Att geocacha är ett ypperligt tillfälle att ta fram kameran! Natur kombinerat med inte sällan häftiga platser. Här kommer några tips på hur du tar fina bilder som gör de spännande cacher och intressanta områden du besöker på turen rättvisa.
Har du tagit en bra bild under en cachetur? Mejla bilden till geobloggen [at] gmail.com tillsammans med en länk till cachen där bilden togs.
Denna guide består av fyra delar: generella tips, att fota människor, några avslutande tips samt bildexempel på de olika sakerna du lärt dig.
Generella tips
Här följer några generella tips för att göra dina bilder bättre:
Lär känna kameran
Experimentera, testa de olika funktionerna och knapparna. Automatiken i kameran gör ett bra jobb, men om du vet vad du gör blir det lättare att få dina idéer att fastna på bild. Låt däremot inte tekniken skrämma dig, utan lär dig genom att prova dig fram.
Vinklar och perspektiv
Tänk på vinkeln. En bild rakt på ett hus blir ofta tråkig, men att ta i grod- eller fågelperspektiv, eller helt enkelt bara lite från sidan, kan göra stor skillnad.
Ren bakgrund
Vad du har i bakgrunden kan göra eller förstöra en bra bild. En ren och simpel bakgrund fungerar oftast bäst, annars blir det lätt rörigt och distraherande. Alternativt en suddig/oskarp sådan för effekt (se ”oskärpa” nedan).
Gå nära
Våga ta närbilder, både på människor och naturen. En blomma blir så mycket vackrare på nära håll än som en i mängden.
Gyllene snittet (inte i mitten)
Placera inte objektet i mitten av bilden, då blir bilden ofta tråkig. Låt istället den eller det som fotas vara lite åt sidan. Det skapar effekt och harmoni.
Utsnitt
Det går självklart att beskära bilder på datorn i efterhand, men tänk på utsnittet redan när du tar bilden. Om du till exempel följer regeln ovan om att inte ha objektet i mitten är du redan på god väg.
Färger
Låt en färgdetalj stå ut, eller se till att färgerna passar ihop. Se upp så att inte för- och bakgrund smälter ihop. Varma färger (gul, orange, osv.) ger en mysig, glad och aktiv känsla. Kalla färger (blå, grön, osv.) känns tyngre och deprimerande, men de kan också vara rogivande, högtidliga, med mera. Kolla in denna sida om färglära.
Ljus
Ljus är a och o i bildsammanhang. Naturligt kvällsljus blir ofta riktigt bra. Skarpt solljus kan göra bilden för skuggig och överexponerad. Är det molnigt riskerar bilderna att bli lite grådaskiga. Vid foto inomhus, försök använda naturligt ljus från fönster och dylikt. Lampljus gör ofta att bilden blir gulaktig.
Blixt
Blixt rakt på är nästan alltid ett no-no. Blixten kan däremot användas utomhus för att lätta upp/jämna ut skarpt solljus. Har du en extern blixt, slå den i taket eller mot en vägg som studsar ljuset. Men som generell regel för den mindre erfarne, fota gärna utan blixt.
En detalj i förgrunden
Sätt fokus på en detalj i förgrunden, och låt bakgrunden vara oskarp. Det är en häftig men enkel effekt.
Oskärpa
Skapa oskärpa framför eller bakom det som sitter i fokus. Om du är lite teknisk gör du detta genom att ha ett lågt bländarvärde. Du kan också skapa rörelseoskärpa (lång slutartid) för att få en rörelse att se actionfylld ut.
Kontraster
Skapa gärna kontraster, både färgmässigt och bildligt. Ont mot gott, varmt mot kallt, vit plastburk i vackert gräs…
Fota människor
Ta med en kompis på turen och skapa liv i dina bilder. Lite mer krävande cacher kan ofta leda till fina actionbilder och bilder där en människa gör helheten. Lyckas du till exempel fånga en människa som letar efter en burk blir bilden genast mer spännande. Tänk i uttryck och rörelser, inte bara ”vacker natur”.
Ansiktsuttryck
När du fotograferar människor, tänk på kroppsspråket och uttryck i ansiktet. Bilder blir lätt uppstyltade när den som fotas blir tillsagd vad hon ska göra. Försök få situationen att bli naturlig.
Fota i smyg
Ett sätt att slippa problemet med regisserade människor är att fota när de inte vet om det. Då blir det ofta mer känsla och liv i bilderna.
Människor nära, byggnader i bakgrunden
Turistbilder tenderar att ha en stor byggnad i fokus och en liten människa som står nedanför den. Ställ istället människan en armslängd från kameran och låt byggnaden synas i bakgrunden.
Några sista tips
Tänk på följande så är du på god väg. Resten lär du dig automatiskt med tiden.
Tänk i bilder
När du är ute på cachingturen, försök att tänk i bilder. Vad kan bli bra på bild, och hur ska du gå till väga för att göra bilden intressant?
Klicka loss
Det sista tipset är nästan det viktigaste: fota ofta och mycket, så fastnar oväntade händelser. Vissa situationer kan man inte förutse. Dessutom blir du en bättre fotograf av att ta många bilder – du lär dig vad som fungerar och hur du använder kameran på bästa sätt.
Praktiska exempel
Dessa bilder fungerar som exempel på tipsen ovan. Anpassa dem i verkligheten så är du garanterad lite bättre bilder. Låt dig inspireras!
- Oskarp förgrund. Förgrunden i denna bild hjälper till att skapa ett djup, samtidigt som de röda tulpanerna stärker den kärleksfulla stämningen.
- Bildlig kontrast. Ett annat exempel på skarp bakgrund med oskarp förgrund. Här finns även en bildlig kontrast i och med cigaretten mot den avslappnade personen. Passiv rökning?
- Objekt i förgrunden. Utan flaggorna i förgrunden hade denna bild blivit ganska trist.
- Perspektiv. Här är det perspektivet, alltså den låga vinkeln, som gör bilden intressant. Mycket himmel och fluffiga moln bryter upp.
- Vinkel. Denna bild fanns bland en mängd andra studentbilder på samma person. Men på alla de andra stod personen rakt upp och ner med skyltarna. Det blev uppställt och lite trist.
- Människor ger liv. Denna bild är helt okej (intressant vinkel), men något saknas…
- …en människa gör genast bilden mer spännande! Kontrasten med den skrikande tröjan är en bonus.
- Här bryter människan upp naturen. Föreställ dig denna bild utan personen i. Lite småfint, men egentligen ganska trist.
- Verkliga känslor. Här är ett exempel på hur en bild förmedlar naturliga känslor. Det hysteriska skrattet lyser igenom. En sådan situation är svår att regissera fram.
- Spontanitet. Ett annat exempel på verkliga känslor och hur spontana bilder kan bli riktigt bra.
- Varma och kalla färger. Det är kontrasten mellan den kalla och rofyllda blomman och den varma, lite skrikande röda bakgrunden som gör denna bild bra.
- Rörelseoskärpa. Här är ett exempel på rörelseoskärpa. Hela bilden är i princip oskarp, men den ger ändå en känsla av action och rörelse.
Lycka till med fotandet 😀