Guide: Ta bättre bilder på cachingrundan

Att geocacha är ett ypperligt tillfälle att ta fram kameran! Natur kombinerat med inte sällan häftiga platser. Här kommer några tips på hur du tar fina bilder som gör de spännande cacher och intressanta områden du besöker på turen rättvisa.

camera_48

Har du tagit en bra bild under en cachetur? Mejla bilden till geobloggen [at] gmail.com tillsammans med en länk till cachen där bilden togs.

Denna guide består av fyra delar: generella tips, att fota människor, några avslutande tips samt bildexempel på de olika sakerna du lärt dig.

Generella tips

Här följer några generella tips för att göra dina bilder bättre:

Lär känna kameran

Experimentera, testa de olika funktionerna och knapparna. Automatiken i kameran gör ett bra jobb, men om du vet vad du gör blir det lättare att få dina idéer att fastna på bild. Låt däremot inte tekniken skrämma dig, utan lär dig genom att prova dig fram.

Vinklar och perspektiv

Tänk på vinkeln. En bild rakt på ett hus blir ofta tråkig, men att ta i grod- eller fågelperspektiv, eller helt enkelt bara lite från sidan, kan göra stor skillnad.

Ren bakgrund

Vad du har i bakgrunden kan göra eller förstöra en bra bild. En ren och simpel bakgrund fungerar oftast bäst, annars blir det lätt rörigt och distraherande. Alternativt en suddig/oskarp sådan för effekt (se ”oskärpa” nedan).

Gå nära

Våga ta närbilder, både på människor och naturen. En blomma blir så mycket vackrare på nära håll än som en i mängden.

Gyllene snittet (inte i mitten)

Placera inte objektet i mitten av bilden, då blir bilden ofta tråkig. Låt istället den eller det som fotas vara lite åt sidan. Det skapar effekt och harmoni.

Utsnitt

Det går självklart att beskära bilder på datorn i efterhand, men tänk på utsnittet redan när du tar bilden. Om du till exempel följer regeln ovan om att inte ha objektet i mitten är du redan på god väg.

Färger

Låt en färgdetalj stå ut, eller se till att färgerna passar ihop. Se upp så att inte för- och bakgrund smälter ihop. Varma färger (gul, orange, osv.) ger en mysig, glad och aktiv känsla. Kalla färger (blå, grön, osv.) känns tyngre och deprimerande, men de kan också vara rogivande, högtidliga, med mera. Kolla in denna sida om färglära.

Ljus

Ljus är a och o i bildsammanhang. Naturligt kvällsljus blir ofta riktigt bra. Skarpt solljus kan göra bilden för skuggig och överexponerad. Är det molnigt riskerar bilderna att bli lite grådaskiga. Vid foto inomhus, försök använda naturligt ljus från fönster och dylikt. Lampljus gör ofta att bilden blir gulaktig.

Blixt

Blixt rakt på är nästan alltid ett no-no. Blixten kan däremot användas utomhus för att lätta upp/jämna ut skarpt solljus. Har du en extern blixt, slå den i taket eller mot en vägg som studsar ljuset. Men som generell regel för den mindre erfarne, fota gärna utan blixt.

En detalj i förgrunden

Sätt fokus på en detalj i förgrunden, och låt bakgrunden vara oskarp. Det är en häftig men enkel effekt.

Oskärpa

Skapa oskärpa framför eller bakom det som sitter i fokus. Om du är lite teknisk gör du detta genom att ha ett lågt bländarvärde. Du kan också skapa rörelseoskärpa (lång slutartid) för att få en rörelse att se actionfylld ut.

Kontraster

Skapa gärna kontraster, både färgmässigt och bildligt. Ont mot gott, varmt mot kallt, vit plastburk i vackert gräs…

Fota människor

Ta med en kompis på turen och skapa liv i dina bilder. Lite mer krävande cacher kan ofta leda till fina actionbilder och bilder där en människa gör helheten. Lyckas du till exempel fånga en människa som letar efter en burk blir bilden genast mer spännande. Tänk i uttryck och rörelser, inte bara ”vacker natur”.

Ansiktsuttryck

När du fotograferar människor, tänk på kroppsspråket och uttryck i ansiktet. Bilder blir lätt uppstyltade när den som fotas blir tillsagd vad hon ska göra. Försök få situationen att bli naturlig.

Fota i smyg

Ett sätt att slippa problemet med regisserade människor är att fota när de inte vet om det. Då blir det ofta mer känsla och liv i bilderna.

Människor nära, byggnader i bakgrunden

Turistbilder tenderar att ha en stor byggnad i fokus och en liten människa som står nedanför den. Ställ istället människan en armslängd från kameran och låt byggnaden synas i bakgrunden.

Några sista tips

Tänk på följande så är du på god väg. Resten lär du dig automatiskt med tiden.

Tänk i bilder

När du är ute på cachingturen, försök att tänk i bilder. Vad kan bli bra på bild, och hur ska du gå till väga för att göra bilden intressant?

Klicka loss

Det sista tipset är nästan det viktigaste: fota ofta och mycket, så fastnar oväntade händelser. Vissa situationer kan man inte förutse. Dessutom blir du en bättre fotograf av att ta många bilder – du lär dig vad som fungerar och hur du använder kameran på bästa sätt.

Praktiska exempel

Dessa bilder fungerar som exempel på tipsen ovan. Anpassa dem i verkligheten så är du garanterad lite bättre bilder. Låt dig inspireras!

Lycka till med fotandet 😀

Annons