Tjeckisk jul på Slussen

Som jag nämnde i mitt förra inlägg så skulle det bli ett event till under den hektiska veckan.
I september publicerades ett kommande event med den lite mystiska titeln Czech Christmas – Tjeckiska Jul på Slussen. Jag var på direkt och loggade Will attend. Det berättades om olika tjeckiska traditioner som de ville förmedla till oss svenskar under sitt besök i Stockholm strax innan jul.

Jag nappade förstås på möjligheten att som singelkvinna få kasta en sko över axeln för att se vad framtiden skulle innebära – tårna bakåt mot mig skulle innebära att man skulle få stanna i sitt nuvarande civilstånd medan tårna framåt kanske skulle innebära förändringar. På den punkten kan jag lugna alla – det var inte läge att kasta några skor bland alla geocachare nere vid kajkanten. Jag har dock provat hemma med lite svarta märken på väggen som resultat och de där skorna landade åt samma eländiga håll allihopa. Jag får skaffa nya skor helt enkelt eller acceptera mitt öde.
Jag hade också förberett små båtar av valnötsskal med ett avbrutet stearinljus i där jag hade smält stearin för att få ljusen att fastna. Dessa skulle vi sätta ned i vattnet med ljusen brinnande. Flöt de iväg skulle vi resa under 2013, blev de kvar invid kajen kommer nästa år att innebära att vi stannar hemmavid. Största problemet var att få ljusen att brinna och det sista jag såg av mitt nötskal var att det försvann under vattnet – vilket känns lite illavarslande. Med tanke på min resa till Ukraina i början på mars 2013 känns de ju inte alltför kul.

Vi delade också äpplen på fel ledd dvs de skars på ekvatorn om ni förstår hur jag menar och kärnhuset skulle då visa ett mönster – var det en stjärna så var det ett bra tecken. Jodå stjärnan var vacker.
Till sist hade vi bjällror med oss och ringde med – ja vi och vi, jag hade glömt min. En av de mer kreativa lösningarna var han som hade en liten metallmortel som han klingade med.
Till sist ville tjeckerna att vi skulle sjunga något traditionellt svenskt och vi stämde unisont upp Hej tomtegubbar – vilket lät bra.
Vi fick också små träcoins med symboler för några av de ovan nämnda traditionerna.

Jag inser att det ser ut som om kommande år blir ganska blandat – och vore jag spådam skulle jag sammanfatta det på följande sätt jag kommer att förbli en singelstjärna men kommer att gå till botten med diverse nötter och ljushuvuden

wooden coin

Bilden ovan är inte på mitt träcoin för den var inte så kraftfull – denna bild har jag lånat från ByBikes loggning.

 

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Events och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tjeckisk jul på Slussen

  1. royalfrodemos skriver:

    Intressant ide, att hålla event i ett annat land och baserat på dess traditioner. Hörde om ett annat i Tyskland där Sverige som cacheland var röda tråden. Skoj värre 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s