Intervju: Geocaching i rymden

travel-bug-on-iss-smallerÄr det möjligt? Ja, det finns åtminstone en geocache i rymden. Jag intervjuade Richard Garriott, killen som redan 2008 placerade ut en cache på en rymdstation.

Cachen International Space Station har en omloppsbana runt jorden vars höjd varierar mellan 340-400 kilometer. Den är placerad på en rymdstation med samma namn, förkortat ISS.

Richard själv är en av grundarna bakom företaget Space Adventures, som arrangerar resor för privatpersoner till ISS. Hans första resa till stationen var ombord på den ryska farkosten Soyuz RMA 13, den 12 oktober 2008.

ISS i sig är ett internationellt samarbete och ägs av USA, Ryssland, Canada, Japan och EU. Stationen symboliserar enligt Richard att det internationella rymdracet mellan länderna är över.

En cache i rymden. Hur kom du på den idén?

Richard Garriott: Jag var ett geocachingfan långt innan jag arrangerade min resa till ISS. Jag hade då redan placerat en travel bug långt under havsytan, så det kändes naturligt att pressa gränsen så långt som möjligt.

Antalet människor som kan logga International Space Station är uppenbarligen väldigt få. Sedan 2008 har endast tre personer gjort det. Vilka är de?

Man blir förvånad över hur många astronauter som även är geocachare. När jag placerade ut gömman och en travel bug i den var jag inte säker på att någon skulle upptäcka den eller att travel bugen skulle komma tillbaka. Men faktum är att många av mina astronautvänner såg den även om de aldrig loggade den. Travel bugen återvände först några år senare när några från mitt ursprungliga team återvände till ISS.

Tror du att det kommer bli fler loggar i framtiden? Rymdturism blir ju allt mer populärt, så vad är cachens framtidsutsikter?

Privata och offentliga besök till ISS kommer att fortsätta. Jag tror att vi snart kommer att se många fler cachare i rymden och på andra planeter!

Tror du att det även kommer att placeras ut fler cacher i rymden?

Absolut! Jag hoppas själv att jag kommer att placera ut några fler!

Jag vill logga ISS. Hur mycket kostar det och vem måste jag kontakta?

Space Adventures är världens enda företag som har turer till ISS, och nu även runt månen. En sådan resa kostar ungerfär 50 millioner dollar (ca. 322 miljoner kronor).

Richard Garriott ombord på ISS.

Richard Garriott ombord på ISS.

Hur reagerade geocaching.com när du ville placera den här cachen? Hur är det ens möjligt koordinatmässigt?

Det var en del diskussion om koordinaterna. Men ISS snurrar naturligt runt jorden precis som månen gör det. Det är inte ett ”skepp” eller annan likande rörlig farkost, så det var tillåtet.

Kan du förtydliga det? På kartan är cachen placerad någonstans i Asien. Men hur är det möjligt att sätta cachen på ett koordinatsystem när den egentligen är uppe i rymden?

Koordinaterna leder till avfyrningsrampen i Baikanur, Kazakstan. Hit måste du resa för att kunna logga cachen.

Du nämnde att du även placerat en cache under havsytan. Jag har till och med fått för mig att det är världens djupast placerade cache. Vilken cache är det och var finns den?

Den finns vid Rainbow Hydrothermal Vents, strax utanför Portugals kust. Den besöks sällan, men vem som helst kan faktiskt nå den. Det krävs såklart en ubåt som kan gå väldigt djupt, men detta görs nästan årligen av turister och forskare.

Man skulle kunna kalla dig en extrem geocachare. Har du några särskilda historier att dela med dig av?

Jag är även utvecklare av interaktiva upplevelser och jobbar mycket med dataspel och spökhus. Så jag har skapat The Necropolis of Britannia Manor nära vårt hem i Austin, Texas. Det är ett gigantiskt interaktiv pussel, med en spännande och skrämmande avslutning.

Några avslutande kommentarer?

Geocaching är en fantastisk aktivitet! Jag är en aktiv världsresenär men det är ovanligt att hitta en plats på jorden – och nu även i rymden – som inte har en cache. Det är otroligt vad vi kan göra tillsammans!

Annons

Om Johan Dahlberg

Former journalist, avid traveler and hobby photographer.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Intervju: Geocaching i rymden

  1. Lotte skriver:

    Spännande läsning! Jag tror dock att jag försöker hålla fötterna på jorden ett tag till 🙂

  2. royalfrodemos skriver:

    Nu får spargrisen smaka hammaren snart. Going up…? 🙂

  3. Pingback: Kom igång med Geocaching | EasyOut

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s