Mystery vs. Events

Om man sätter mysterycacher mot eventcacher, vem vinner då?

Klurighet

Mystery: Mysterycacher representerar klurigheten själv och majoriteten 5/5:or är just mysteries. Entusiaster lägger timmar på att skapa och lösa dem. Poäng: 5/5.

Event: Event kan ta många former och visst kan de innehålla ett visst mått av klurighet. Men det är inte vad de är kända för och oftast inte något som är centralt. FAD är dock ett bra exempel på events med inslag av klurigheter i. Betyg: 3/5.

Mångfald

Mystery: Variationerna hos mysterycacher är så oändliga som det bara går i Groundspeaks geocachingvärld. Egentligen är det den mest mångfaldiga cachetypen. Dock gör de regler och den moderation som finns att det inte blir ett toppbetyg. Betyg: 4/5.

Event: Event är på sätt och vis lika varierbara som mysterycacher – fast inom
ett annat område. De präglas dock av en typisk utforming som går igen och igen hos samtliga event. Du kan dock skapa vilken typ av event du vill, och burkletande, inklusive mysterycacher, kan integras i eventet. Betyg: 4/5.

Utbud

Mystery: Mysterycacher har med åren blivit riktigt populära, även om majoriteten väljer traditionals. De flesta storstäder har något att välja på, men de riktiga guldkornen måste du ta dig en bit bort för att nå. Det blir ett ljummet resultat. Betyg: 3/5.

Event: Eventutbudet har fullkomligt exploderat de senaste åren och det känns som att det nästan alltid finns ett att besöka – om man är villig att ta sig dit. Under helgdagar/ vid speciella tillfällen finns en hel drös alternativ. Men där emellan är det mer glest. Betyg: 2/5.

Social

Mystery: Många går ihop i grupper för att lösa de allra klurigaste mysteries tillsammans. Men de allra flesta av oss gör inte det, vilket betyder att mysteries varken är mer eller mindre sociala än traditionals eller multicacher. Betyg: 2/5.

Event: Events *är* det sociala i geocaching. Grupper av bekanta och främlingar – stora och små – samlas och har hobbyn som den gemensamma nämnaren. Betyg: 5/5.

Bonuspoäng

Mystery: Mysterycacher kan leda till timmar av egentid framför datorn, klurande och rejäl hjärngympa. Dessutom kan de vara riktigt kreativa. Bonus: 3 poäng.

Event: Eventcacher utgör något väldigt essentiellt inom cachingvärlden. De tar ner den globala communityn på en mer intim, lokal nivå. Men ännu viktigare: de för communityn från den digitala världen och in i verkligheten. Det är något av det viktigaste inom geocaching, och en av anledningarna till hobbyns långlivenhet. Bonus: 5 poäng.

Resultat
Mystery: 14 poäng! På sätt och vis den kreativa och fria formen av geocaching. Men det räcker inte helt för en vinst med en så hård motståndare.

Event: 16 poäng! Tillför en essentiell aspekt till hobbyn och är den cachetyp som är med och skapar några av de mest minnesvärda stunderna. En välförtjänt vinnare.

Vinnare: eventcacher. Vilken är din favorit?

Annons

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Listor. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Mystery vs. Events

  1. Lotte skriver:

    Jag har fortfarande inte lyckats lösa så många mystar själv, men ska faktiskt på ett mystevent (!) om en vecka i Linköping. Kanske kan jag få några bra tips då. Var på mitt första event i våras och blev glatt överraskad över hur trevligt det var. Är själv en social människa och tack vara de event jag besökt och även genom facebook-grupper inriktade mot geocaching, så har jag hittat flera som delar mitt intresse. Så jag väljer event före myst! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s