royalfrodemos skriver:

  Vi var på väg att köpa bildekalen ”I hate nanos” för ett tag sen och det säger väl det mesta. Ser inte nanos som kreativa per definition, de brukar många gånger sitta på ställen där det inte finns vettig plats för en mikro. Naturligtvis på mugglartäta ställen där man känner sig som en halvterrorist, eller idiot, när man smyger runt och pillar på allt.
  Men sen kommer ytterligare en dimension på det hela. ”Om dom nu är så förhatliga, så leta inte efter dom, då!” skulle ju en naturlig respons vara. Men då är det så här att vi är Royal Frodemos, definitionen på motsägelser, alltså letar vi. Många gånger har vi rört oss mot en cache och när vi börjar närma oss kommer nån på att läsa cachebeskrivningen och meddelar att ”Det är en dj-vl- nano!” Perkele, elände, fekalier och så börjar vi leta likt förbannat.
  De har en viss dragningskraft, onekligen. Jag menar, jösses, det är ju en geocache! Så, dyker en upp inom lagom räckhåll så letar vi, men kreativa? Mnäeh…

 4. vallafrun skriver:

  Vad ska man säga när den första cachen jag satte ut var en nano?
  Jag har ändå röstat ”nej att de inte är kreativa”, men de prefabricerade petrören är väl inte mer kreativa de heller, eller filmburkarna.
  De första fem-sex fågelholkarna var ju kul och kreativa men även där har det ju gått inflation i användandet och det är svårt att uppbåda något större jubel när man stöter på den 20:e under sitt första halvår som geocachare.
  Det var därför jag skrek till rejält när jag med uttråkad min öppnade en fågelholk och hittade något oväntat, under den senaste veckan i Uppsalatrakten.
  Det går kanske att göra något oväntat av användandet av nanon, som jasyse skrev så är det ju platsen som är skatten.
  En av mina favoriter är faktiskt en nano men kreativt utförd – ”KAK12 – Välkommen till Arboga”.

  Så nog känner jag mig lite kluven – det är alltså CO:n som inte är kreativ när bara en nano sätts ut utan större fantasi. På pricken vad jag gjorde själv alltså.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s